Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски удари срещу Киев и Одеса

Снимка: ЕПА/БГНЕС (архив)

За руски въздушни удари срещу Киев и Одеса съобщиха украинските военновъздушни сили. В столицата и околностите са се чули взривове, но към момента няма данни за жертви или ранени.

Малко след 3 часа през нощта беше обявена въздушна тревога в цяла Украйна. Ракетните удари са продължили близо два часа. Русия е изстреляла крилати ракети от самолети Ту-95, твърди военното ръководство.

В Одеса също са се чули силни взривове, а според председателя на Одеската областна военна администрация Олег Кипер ракетите "Искандер" са изстреляни от окупирания полуостров Крим. Военен говорител заяви, че противовъздушната отбрана на Украйна е свалила пет от шест ракети и всичките 24 дрона, изстреляни от Русия над шест региона на страната.

За въздушно нападение от Украйна съобщи назначеният от Русия за губернатор на кримския пристанищен град Севастопол.

Украинската агенция УНИАН твърди, че Кримският мост е временно блокиран. Един цивилен е загинал, а трима са били ранени при украински обстрел на граничния град Шебекино, на по-малко от 100 километра от Харков. Според областния губернатор Вячеслав Гладков украинските ракети са нанесли щети на шест къщи и 11 блока.

Световните агенции съобщават, че САЩ ще изпратят на Украйна още една ракетна система "Пейтриът". Според украинския президент Володимир Зеленски Украйна се нуждае спешно от още седем такива системи.

Германският министър на отбраната Борис Писториус обяви нова пратка военна помощ, включително 100 управляеми ракети "Пейтриът", чиято доставка се осъществява в съвместна инициатива с Дания, Нидерландия и Норвегия.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Протест под мотото “Спрете нападенията над Ливан и Палестина" в София

Протест под мотото “Спрете нападенията над Ливан и Палестина" се провежда пред Съдебната палата в София.  В него участват както палестински организации, така и български граждани. Ето какво казаха част от протестиращите: "Тук съм да изразя подкрепата за потиснатите народи на Ливан и Палестина, които в момента търпят буквално геноцид". "Никой,..

публикувано на 05.10.24 в 17:10
Френският президент Еманюел Макрон

Макрон призовава за незабавно спиране на доставките на оръжия за Израел

Френският президент Еманюел Макрон призова в събота за незабавно спиране на доставките на оръжия за Израел, след като страната бе подложена на критики за начина, по който провежда операциите в Ивицата Газа. "Смятам, че сега е най-важно да се завърнем към политическо решение и да спрем изпращането на оръжия, които се използват за сраженията в..

публикувано на 05.10.24 в 16:45
Мохсен Пакнеджад, ирански петролен министър

Иранският министър на петрола "не се тревожи от криза" в резултат на израелските заплахи

Иранският министър на петрола Мохсен Пакнеджад заяви, че "не е притеснен" в резултат на ескалиращия конфликт в региона, съобщи новинарският сайт Shana на министерството след съобщения, че Израел може да удари иранска енергийна инфраструктура, предаде Ройтерс. "Не се притеснявам от кризите, които враговете на революцията създават, и това..

публикувано на 05.10.24 в 16:38

Бившата база на "Булгартабак" - Благоевград може да се превърне в модерен индустриален парк

Бившата база на "Булгартабак" - Благоевград, която вече е собственост на държавата, може да се превърне в модерен индустриален парк, чието предимство е съществуващата инфраструктура и доброто състояние на сградите.   Към терена вече има инвеститорски интерес, заявиха на  брифинг министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов и кметът на..

публикувано на 05.10.24 в 16:22

Катастрофа затвори в двете посоки движението през прохода Петрохан

Катастрофа между три автомобила затвори в двете посоки движението по пътя през прохода Петрохан, след разклона за Дръмша.  По информация на очевидци, има пострадали.  На място са пристигнали 2 линейки и екип на полицията.  Автомобилите изчакват на място.

публикувано на 05.10.24 в 16:13

Падналият проливен дъжд в днешния следобед превърна част от улиците на Перник в реки

Падналият проливен дъжд в днешния следобед превърна част от улиците на Перник в реки. Шахтите не са могли да поемат голямото количество вода и на места са се образували огромни локви. Сигнали за наводнени пътни участъци е имало в кварталите "Църква" и "Изток", каза пиарът на общината Адриан Скримов. След като дъждът намаля, водата е..

публикувано на 05.10.24 в 16:13
СГС наложи най-тежката мярка

СГС наложи най-тежката мярка "задържане под стража" на Джейхан Ибрямов

Софийският градски съд наложи най-тежката мярка "задържане под стража" на депутата Джейхан Ибрямов. Преди дни Джейхан Ибрямов бе задържан, като при задържането му е открита сумата от 100 хил. белязани лв.  В мотивите на съда се посочва, че престъплението е сериозно и за него може да бъде наложена присъда до 6 години и глоба 5 хиляди лева за..

публикувано на 05.10.24 в 16:04