Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на БТС внесе в НС 7000 подписа за деактуване на две хижи

Снимка: БТА

Председателят на Инициативните комитети на Националните граждански инициативи, свързани с хижа "Македония", Венцислав Венев, който е и председател на Българския туристически съюз (БТС), внесе 7000 подписа в администрациите на Народното събрание и Министерския съвет. Подписите са събрани от туристи от цялата страна в подкрепа на предложенията на инициативите, съобщиха от БТС.

В подписката, внесена на 14 юни, от гражданските инициативи настояват за деактуване на хижите "Македония" и "Чакалица", както и за спиране и анулиране на конкурса, обявен от Националния парк "Рила", за нов стопанин на хижа "Македония". В подписката се настоява за извършване на необходимите законови промени, за да може хижите да бъдат актувани на туристическото сдружение. 

Националните граждански инициативи са насочени към сериозен проблем, свързан с хижите в България, отбелязват от БТС. Преди няколко години областната управа издава акт за държавна собственост за хижите "Македония" и "Чакалица" на името на Национален парк "Рила", като пред БТС и туристическото дружество "Айгидик" - Благоевград, това е било представено като формалност, посочват от Съюза. Няколко години по-късно от националния парк обявяват конкурс за нов стопанин на хижа "Македония", което налага туристическото дружество да се бори на конкурсни начала за стопанисването на хижата.

Хижа "Македония" е сторена 30-те години от туристите от Горна Джумая, с финансиране от БТС, от различни общественици и други благодетели и с много доброволен труд от туристи, напомнят от БТС и изтъкват, че тя винаги се е стопанисвала от Съюза чрез местното туристическо дружество, като в архива на Българския туристически съюз се пазят много документи, доказващи това. Множество ремонти и подобрения са направени в хижата от БТС и от туристическото дружество "Айгидик", а не от държавата или от националния парк "Рила", изтъкват от Съюза.

Във връзка с кампанията на БТС за защита на туристическите обекти, инспирирана от казуса с хижите "Македония" и "Чакалица", Венев посочи в интервю за БТА в края на май, че туристическото дружеството не е могло да си върне собствеността на хижа "Македония" и изтъкна, че освен тези хижи има още много обекти, които са собственост на БТС, но нормативни пречки затрудняват ефективното им стопанисване. 
По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнали за незаконен добив на инертни материали в защитена зона в Дунава

Жители на свищовското село Вардим сигнализираха за всекидневна незаконна дейност за добив на инертни материали в защитената зона на едноименния остров в Дунава. Регионалната екологична инспекция във Велико Търново неколкократно е правила проверки и е санкционирала великотърновската фирма за нарушения на Закона за биологичното разнообразие. Във..

публикувано на 17.07.24 в 21:34

От утре започва реконструкция на част от столичната ул. "Опълченска"

В четвъртък, 18 юли, започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщиха от Столичната община. Във връзка с ремонта се въвеждат промени в организацията на движение, които ще важат до 14 септември. Движението ще се осъществява само в едното платно. Променя се..

публикувано на 17.07.24 в 21:21

Регионалният министър призова строителния бранш да се включи в борбата с пожарите с тежка техника

Министърът на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова призова строителния бранш с тежка техника да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната.  Всички структури в състава на министерството също са в готовност за реакция. Цялата техника на държавното дружество "Автомагистрали" ще се включи в спасителните дейности...

публикувано на 17.07.24 в 21:04
Служебният премиер Димитър Главчев в МС.

МС: "Български пощи" ще обменят безплатно до 10 хил. лв. на ден след влизане в еврозоната

"Български пощи" ще могат да обменят безплатно до 10 хиляди лева на ден след влизането на България в еврозоната. Служебното правителство възложи на държавното дружество да извършва услугата. Дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс в размер до 1000 лв. на ден на човек. За суми от 1000 до 10 000 лв...

публикувано на 17.07.24 в 20:48
Снимката е илюстративна.

Квалифициран електронен подпис може да се получи вече по куриер до адрес

От днес може да се получи Квалифициран електронен подпис по куриер до адрес. Услугата е без аналог у нас и в Европа и е възможна чрез Борика. До момента беше задължително явяване в офис, а вече идентификацията може да стане онлайн. Става въпрос за подписа на хардуерен носител като клиентът получава флашката до посочен адрес. Новата услуга става възможна..

публикувано на 17.07.24 в 20:31
Доц. Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Има основания да се смята, че Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз

Според икономиста доц. Григор Сарийски има основания да се смята, че идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз, събирайки заеми от различни хора във връзка с изградения в село Неофит Рилски комплекс "Исторически парк" и така е ощетил бюджета: "По-големият проблем не е толкова, че са ощетявани държавни..

публикувано на 17.07.24 в 20:14
Снимката е илюстративна.

Две от трите огнища на новия пожар в Старозагорско са овладени

Движението на влакове между село Михайлово и Стара Загора продължава да бъде спряно заради разразилия се по-рано пожар по протежението на железопътната линия. Няма опасност за населените места в близост.  Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово спря придвижването на влакове Екипи на пожарната гасят запалили се сухи треви и храсти на фронт..

публикувано на 17.07.24 в 19:52