Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделските стопани от Великотърновско настояват за предоговаряне на зелената сделка

Промяна в земеделското законодателство е основното искане към българските депутати в 50-ия парламент

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Общата селскостопанска политика на Европейския съюз вместо сближаване, по-скоро постигна разделение между земеделските стопани в старите страни членки и по-новите, сред които е България. С това усещане са животновъдите и земеделските стопани от Великотърновско. Заедно с фермерите от останалите региони на страната преди няколко месеца те също блокираха пътища, изливаха мляко на шосето, палиха вълна и слама и искаха гласът им да бъде чут за подпомагането, настояват и за промени в аграрното ни законодателство.

Изравняване на субсидиите и предоговаряне на условията по зелената сделка за фермерите искат земеделските стопани сега от новите 17 български евродепутати, които ще изберем утре, и адекватни закони за стимулиране на селското ни стопанство от новите народни представители в 50-ото ни Народно събрание.

С реформата от преди 10 години се направи опит за по-справедливо разпределение на европейското подпомагане, като средствата да се насочат към малките земеделски стопани и да се осигури подкрепа за младите фермери.

Българските земеделски производители си остават ощетени, коментира Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, а животновъди поканиха новите ни евродепутати да дойдат в кошарите, за да видят как се прави животновъдство в България.

Ето за какво настояват нашите фермери и земеделски стопани:

"Преди всичко искаме изравняване на подпомагането, такова каквото е в старите страни членки. Българските земеделски производители не сме втора категория. Разликата сега е 40 %. Като бранш ги подкрепяме. От тях зависи да настояват, за да постигнат това така важно за българските земеделски производители състояние“. 

"Те не правят нищо за животновъдите. Да дойдат в кошарата да видят какво правим в калта и как живее животновъдството в България".

"Не може във Франция и в Германия фермите да са в селата и на никой да не пречат, а тук в селата реално да се чувстваме по-големи граждани от хората, които живеят в града."

Снимката е илюстративна

Зелената сделка и изискванията най-малко 30 % от средствата от директните плащания по първия стълб да преминат към т.нар. екосхеми, както и да се удвои спрямо 2017 г. земята, използвана за биологично земеделие във всяка държава членка, или поне 30 % от използваната земеделска площ и 30 на сто намалението на използването на пестицидите и условията, които по тези изисквания бяха заложени в националния стратегически план, буквално взривиха земеделските производители, включително и във Великотърновска област:

"Производителите са притеснени, че не могат да изпълнят по-голямата част  от мерките, които са заложени, от екосхемите – това е за сектор зърнопроизводство".

"В момента, когато предстои заявяването на подпомагане, да има пред нас неизпълними условия, означава, че едва ли не на нас ни е отказано подпомагане  по съвсем категоричен, но фин начин. Това не е честно към сектора. Както е при зърнопроизводството, така е и при животновъдството и при производството на плодове и зеленчуци. Тук няма никаква европейска солидарност, явно сме оставени на принципа – който оцелее“

"Това еднакво намаляване на хербицидите с определен процент за всички страни в Европа е несправедливо в България, защото ние ще стигнем до момент, в който не можем да се преборим и не можем да проведем растителната защита на нашите култури. За да имаш някакъв добив, естествено, че трябва да ториш. Не зная променя ли се с нещо нитратната директива“. 

"Новият стратегически план има някои условия, които са трудноизпълними. Екомерките са големият проблем и голяма част от земеделците не са оборудвани със съответната техника“.

"Не можем да заявяваме четвърти култури. Получава се така, че не може да си свършите работата".

Промяна в земеделското законодателство е основното искане към българските депутати в 50-ия парламент.


Още по темата в звукови файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11

Областният съвет на БСП в Русе заяви пълна подкрепа за новото партийно ръководство

Областният съвет на БСП в Русе разпространи съобщение, в което заявяват пълната си подкрепа за новото партийно ръководство и широко ляво обединение.  Корнелия Нинова подава оставка Нинова към членовете на БСП: Не давайте партията на търговците! Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП На свое заседание социалистите в..

публикувано на 02.07.24 в 19:51