Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп": 4% е избирателната активност към 9.00 часа

| Интервю

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа. Тя е малко по-висока спрямо предходните избори, които се проведоха на 2-ри април 2023 г., когато към този час избирателната активност е била 3,6 %. Малко по-висока е активността за европейските избори.

Това съобщи Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан", която е партньор на БНР в отразяването на вота 2 в 1.

"Около 4 % активност за националните избори към 9.00 часа, според нашата извадка. Малко по-висока - от 4,0-4,1% условно е активността на европейските избори. От сега се вижда, че като че ли активността се движи около и малко по-добре на фона на нейното движение, съответно на парламентарните избори на 2-ри април миналата година и на европейските избори през 2019 г.", посочи Първан Симеонов.

Числата към този час не трябва да се разглеждат като абсолютни стойности, но се вижда, че активността се движи по-добре от парламентарния вот миналата година и европейския през 2019 г., посочи Симеонов.

Той коментира "менюто на избора".

"Когато има чудене до последно, е заради това, че изборът е труден или пък че няма нови изкусителни специалитети. Понякога се гласува с раздразнение към цялото меню."

Ако в менюто има какво да привлече, обикновено изборите се правят по-рано, изтъкна политологът във връзка с големия дял хора, които решават в последния момент кого да подкрепят.

Това, което криви, е искреността на избирателите, подчерта Първан Симеонов, като изрази тревога за обществения климат.

В изборите в София имаше драматична разлика между това, което хората са ни казали и това, което са направили, припомни той.

Във връзка с последното изследване на "Галъп" Първан Симеонов каза:

"В такова преяждане с избори няма да изключим внезапни търсения за екзотични десерти. Но това е за парламентарните избори. (...) Отвъд медийния мейнстрийм, в България се формира паралелна контракултура, политическа, която може да роди представители. Може да ги забележим довечера", заяви Симеонов.

В момента гласуват "по-верните гласоподаватели" и това не  е изненада, обясни още той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работиха: Явор Римски, Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушване на служебния премиер Димитър Главчев в рамките на парламентарен контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44