Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Радев: Възможно е да се направи правителство, важен е какъв ще е подходът

"За мен е интересна сглобка ГРЕБ и ДПС – кой ще изяде другия?"

| Интервю
Атанас Радев
Снимка: Силвия Великова

Здравият разум трябва да надделее, да се постигне компромис между политическите сили в НС и да се формира широка коалиция.

Това препоръча политологът Атанас Радев в интервю пред БНР.

"Има възможност да се направи правителство, важен е какъв ще е подходът. Не може да се поставят ултиматуми –" избираме Рая Назарян за председател на НС, иначе няма да има правителство", коментира той в предаването "Хоризонт до обед".

А това, че Назарян не беше избрана при първото гласуване, според него е "традиционен знак в последните няколко години".

"Използват се всички хватки и парламентарни традиции, които не бяха поставяни под въпрос. Въпросът е, че се извиват отново ръце и продължава същата история, че е важен диалогът. Защото, ако имаше диалог, можеше вчера да дадат пресконференция политическите партии и да обявят, че излизат с общ кандидат за председател на НС", коментира политологът.

И допълни:

"Разчита се да се бави времето, да се протака и да блокират конституционните задължения на президента и връчването на проучвателен мандат – първи, втори и т. нат.

По отношение на "здрави разум" в НС Радев припомни, че няма как да се върне, защото е факт 30% избирателна активност.

"И е смешно 121 депутати да управляват. В момента е необходимо да управлява широка коалиция с ясен хоризонт и мандат", каза Атанас Радев.

И препоръча на политиците, че "трябва да се разбере, че политическата култура се променя в последните няколко години":

"Нямаме доминация на една партия. Най-голямата е с 68 депутати и няма как да извиваш ръце. 79% не участват в изборите и за да се променят нагласите, трябва да има политика и конкретна визия, какво ще се случи, а не да говорим, че еврозоната ни е приоритет. Ама, дайте да видим бюджета в следващите 2 години", каза Радев.

Според неговия анализ "в момента има интересен феномен - ГЕРБ е в интересна ситуация".

"Борисов има сериозния опит с жонглиране между либерали и консерватори. Има съперник в лицето на втората политическа сила. За мен е интересна сглобка – кой ще изяде другия. Да не пропускаме, че влиянието на тези 2 личности – Борисов и Пеевски, ще започне въпросът за доминацията. Защо е необходима трета или четвърта партия да управлява и защо широка коалиция? За да могат да бъдат намалели щетите за ГЕРБ", прогнозира Атанас Радев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35