Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Биков: Ще участваме само в правителство на споделената отговорност с пълен мандат

Тома Биков в НС, 19 юни 2024 г.
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

"Резултатите показват ясно, че след 4 години на политическа и обществена конфронтация, голяма част от българските граждани изобщо не гласуваха. Друга немалка част от тях, гласувайки, показаха, че настоящата форма на политическия живот не ги удовлетворява. Това, което е очевидно обаче е, че агресивното поведение, обидите по отношение на опонента и перманентното противопоставяне не носят политически дивиденти на никого. Те единствено ограничават доверието в партиите и в политическата система като цяло. Затова още в първия ден на настоящия парламент парламентарната група на ГЕРБ-СДС заявяваме готовността си да водим смислен и целенасочен диалог с останалите парламентарни групи. Държим този диалог да се случва по правилата на политиката и пред очите на цялото общество". 

Това каза Тома Биков от ГЕРБ-СДС в реч по време на откриването на 50-ото Народно събрание

"Българските избиратели ни посочиха, че не само една, но дори и две политически сили не са в състояние да излъчат редовно правителство. Този знак идва да покаже, че от нас, техните представители, се изисква смирение, възможност за изграждане на сложни управленски конструкции и съвместно очертаване на позитивен дневен ред пред страната".

"За нас, от ГЕРБ-СДС има два възможни варианта за развитие на настоящата политическа ситуация. Първият - максимално широк кръг политически сили да излъчим управление на страната, като съставим правителство на споделената отговорност. Готови сме да направим крачка назад и да направим необходимите компромиси, но няма как да постигнем добър резултат, ако останем сами в това отношение. Държим да уточним обаче, че няма да позволим опитът за съставяне на редовно правителство да бъде превърнат в инструмент за осъществяване на задкулисни договорки и решаване на вътрешнопартийни проблеми", допълни Биков. 

"Готови сме да водим принципен диалог за политики и идеи за развитието на страната с всеки, но няма да допуснем доверието на нашите избиратели да бъде подменено и използвано за осъществяването на тяснопартийни или корпоративни интереси. Убедени сме, че българското общество има необходимост от радикална промяна на поведението на своите политически лидери, а не от още конфронтация, обиди и безвремие. Затова сме готови да участваме единствено в правителство на споделената отговорност с четиригодишен план за управление на страната, което да се ползва с максимално широка подкрепа от страна на парламентарно представените партии", подчерта политикът. 

"Декларираме, че няма да участваме в управлението на всяка цена и няма да допуснем доверието, което сме получили от нашите избиратели, да бъде пропиляно".

"Вторият вариант са нови предсрочни парламентарни избори. Ако предложената от нас форма на управление бъде отхвърлена от 50-ото НС, сме готови да вземем това решение, като съзнаваме всички рискове, които то носи за държавата, за обществото и за демокрацията. Правим тази заявка с пълното съзнание, че отиването на нови предсрочни парламентарни избори би било лош вариант за страната. Тези рискове обаче ще бъдат далеч по-малки от риска да сформираме безпринципно мнозинство, без широка политическа и обществена подкрепа, с неясен хоризонт, което да излъчи политическо безотговорно управление. Подобно управление не би било лек за политическата криза, а генератор на още по-голяма нестабилност и обществено напрежение". 

"През последните 4 години сме показвали многократно, че сме готови да загърбим тяснопартийния си интерес и да понесем негативите от взимането на непопулярни решения. Готови сме да го направим отново, но само ако видим, че имаме истински партньори за подобен тип решения. Призоваваме всички парламентарни групи в 50-ото НС да проявят мъдрост и отговорност в името на националното единство и общото българско бъдеще", завърши Биков. 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Танкове на израелската армия близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.

Сражения между израелски военни и бойци на "Хизбула" на ливанска територия

Израелската армия съобщи, че 22-годишен израелски военнослужещ  е бил убит в сражение на ливанска територия,  предадоха Асошиейтед прес и АФП.  Това е първото такова съобщение , откакто преди два дни Израел започна сухопътна операция в Ливан. Часове по-рано от ливанското шиитско движение "Хизбула", заради което Израел започна наземна военна..

публикувано на 02.10.24 в 16:39

Истанбулските летища се задръстиха от ливански граждани

Близо 20 самолета на чужди авиокомпании са били принудени да кацнат в Истанбул и други турски градове, след като снощи Иран е затворил въздушното си пространство заради ударите срещу Израел, съобщи турският информационен сайт Хабер Глобал, цитиран от БТА. Междувременно в Истанбул и вчера са пристигнали много ливанци със самолети на авиокомпаниите..

публикувано на 02.10.24 в 15:54
Български огнеборци се включиха в потушаването на пожара в Гърция.

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт. Пожарни екипи от България също се насочват към мястото на бедствието. Спирането на вятъра помогна на пожарникарите частично да овладеят огъня. Остават още стотици малки огнища, които са по продължение на целия фронт от около 40 километра. На място  работят днес 570 пожарникари. Шест..

публикувано на 02.10.24 в 15:50

Около 720 секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина

Изтече сокът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина. Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България, като точният брой ще бъде ясен след решение на ЦИК. Над 150 се очаква да бъдат секциите, в които ще се гласува с машини. Това докладва заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на..

публикувано на 02.10.24 в 15:29

Масова смяна на членове на СИК във Велико Търново

Започваха масовите смени на членове на секционните избирателни комисии в област Велико Търново. По искане на една от политическите партии Районната избирателна комисия вече е заменила всичките ѝ представители в 6 от 10-е общини в региона. Политическата партия е поискала смяна на 72-а свои представители в изборните секции. От Районната..

публикувано на 02.10.24 в 15:17

Данните от черната кутия на разбилия се край Граф Игнатиево самолет са предоставени на Военната прокуратура

Данните от черната кутия на учебния самолет, който се разби край Граф Игнатиево и загинаха двама пилоти, са снети успешно в Чехия и са предоставени на разследващия екип от Военната прокуратура у нас.  Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Предстои информацията да бъде анализирана и разчетена. "Комисия работи в Министерството..

публикувано на 02.10.24 в 15:13
Мирослав Зафиров

Мирослав Зафиров: Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация

Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация. За това призова в ефира на БНР Мирослав Зафиров, дипломат, политически съветник на Мисията на ООН в Израел.  "Има международни документи, върху които можем да стъпим и да водим разговори, но те не се прилагат де факто. Разрушен е международният ред". Този процес..

публикувано на 02.10.24 в 15:00