Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любчо Нешков: В РСМ имат ясна програма за отдалечаване от ЕС и приобщаване в т.нар. Сръбски свят

"Да не бъде маргинализирана външната политика от следващото правителство"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Да не бъде маргинализирана българската външна политика от следващото правителство.

Това пожелание изказа пред БНР журналистът Любчо Нешков, собственик на агенция БГНЕС.

Според сближаването между България и Република Северна Македония е неизбежно:

"Не е историята проблем между двете страни, както искат да го внушат. Ние не се занимаваме с историята, ние не искаме да обясняваме какъв е бил Гоце Делчев. Това е проблем за тях (РСМ).

Нешков подчерта, че задачата на българските политици е "да обяснят какъв е рискът от случващото се в Белград и в Атина за региона" и "да търсят директен диалог с властите в Скопие за разрешаване на всички въпроси и това да става достояние на македонската общественост".

По думите на Любчо Нешков около кандидата за премиер на Северна Македония Християн Мицкоски има обкръжение от "официални говорители", които твърдят, че т.нар. френско предложение не е Библия:

"Твърдят, че не е нещо вечно и можело да се предоговори. Т.е. сме изправени пред една много ясна програма - отдалечаване на РСМ от Европейския съюз. Работят целенасочено в посока обединение и част от т.нар. Сръбски свят". 

Няма нищо случайно в действията на Северна Македония, подчерта той. 

"В Атина се провежда форум, който се превръща в антибългарско сборище", каза журналистът по повод на международна конференция в Атина, с която отбелязват шест години от подписване на Преспанското споразумение с РС Македония. Договорът беше подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе сключено от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев.

Нешков цитира думи на Кодзиас, произнесени на този форум в  Атина, с които той заявява, че "Гърция не трябва да подкрепя България за Шенген, докато има българско вето за РСМ":

"Това е открито заявен тежък геополитически съюз Белград - Скопие - Атина срещу България. Открито заплашващ. Мисля, че България има Министерство на външните работи... Защо на този форум няма политици от България, не са поканени". 

Интервюто на Георги Налбантов с Любчо Нешков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Древното светилище е разкрито от италианска научна експедиция.

В Кипър италиански археолози разкриха светилище отпреди 4000 години

В Кипър бе открито свещено място, датирано отпреди 4000 години. Най-старият древен храм, установяван досега на острова, се появи на бял свят при археологически разкопки на италианска научна експедиция. Важното археологическо откритие е направено в района на село Ерими в област Лимасол , където вече 15 години работи научна мисия на университета на..

публикувано на 07.07.24 в 18:23

Община Монтана изгражда соларна система, за да намали разходите за електричество

Община Монтана изгражда соларна система за 120 000 лв., за да намали разходите си за електрическа енергия. Соларната система се монтира на покрива на ниската част на сградата на Община Монтана. Панелите са поставени на площ от около 600 квадратни метра. Системата е от 100 киловата с батерия за съхранение от 150 киловатчаса, поясни..

публикувано на 07.07.24 в 17:49
Димитър Главчев

Служебният премиер ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли

Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която ще се проведе от 9 до 11 юли, съобщиха от правителствената пресслужба.  Премиерът Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон НС изслушва премиера Главчев за предстоящата среща на..

публикувано на 07.07.24 в 17:47

Велико Търново чества годишнина от Освобождението

С общоградско поклонение и военен ритуал пред паметника "Майка България" и пешеходни обиколки с екскурзоводски беседи по знаковите исторически места във Велико Търново беше чествана 147-ата годишнина от освобождението на старопрестолния град.  Велико Търново чества 147 г. от Освобождението си Старопрестолният град е освободен от войските на..

публикувано на 07.07.24 в 17:36

Енергийната помощ за предстоящия отоплителен сезон ще е 553,75 лв.

За предстоящия отоплителен сезон  - от 1 октомври тази година до 31 март на следващата, размерът на предоставяната енергийна помощ ще е  553,75 лева.    Сумата е съобразена с определените нови цени на електроенергията за бита.   Заявления се приемат в социалните служби в страната до 31 октомври, като индексацията на пенсиите няма да се отрази на..

публикувано на 07.07.24 в 17:28

Нова политическа група ще има в Европейския парламент - "Патриоти за Европа"

Новата дясна фракция в Европейския парламент  - "Патриоти за Европа", чието начало беше поставено от премиера на Унгария Виктор Орбан вече включва достатъчно партии, за да получи статут на политическа група. Това съобщава ДПА, цитирана от БТА. Манифестът на групата се фокусира върху запазването на националния суверенитет в Европейския съюз, борбата..

публикувано на 07.07.24 в 17:19
Британският министър-председател Киър Стармър говори на пресконференция след първото заседание на кабинета на Даунинг Стрийт в Лондон, 6 юли 2024 г.

Стармър предлага на шотландското правителство "истинско пълноправно място на масата"

Британският премиер Киър Стармър днес е на посещение в Единбург в рамките на обиколка в Обединеното кралство, за да се срещне с ръководителите на децентрализираните правителства. В понеделник той ще посети Северна Ирландия и Уелс.  Киър Стармър е новият британски премиер Веселин Паунов: Правителството на Стармър има потенциала да..

публикувано на 07.07.24 в 17:02