Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира арт фестивал, посветен на Димитър Еленов

| Интервю
Снимка: Валерия Николова

Летен фестивал, посветен на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов, предстои да бъде открит днес в София. Той отново ще предложи разнообразни творчески работилници и ателиета, насочени към деца и тийнейджъри, които имат отношение към театъра, сцената, изкуството. В тези активности ще се включат и популярни творци, ученици и колеги на Димитър Еленов.

"Паметта е тази, която изгражда в човека една съвременна визия, да не се мисли за единствен - че светът започва от него и свършва с него", каза пред БНР Розита Еленова, която е част от организацията на фестивала и която прави така, че да пазим паметта за това, което ни е оставил Димитър Еленов като завет и отношение към младите таланти.

Фестивалът вече стана устойчив във времето, като това е неговото трето издание, подчерта тя в интервю за предаването "Хоризонт до обед". 

Програмата включва ателиета и работилници. Тя е на различни модули от по 2 часа, в които различни утвърдени творци - актьори, режисьори, драматурзи, художници, правят своите арт ателиета в пространството на градинката пред НДК.

Няма записвания, всеки може да дойде, като входът е свободен, уточни Еленова.

"Всяка година я посвещаваме на някакъв вид модел, който да ни свързва с другите. Искаме средата да бъде защитена и приятелска", коментира още тя. 

Стойностното възпитание на едно дете винаги минава през изкуството, цитира тя думи на Димитър Еленов. Според нея само през изкуството можеш да възпиташ човек, който има емпатия, осъзнава своята емоция и може да култивира своята емоционална интелигентност:

"Само този човек може да има в себе си твърди устои, така че да устои на трудностите на живота. Само изкуството те кара да извадиш своята креативност, всичките си възможности, да живееш на максимума си. Ние не знаем своите граници".

Изкуството е една крачка по-напред към развитието ми като личност, каза от своя страна ученикът от 133 училище Владислав Найденов. Според него фестивалът събира младежи, отворени към света. 

Виктор Караиванов, който също ще участва в събитието, допълни: "Изкуството е крачка напред. Тази тръпка, която се изпитва, докато играеш на сцената, няма къде другаде да я усетиш". 

"Изкуството е начин на възпитаване. То изгражда характер", подчерта ученичката Неда Радилова. 

Цялото интервю на Валерия Николова с Розита Еленова, Владислав Найденов, Виктор Караиванов и Неда Радилова в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Росен Карамфилов: Човешкият път не може да бъде просто една права линия

От печат излезе новата книга на Росен Карамфилов "Входове и изходи". "Отделните разкази са обвързани с една невидима, червена нишка, която ги направи и едно цяло. Животът е необятен и човешкият път не може да бъде просто една права линия или една отсечка. Той е нещо много по-сложно. Има много завои. Важно е как ги взимаме, за да не се..

публикувано на 02.10.24 в 18:08
Проф. Сава Димитров

БНР ще връчи една от наградите в конкурса "Панчо Владигеров" 2025

Преди броени дни проф. Сава Димитров беше преизбран за ректор на Националната музикална академия (НМА) "Проф. Панчо Владигеров" в София. През месец март 2025 г. НМА ще бъде домакин на Международния клавирен конкурс, носещ името на композитора Панчо Владигеров, който се мести от Шумен в София.  На 25 септември проф. Сава Димитров и генералният..

публикувано на 02.10.24 в 18:08
Детският радиохор с диригент Венеция Караманова - Ансамбъл на годината 2023

Финалите на престижния хоров конкурс "Нека пеят народите" ще минат и през България

Детският хор на БНР, двукратен носител на приза "Ансамбъл на годината" в националната анкета на предаването за класическа музика "Алегро виваче", се класира за финала на престижния хоров конкурс „Нека пеят народите“, организиран от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Финалистите са общо осем, по четири в двете категории на конкурса – „Деца и..

публикувано на 02.10.24 в 16:14

Супергероят Крали Марко оживява в нова българска видеоигра

И двамата Бояновци са млади татковци и споделят, че са горди от факта, че и родителството е намерило място в играта. Или по-скоро малките Василеви и Йорданови. Героите в Marko: Beyond Brave говорят на измислен език, подобно на тези в "Тримата глупаци" или "Миньоните" , например, а част от думичките са именно такива, използвани от техните..

публикувано на 02.10.24 в 13:50
Крум Балджийски

Крум Балджийски: Има огромен чар в съживяването на изоставени места

Изложбата "Rural Murals 2024 - Spirit of a Place - Изложбата" ще покаже творби и фотографии от тазгодишния проект "Стенописи в дивото". Настоящата локация на проекта е Любница, махала от село Мухово до язовир "Тополница" недалеч от София. "Организирам този проект от 2019 г., като каня интернационални художници, стенописци, фотографи и..

публикувано на 02.10.24 в 10:04

Толкова нежност в едно сърце, а то е за всичко

Нежна и красива поезия оставя в житейския си път Кинка Константинова. В своите 37 книги. Родена през 1928 г., през 2011 г. тя си отива от този свят и нейната дъщеря, професор по музика, продължава издаването на останалите. Живее в София, била е член на СБП, превеждана в Русия, Беларус, Франция, Румъния, Сърбия, Армения, а наскоро..

публикувано на 01.10.24 в 16:43
Иво Върбанов

Иво Върбанов - посланик по света на българската музика и българското вино

Нощният гост казва, че би подарил бутилка вино на стойностни хора , независимо кои са и с какво се занимават. Предполагам е важно да ценят труда, вложен във виното и желанието, то да носи индивидуален характер.  Това е Иво Върбанов, който е пианист и винопроизводител . Виното е капризна напитка , попива в себе си всякакви нюанси, носи дъха на..

публикувано на 01.10.24 в 15:48