Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Треньор от школата на Реал: Меси можеше да е в Мадрид (ВИДЕО)

Александър Дюлгеров
Снимка: Христо Денев

Лионел Меси - голмайстор номер 1 в историята на Барселона и носител на 7 “Златни топки” е бил в радара на Реал (Мадрид). Това разкри Александър Дюлгеров, който вече 22 години работи в Реал. Дюлгеров гостува в Campio Podcast на Христо Денев и разкри много интересни подробности за случващото се в академията на “Кралския клуб”.

“Вече 22 години работя за Реал (Мадрид). Аз съм към фондацията. Там има много повече социална работа, отколкото спортна. Но служи и за пресяване. Бях скаут, треньор, занимавах се и с пробите на избраните футболисти. Отборите в школата за запълнени и ако има някаква тежка контузия или каквото и да е, тогава се търси замяна. И винаги са подготвени за нови футболисти. 

Не мога да говоря за това какви хора и какви футболисти са идвали на проби. Но наистина минали са много футболисти. Даже един от моите шефове, който почина преди години, го обвиняваха, че Реал не беше взел Лео Меси в школата. По различни стечения на обстоятелствата може би не беше възможно да се направи това нещо. Но и Меси можеше да заиграе в Реал Мадрид преди много години”, разкри Дюлгеров. 

“Излизат страшно много таланти, но обикновено можеш да разбереш дали един млад играч може да стане футболист е около 15-16 години. Според физиологията, мускулатурата. По-рано няма смисъл. Виждали сме много надарени деца, които стигат на тази възраст и не растат повече”, каза още той. 

“Проблемът в България? Трябва много работа, трябва търпение. Опитваме се да подражаваме на много известни клубове в Европа. Изучаваме ги, наблюдаваме ги и си мислим, че с някакво наблюдение 1-2 седмици ще научим футбола. Но това е невъзможно. Аз изочавам испанския футбол вече 33 години. Те за 20 години станаха европейски и световни шампиони. И при мъжете, и при жените. Но влагаха страшно много средства в спорта като цяло, не само във футбола. Ние също можем да направим това нещо, но ни трябва време. Може да си дадем 20 години, но трябва да влагаме в това нещо. Трябва да е държавна политика”, каза още Дюлгеров. 

Специалистът разкри на какво се дължи подема на испанския футбол в последните 20 години.

“Спортуват страшно много. Като отидох там - може би нашата инфраструктура беше много по-добра. Имахме стадиони, имахме много неща. Това беше лесно достъпно у нас, а там нямаха бази, терени, затревени игрища. Там беше само земя. И за 20 години израстнаха страшно много. Направиха много бази.

Истината е, че имаме таланти. Имаме много таланти. Все още сме навреме. Но ни трябва и време. За да се задвижи цялата машина, ни трябва много време. Но сега трябва да се започне. От обучението на учителите, на треньорите и след това вече да започнем да създаваме. Ние отдавна сме закъснели, но трябва да си кажем, че моментът да започнем е сега. Хубаво е да се огледа проблемът от всички страни и да се вземе най-доброто решение”, каза още българинът в Реал Мадрид. 

Алекс Дюлгеров, както го наричат в Испания, призна, че Стоичков е много уважаван в страната. Но допълни, че и Любослав Пенев е идол на много. 

“Стоичков, разбира се, всеки говори за него. Но Любо Пенев в Испания беше нещо невероятно. Като гледам в България как го третират, просто се учудвам. Казвам си: “Вие не знаете какъв идол е той в Испания”. Като играч в толкова отбори, печелил е шампионата, бил е голмайстор в испанското първенство. За мен той е истински идол и си мисля, че България понякога се губи уважението към него”, каза допълни Александър Дюлгеров. 

В епизода ще чуете още: 

✔️Подробности за работата в школата на Реал Мадрид.

✔️Какво представлява “Спортният град” на клуба?

✔️Шовинисти ли са испанците и докъде могат да стигнат чужденците в школата? 

✔️Как Винисиус стъпи на следващото ниво? И фаворит ли е за “Златната топка”? 

✔️Още за Белингам, Ендрик и други звезди на Реал? 

✔️Кой е бил един от най-големите таланти в школата? 

✔️За Кристиано Роналдо и Дейвид Бекъм

✔️За Христо Стоичков и Любослав Пенев 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елвира Краснобаева

Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си

Бронзовата медалистка на лента от европейското първенство в Будапеща - Елвира Краснобаева, вече няма да се състезава за България. Новината обяви самата тя в социалните мрежи.  "За мен беше чест да представям България. Благодаря на всички за всичко", написа Краснобаева в Инстаграм.  16-годишната спортистка е родена в Санкт Петербург.  На..

публикувано на 01.10.24 в 09:11
Alexandra Feigin

Александра Фейгин: Беноа Ришо ме научи да вярвам и да обичам себе си

Най-добрата ни състезателка по фигурно пързаляне Александра Фейгин и треньорът й Андрей Лутай заминаха за Казахстан за участие в първия за сезона турнир.  Националката ни ще представи за първи път новите си програми на турнира в памет на фигуриста Денис Тен. Носителят на бронзово отличие от олимпийските игри в Сочи и световен вицешампион  беше..

публикувано на 01.10.24 в 08:12
5 медала за българските таекуондисти от Откритото първенство на Албания

Два златни и три бронзови медала за българските таекуондисти от Откритото първенство на Албания

Два златни и три бронзови медала спечелиха българските състезатели от Откритото първенство по олимпийско таекуондо на Албания. Християн Георгиев спечели златния медал в категория 54 килограма при младежите след като записа пет победи. По пътя към титлата  състезателят на клуб "Ахил" с треньор Венцислав Соколов се наложи над Себастиян Курвело..

публикувано на 01.10.24 в 08:07
Георги Иванов

Георги Иванов готви чистка сред съдиите

Президентът на БФС Георги Иванов заяви, че след края на есенния полусезон в Първа лига ще има чистка сред елитните рефери. Също се очаква от днес в БФС да  има нови директори. “Беше важно предвид напрежението, което се създаде. Почна да има недоверие в Съдийската комисия, реципрочно в съдиите затова аз трябваше да направя тези промени, да сложа хора,..

публикувано на 01.10.24 в 07:36
Спартак (Вн) спечели в София

Дузпа донесе победата на Спартак (Вн) срещу Септември

Отборът на Спартак (Варна) спечели с 1:0 годтуването си на Септември, в последната среща от 10-ия кръг на футболното ни първенство. Гостите започнаха по-активно а в 5-ата минута Антонио Вутов пропусна да открие резултата, след спасяване на Димитър Шейтанов. Секунди по-късно Митко Митков отговори с удар с левия крак от много далечна дистанция,..

публикувано на 30.09.24 в 21:54
Адриан Андреев

Адриан Андреев отпадна от турнира в Брага

Адриан Андреев отпадна в първия кръг на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Брага (Португалия) с награден фонд 74825 евро. Андреев загуби от италианеца Андреа Пелегрино с 3:6, 6:1, 2:6. Срещата продължи близо два часа. 27-годишният Пелегрино е 209-и в света, с шест места пред българския си съперник, стартира по-добре мача и..

публикувано на 30.09.24 в 21:24
Спартак (Пл) загуби от  Опава в Чехия

Баскетболистите на Спартак (Пл) загубиха в Чехия

Отборът на Спартак (Плевен) загуби от тима на Опава с 68:83 точки като гост в Чехия във втория си мач от група А на Европейската северна баскетболна лига за мъже. Спартак заема четвърто място във временното класиране в групата, като ще гостува на Нюкасъл Ийгълс във Великобритания в следващия си мач от лигата на 22 октомври. Съперници на..

публикувано на 30.09.24 в 21:22