Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън - жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се за Порошенко

Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън е станал жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се като бившия украински президент Петро Порошенко, съобщиха от Форин офис. :

Британското външно министерство е решило да разкрие какво се е случило, за да бъдат избягнати всякакви опити за манипулиране на съдържанието. Говорител на Форин офис заяви, че въпреки че видеообаждането явно изглеждало да е от Порошенко, след разговора външният министър станал подозрителен“.

Когато обадилият се е поискал данни за контакт, Камерън е спрял да отговаря. Говорителят каза, че краткото обаждане е станало през последните дни, но не уточни кога точно, кой стои зад измамата или как измамникът е успял да се свърже пряко с Камерън. 

"Въпреки че съжалява за грешката си, външният министър смята, че е важно да се разкрие този случай и да се увеличат усилията за противодействие на използването на дезинформация", подчерта говорителят. 

Порошенко беше президент на Украйна между 2014 и 2019 година.

По време на мандата си като министър-председател Дейвид Камерън имаше множество контакти с украинския лидер, включително на международни срещи на върха. Това не е първи път, когато г-н Камерън става жертва на измамно обаждане.

През 2015 година Даунинг стрийт беше принудена да преразгледа процедурите за сигурност, след като измамник, представящ се за тогавашния директор на правителствената агенция за мониторинг Робърт Ханиган, бе успял да се свърже пряко с премиера.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Произведения на 25 художници от Монтана са подредени в галерия "Кутловица"

Живопис, скулптура и приложно изкуство са подредили в изложбата художниците от Монтана "Есен 2024". Откриването е в 17:30 ч. в галерия "Култовица", съобщиха от дружеството на художниците "Тенец". Ценителите на изкуството могат да видят над 50 творби на 25 творци от Монтана и региона.  Повече от 20 години художниците правят тази традиционна..

публикувано на 01.10.24 в 10:43

Ще гласуват ли заем от 6 милиона лева за градския транспорт в София?

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика извънредно заседание на 3 октомври от 10.00 часа. На заседанието ще се разгледа предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 милиона лева за транспорта в София . В доклада детайлно се описват причините за натрупаните задължения на двата наземни транспортни..

публикувано на 01.10.24 в 10:40
Разрушени сгради в квартал Харет Хрейк в южните предградия на Бейрут, след израелски военни удари, Ливан, 29 септември 2024 г.

Д-р Худор Факих: Радикализирането на Израел води до радикализиране и на другата страна

С правителствения "Еърбъс" беше евакуирана първата група българи,желаещи да напуснат Ливан. Това са 89 наши сънародници.  Те бяха посрещнати от служебния премиер Димитър Главчев, служебния министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова и заместник-министъра на външните работи Елена Шекерлетова. Обсъжда се изпращането и на втори полет..

публикувано на 01.10.24 в 10:40
Весислава Танчева

Весислава Танчева: 8-ите избори са сигурни

8-ите избори са сигурни , изказа мнението си пред БНР Весислава Танчева от Сдружение БОЕЦ.  "Изненадана съм от това в каква степен хората са готови, заради едното усещане за несигурност и евентуално да не ходим на 8-и избори, което според мен е сигурно, да се плъзнат по тази елементарна уловка - в каква степен Делян Пеевски или Бойко Борисов..

публикувано на 01.10.24 в 10:35

Влизат в сила новите изисквания към банките за кредитните стандарти

От днес влизат в сила новите изисквания на БНБ към банките за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти.  От 1 октомври БНБ сваля основния лихвен процент на 3,43 на сто Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни..

публикувано на 01.10.24 в 10:31

Деца, засегнати от конфликта в Ивицата Газа, ще бъдат лекувани в Румъния

Деца, засегнати от конфликта в Ивицата Газа, ще бъдат лекувани в румънски болници, предава Радио Румъния. Северната ни съседка предоставя тази подкрепа след искането за международна помощ от Световната здравна организация чрез Европейския механизъм за гражданска защита. Румънският премиер Марчел Чолаку беше снощи с деца, засегнати от..

публикувано на 01.10.24 в 10:22

В Силистра отбелязват 84 години от възвръщането на Южна Добруджа в България

Силистра днес отбелязва 84-тата годишнина от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България - след дългогодишна румънска окупация. Силистра е последният от Добруджанските градове, освободени от нея. Първи октомври е знаменателен исторически ден за Силистра. Имало е тридневни тържества. Възторгът на населението е неописуем при..

публикувано на 01.10.24 в 10:06