Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неволите в земеделието – топ тема за ЕС

Земеделци: Ако искаш да смажеш една държава, смажи земеделието

Изборният ден в Благоевградско

| Репортаж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестите у нас се превърнаха в ежедневие. Хората протестират срещу ниските заплати, срещу неизпълнени ангажименти на държавата, срещу липсата на правосъдие, срещу агресията и това, че се избиваме у дома, по пътищата и дори в Спешната помощ. И бизнесът протестира- земеделци, фермери, превозвачи, енергетици, дървопреработватели. За първи път обаче тази вълна заля цяла Европа. И тук става дума за храната, която произвежда земята на Европа. И за удара, който понесоха и понасят тези, които ни хранят. Какъв беше ефектът от тези протести, промениха ли нещо в Европа и у нас?  

Дали заради близостта с Гърция и морето, или заради пословичната трудолюбивост и предприемчивост на местните хора, районът на Гоце Делчев до неотдавна беше един от най-живите в страната. Сега повечето са в чужбина, недостигът на работна ръка е болезнен. Останали са "инатливите магарета", шегуват се, но тъжно, двамата млади земеделци Иван и Боби.

"Това при нас вече може да се нарече мазохизъм. Има моменти, когато сме на загуба, но си казваш "Ще дойде по-хубава година" и пак се надяваш. По този начин ни съсипват. Спират при нас всякакъв вид желание за работа", възмущава се един от тях. Той споделя, че работи на друго място и инвестира заплатата си в полето.

"Изведнъж ставаме страна, която има нужда от всички други продукти, но не и от нашите", каза още той. Според него в момента расте мързеливо поколение. Той се оплака, че не могат да намерят работници, а младите не могат да ги задържат.

"Ако искаш да смажеш една държава, смажи земеделието", категорични са земеделците Иван и Боби.

Нищо не постигнаха и протестите на дървопреработвателите в района, признава Кръстьо Веселинков от Хаджидимово. Планината е до къщата му, но 90 процента от дървесината, която обработва, внася от Гърция.

"Това, което се случи със земеделските производители, засегна и нас. На европейско ниво се допусна да се внася дървесина, без да имат предвид нашите интереси и това нас ни удари много сериозно. Болшинството колеги не работят. Тотално загуба на пазари в следствие на високите цени на дървесината".

Според него след толкова много протести нищо не се е променило. Той е категоричен, че бизнесът има нужда от закони, които да се спазват. Веселинков смята, че единственото решение е народът да излезе масово да гласува. Избор има, подчерта той.

Към момента най-ниска избирателна активност в района е в Петрич и Благоевград. Има дори секции, в които към този момент са гласували само членовете на секционните комисии. Малко по-висока е активността в общините със смесено население.

Над 60% от състава на СИК-овете в област Благоевград бяха сменени в последните няколко дни. Имаше и машини, които са отпечатвали празни бюлетини.

Докато едни произвеждат избори, други произвеждат жалби – така е в община Симитли. Там част от политическите сили, участващи в изборите, вече са успели да внесат 40 жалби.  

Още за изборите в областта - чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31