Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националката Никол Тодорова и световната шампионка за девойки Ванеса Емилова с участие в МТ за приз „Мария Петрова“

Състезателката от националния ни отбор по художествена гимнастика за жени (индивидуално) Никол Тодорова, световната шампионка с ансамбъл (девойки) за 2023 година Ванеса Емилова, световната вицешампионка с ансамбъл (девойки) за  2021 година  Гергана Трендафилова и представителката на националния отбор (девойки) Мая Пенева са сред заявените гимнастички в 10-ото издание на международния турнир по художествена гимнастика „Тракия къп“ и приз „Мария Петрова.

В юбилейната надпревара, която  ще се проведе от 7 до 9 юни в спортната зала на Пловдивския университет  "Паисий Хилендарски", отличията ще си оспорват гимнастички от България, Израел, Молдова, Сингапур, Бразилия и Сърбия.

По програма турнирът ще вкючва  6 възрастови групи: мини, девойки младша възраст до 9 години, девойки младша възраст до 11 години, девойки младша възраст, девойки старша възраст и жени.



Приз "Мария Петрова" ще бъде връчен на победителките в многобоя при девойки старша възраст и жени лично от трикратната световна шампионка и вицепрезидент на БФХГ и вицепрезидент на Техническия комитет към ФИГ Мария Петрова.

„Турнирът е много престижен. Винаги имаме много силни състезателки, особено от Израел, които са водеща сила в нашия спорт. Българските клубове винаги пускат едни от най-силните си състезателки за да участват. Сложна ни е организацията, заради липсата на залите в града. На нас ни харесва да организираме такива състезания. Намираме начини, намираме средства да продължим да ги провеждаме. В следващите години искаме да издигнем нивото на турнира и той да стане по правилата на Международната федерация“, това сподели специално за БНР Нина Саръсакалова – треньор в КХГ „Тракия“ и член на Треньорската комисия към БФХГ.

Главен съдия на турнира ще е генералният секретар на БФХГ Росина Атанасова, а сред официалните гости ще бъдат Илиана Раева – президент на БФХГ, Деспа Каталиева – директор на националните отбори и Наталия Моравенова – личен треньор на Мария Петрова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Турция мечтае след победа над Австрия

Централният защитник Мерих Демирал вкара два гола и Турция спечели с 2:1 срещу Австрия в последен мач от осминафиналите на европейското първенство по футбол, проведен в Лайпциг. Следващият съперник на селекцията на Винченцо Монтела ще бъде Нидерландия, като четвъртфиналът е насрочен за 6 юли в германската столица Берлин. Турският национален..

публикувано на 03.07.24 в 00:01

Нидерландия на четвъртфинал след класика срещу Румъния

Европейският шампион от 1988-а година Нидерландия постигна победа с 3:0 над Румъния на осминафиналите на континенталния турнир в Германия. Нидерландия започна срещата на високо темпо и с натиск в противниковата половина. Още в 6-а минута Шави Симонс стреля от далечна дистанция, но румънският страж внимаваше и улови топката. Четвърт час след..

публикувано на 02.07.24 в 21:11

Джокович с експресна победа на Уимбълдън

Седемкратният шампион на Уимбълдън и финалист от миналата година Новак Джокович (Сърбия) се класира за втория кръг на турнира по тенис на трева от Големия шлем в Лондон (Великобритания) само месец след като претърпя операция на менискуса на дясното си коляно. Вторият поставен Джокович победи преминалия през квалификациите Вит Коприва (Чехия) с..

публикувано на 02.07.24 в 20:31

ЦСКА 1948 продаде звездата си в Турция

Полузащитникът на ЦСКА 1948 Педро Енрике Оливейра или Педриньо, ще продължи кариерата си в турския клуб Коняспор, съобщи сайтът Transfer Merkezi. Според турската медия, 27-годишният ляв полузащитник e подписал договор със зелено-черните за 3 години. Трансферната сума е неназована, но играчът имаше договор със столичани до юни 2025-а година...

публикувано на 02.07.24 в 20:29

Левски иска нов панамски защитник

Българският футболен клуб Левски проявява интерес към панамския национал Едгардо Фариня, съобщава местният журналист Хосе Мигел Домингес в Х. Централният бранител е собственост на Индепендиенте от панамското първенство и цената за правата му е около 150 хиляди евро. Фариня играе рамо до рамо в отбраната на националния отбор на Панама с..

публикувано на 02.07.24 в 17:43

ЦСКА София се подсили с Иван Дюлгеров

ЦСКА София привлече в редиците си българския национален вратар Иван Дюлгеров, съобщиха от клуба. Днес той подписа своя тригодишен договор с най-титулования български клуб. Талантливият страж, който пристига на "Българска армия" със свободен трансфер, има зад гърба си 130 мача в родния елит, а в 55 от тях запазва мрежата си суха. През..

публикувано на 02.07.24 в 17:41
Португалия - Словения

Драма прати Португалия в четвъртфиналите на Европейското първенство

Португалия се класира по изключително драматичен начин на четвъртфинал на Европейското първенство по футбол в Германия, след като елиминира Словения с 3:0 при изпълнението на дузпи и без голове в 120 минути игра. Големият герой за португалците беше Диого Коща - вратарят спаси всичките три наказателни удара след края на играта, а също така..

публикувано на 02.07.24 в 06:59