Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни парламентарни избори твърде скоро

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

| Интервю
Снимка: Ани Петрова

"Каквото и да бъде правителството с първия мандат, то ще бъде определено като правителство на ГЕРБ – независимо каква е коалицията и какви експерти ще бъдат сложени вътре. За хората отговорността изцяло ще бъде на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Дори той да не бъде премиер, той ще носи персонално цялата отговорност".

Това мнение изказа пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев.

Той уточни обаче, че правителство с мандат и отговорност на ГЕРБ ще зависи от коалиционни партньори. ГЕРБ не е в състояние в момента да контролира мнозинството в парламента, обясни политологът. И добави:

"Като едно коалиционно правителство, колкото и да е стабилно, от него винаги трябва да очакваме, че е малко вероятно да си изкара пълния мандат. /…/ Продължителността на едно такова управление зависи до голяма степен от способността на партиите, които го формират, да влязат в обективни и адекватни коалиционни отношения и разговори, а не опити за надлъгване и надцакване, каквито бяха тези във формата на сглобката".

Според него е възможно да се намери и трети участник в евентуален кабинет с ГЕРБ и ДПС. По-малките партии са заинтересовани да няма предсрочни парламентарни избори твърде скоро, защото тогава възможността да влязат отново в парламента е малка, обясни твърдението си доц. Стойчев. Като малки партии в парламента той посочи ИТН, БСП и "Величие":

"Възможно е малка партия да гласува за кабинет и състав на правителство, без да влиза формално в коалиция с аргумента, че това е добре за държавата, че иначе нестабилността ще бъде пагубна и т.н.

В предаването "Неделя 150" анализаторът Мирослав Мурджов прогнозира, че ще има правителство. Той се съгласи също, че малките формации са ключът към разрешаването на подкрепата. Но добави:

"Има много голяма вероятност част от разгромената коалиция – бившите коалиционни партньори на Борисов в предишното управление – ПП-ДБ, също да се включат по някакъв начин – било през експерти, било като отделни личности. Такъв процес не бива да изключваме и не бива да подценяваме тази възможност".

"Енергията за промяна беше употребена от едни хора, които не успяха да променят включително и себе си", подчерта Мурджов по адрес на ПП-ДБ. По думите му техният изборен резултат е тотална загуба и то не само на лично доверие към тях, а загуба на доверие на българите към цялата политическа класа и партии. Според него това е много тревожен елемент.

Доц. Стойчев допълни, че ако ПП-ДБ иска да оцелее, те трябва да бъдат категорична опозиция.

Според Мирослав Мурджов на този етап ясната и единствена опозиция е "Възраждане". По думите му сред другите политически субекти се наблюдава "раздвоение на личността".

Той подчерта тежкото състояние на БСП след изборите: "Бъдещето на левицата мисля, че е по-важната част за тях, ако искат да оцеляват, отколкото да бъдат или да не бъдат опозиция или да участват или не в управление".

Анализаторът смята, че в БСП трябва да протече оздравителен процес, защото лявомислещите хора в България очакват да чуят други послания. Докато не бъде намерена формулата на идеологизацията на лявото пространство, нищо добро не чака левите хора в България и те няма да има за кой да гласуват, категоричен е той.

Двамата анализатори поставиха въпроса с нуждата от актуализиране на избирателните списъци. Според доц. Стойчев ако това се направи, ще се види, че избирателната активност е доста по-висока. Мирослав Мурджов добави като проблем активността на партиите и предлаганото от тях на избирателите:

"Политическите процеси с изчистването на списъците минава през разбирателство на политическите партии".

Той посочи, че голямото предизвикателство пред следващото правителство ще е да разреши реалните проблеми на хората. Ако не бъдат дадени рецептите за проблемните ситуации, това правителство отново ще затъне в същите проблеми, като предишните, прогнозира Мурджов.

Цялото интервю на Диана Янкулова със Стойчо Стойчев и Мирослав Мурджов в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35