Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордно увеличение на броя туристи и приходите от тях отчитат в Кипър

Плаж в Кипър.
Снимка: БГНЕС

Кипър навлиза в най-горещите туристически летни месеци с рекордно увеличение на потока туристи и приходите от тях, съобщи Статистическата служба. Около 41 000 пътници на ден пристигат и заминават от двете летища на страната.

Малко над 1,170 млн. са туристическите посещения в Кипър от януари до май, което е с 1,2% повече от същия период миналата година, когато пък бе подобрен рекордът от 2019 г., показват новите данни.

Гостите от Великобритания са най-много - 40% от всички пристигнали на средиземноморския остров през май. С дял от 8% Израел утвърждава позицията си на втори най-важен пазар за Кипър.

През май до и от двете международни летища в Ларнака и Пафос са летели над 1,140 млн. пътници, което е ръст от над 4% спрямо май 2023 г., казаха от компанията, която ги управлява (Hermes Airports). Заетостта на самолетите, кацнали в Кипър през последния месец, достигна 85%, уточниха от нея.

113 млн. евро са постъпленията от туризма през март, които надвишават с 15,5% постижението от миналия март, обявиха още от статистиката. Това е рекорд по приходи за третия месец на годината за последните 23 години.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Кипър се провежда най-голямото средиземноморско състезание за зехтин

Най-голямото средиземноморско състезание за зехтин (TerraOlivo), което е и едно от петте най-важни състезания в света в сектора, се провежда за първи път в Кипър. Днес и утре в крайбрежния град Ларнака са събрани важни производители на..

публикувано на 17.06.24 в 08:09

Дипломат събра пъстрата мозайка на Кипър в книга

Необичайно и увлекателно пътешествие из Кипър  извън традиционните туристически маршрути - в ролята на любознателен пътешественик, любопитен откривател и сладкодумен разказвач на истории влиза посланикът на България в Кипър в периода 2014-2018 г...

публикувано на 18.06.24 в 11:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи..

публикувано на 30.06.24 в 18:35