Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяване на почвите и екосистемите е целта тази година на Световния ден на околната среда

Снимка: ООН

Възстановяване на почвите, спиране на опустиняването и изграждане на устойчивост спрямо сушата са във фокуса на днешния Световен ден на околната среда. Очаква се над 150 държави да се включат в отбелязването на най-значимия празник, посветен на опазването на планетата. 

Според Конвенцията на ООН за борба с опустиняването до 40 процента от земята страда от деградация на почвата. Броят и продължителността на периодите на засушаване се е увеличил с 29 на сто от 2000 година насам и без спешни действия над три четвърти от глобалното население ще бъдат засегнати от сушата към 2050-а. Затова и призивът в Деня на околната среда тази година е свързан с възстановяване на почвите, водните ресурси и екосистемите.


В специално видео по темата от ООН представят какво би ни казала планетата, ако можеше да говори: "Вие сте първото поколение, което напълно разбира страданието ми и може да сте последното, което да може да види моите земи възстановени. Нека намерим какво ни обединява. Възстановете земите ми за бъдещите поколения. Всяко дърво започва живота си като семе. Поколението на възстановяването започва с вас".

Междувременно изпълнителният директор на Европейската климатична фондация Лоранс Тубиана призова богатите хора във всички държави да плащат повече данъци за борба с климатичните промени. Тубиана, която е сред създателите на Парижкото споразумение за изменение в климата, предлага също такса за хората, които често летят със самолет в бизнес и първа класа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Проучване: Европейците искат правителствата да се фокусират върху миграцията, а не върху климата

Европейците искат правителствата им да се фокусират върху ограничаване на миграцията, а не върху климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на международно социологическо проучване. По малко от 15% от запитаните смятат, че..

публикувано на 08.05.24 в 22:41

ООН: Светът е на ръба на климатична пропаст

Светът е на ръба на климатична пропаст, предупреди ООН. Реакцията на световната организация дойде в отговор на проучване на британското издание "Гардиън", в което водещи климатични експерти обявиха, че очакват глобалното затопляне да бъде доста по-голямо от..

публикувано на 10.05.24 в 05:26

Експерт от "Грийнпийс" за газов проект в румънски води: Европа уж е пионер в борбата с климатичните промени, а позволява това в задния й двор

Публично обсъждане за проект за добив на природен газ в румънската част на Черно море се провежда днес в Каварна. Сондажите ще се извършват в близост до българските териториални води в два кладенеца. От екологичната организация "Грийнпийс" алармират, че..

публикувано на 15.05.24 в 12:36
Летището в Мюнхен

Климатични активисти нахлуха в международното летище в Мюнхен

Активисти за борба с промените в климата нахлуха на летището в Мюнхен и блокираха въздушния трафик. Десетки полети бяха отменени. Осем от протестиращите са арестувани. Активисти от екодвижението „Последното поколение“ блокираха въздушния трафик..

публикувано на 18.05.24 в 10:05

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър,..

публикувано на 19.05.24 в 18:07
Снимка: Unsplash

Поколението Z и отлагането на мерките срещу климатичните промени

В този епизод обръщаме внимание на Gen Z и отлагането на мерките срещу климатичните промeни: За това поколение отлагането на мерките срещу климатичните промени е очевидно неприемливо. Преди изборите за Европейски парламент и отчитаната по-висока..

публикувано на 21.05.24 в 12:31

Ученици създават филми в помощ на борбата с климатичните промени

Ученици от Видин ще се образоват по теми, свързани с климатичното равновесие и ще създадат собствени визуални есета на тема климатични промени и екология в рамките на дискусионни панели и практически работилници. Те се включват в проекта   "Научи,..

публикувано на 23.05.24 в 15:45

Изменението на климата засегна сериозно и легендарната българска роза

Месец по-рано започна прибирането на листенцата на прословутата българска роза в България. Това е исторически момент и рекорд по най-бърз цъфтеж на розите, което се дължи на изменението на климата, което доведе до по-топли и по-влажни пролети...

публикувано на 25.05.24 в 13:15

Пчелите са безпогрешен биоиндикатор за промените на климата

След дебат на Кралското географско дружество в Лондон през 2019 година, Институтът Earthwatch обяви пчелата за най-важното животно на планетата. Известно е, че между жизнената дейност на пчелите и растителността съществува двупосочна връзка: те се..

публикувано на 28.05.24 в 09:33

Ежегодната климатична среща на ООН се провежда в Бон

В германския град Бон се провежда ежегодната климатична среща на ООН, в която участват специалисти от цял свят. Очаква се да присъстват около 6000 делегати. Те ще се подготвят за разговорите на 29-ата международна конференция за климата в..

публикувано на 04.06.24 в 07:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на..

публикувано на 02.07.24 в 20:11

Областният съвет на БСП в Русе заяви пълна подкрепа за новото партийно ръководство

Областният съвет на БСП в Русе разпространи съобщение, в което заявяват пълната си подкрепа за новото партийно ръководство и широко ляво обединение.  Корнелия Нинова подава оставка Нинова към членовете на БСП: Не давайте партията на търговците!..

публикувано на 02.07.24 в 19:51