Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За да стигнем до нашите ниви, трябва да минем отнякъде", казват лишените от достъп до земеделските си имоти

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Стопаните са затруднени да обработват земите си и да прибират реколтата. Местни управленци са част от проблема

| Репортаж
Снимка: Здравка Маслянкова

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите.

В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът стана кмет и разреши на сестра си да направи същото. За проблема са уведомени всички компетентни институции, но решение няма.

Общинските полски пътища в Златарица и село Родина са разорани и унищожени. През тях няма достъп до земеделските имоти, които и тази стопанска година в Златаришко са разпределени между земеделските производители за ползване в реални граници. Според Закона за собствеността и ползването на земеделските земи: "ползвателят, на който са предоставени полските пътища, осигурява достъп до имотите, декларирани и заявени за ползване в реални граници през следващата стопанска година".

Това в Златаришко не е направено. Нямаме достъп до близо 3000 декара разпокъсани ниви, които обработваме, алармират земеделският производител и бивш кмет на Златарица Пенчо Чанев и семейство Звезделин и Силвия Суреви, които също са земеделски производители.

"В реални граници останахме само двете фирми, които обработваме земите на парче. Останалите земеделски производители негласно се споразумяха помежду си и обработват големи масиви, в които проблемът, който е най-вече за нас и заради който ние потърсихме съдействие от институциите, е, че те разораха всички общински полски пътища, независимо че когато си в реални граници, тези пътища не следва да бъдат докосвани“, алармира Пенчо Чанев.

Питания и жалби са направени през февруари тази година до сегашния кмет на Златарица Петър Ганев, който е земеделски производител и обработваните от него масиви сега са поети от неговата сестра. С разорани полски пътища са и нивите, обработвани от общински съветници в Златарица. Отговорът е, че се извършва проверка.

Същевременно кметът трябва да извършва контрол на общинските полски пътища. Потърсен от БНР за коментар, кметът на Златарица Петър Ганев запази мълчание.

Сезирани са всички възможни държавни институции, посочи Пенчо Чанев:

"ДФ "Земеделие" ни отговориха, че това са взаимоотношения, които касаят земеделците и те не отговарят за това, въпреки че те са органът, който изплаща субсидията, и който орган може да контролира дали всеки един си обработва имота в реални граници. Защото, когато го обработваш в реални граници, той трябва да има видими очертания и да е отделен от другите имоти – нещо, което в землището на Златарица са само имотите на двете фирми. Областна служба "Земеделие" поискаха коригиращо писмо, отговорено им е. Последното, което получих като писмо, е от 28 май 2024 г., че със заповед от 19 март е определена комисия за извършване на проверка на място в поземлените имоти, описани в жалбата".  

По информация на БНР, прокурорската преписка е изпратена по компетентност до Областната служба "Земеделие", кмета на общината и Антикорупционната комисия за проверка на конфликт на интереси. Отговори засега няма.

Според ползвателите на земеделска земя в Златаришко липсата на общински полски пътища между нивите може да доведе до пожари, създава предпоставки за конфликти между земеделските производители и невъзможност за събиране на реколтата в жътвената кампания.

"За да стигнем до нашите ниви, трябва да минем отнякъде. Това поражда конфликти със съседния земеделски производител. Идват заплахи по телефона. Оня ден ми опръскаха с тотален хербицид и ми унищожиха царевицата. Трактористът ми минава през съседна нива, следва разправия и ми опръскаха царевицата. Бях в полицията. Там казват – неизвестен извършител. Институциите си прехвърлят топката", коментира земеделският производител Звезделин Сурев.

Разходите са увеличени с поне 30% заради обикаляне по нивите, амортизация на техника, по-трудно засяване, по-трудна обработка, оплакват се земеделците.

Жалбите на местните земеделци не срещат отзвук от институциите

Проблемът се прехвърля от кмет на кмет, а Златарица в последните два мандата се управлява от кметовете Михаил Ганев и Петър Ганев, които са братя.

"Проблемът е, че тези пътища вече втора година се обработват, в община Златарица не постъпва и лев. За това съм сигнализирал Общинския съвет, комисията за противодействие на корупцията, защото за мен това, докато Михаил Ганев беше кмет брат му да обработва пътищата, а той като кмет да допусне това, а сега Петър Ганев да допусне неговата сестра, която вече е регистриран земеделски производител, да обработва общински пътища и по този начин общината да се лишава от приходи, за мен това не е нормално. Същевременно, обработвайки полските пътища, те генерират и допълнителни приходи. И въпреки че търсихме контакти, разговори, срещи с тях, за съжаление, това не се случва", посочи Пенчо Чанев.

Земи в реални граници се обработват в Стражица, в Лясковец, в Павликени, но никой от земеделските стопани там не си е позволил да разоре и унищожи общинските полски пътища, както се случва в Златарица.

Снимка: Здравка Маслянкова

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

В Павликенско: Села на драстичен воден режим, поредно лято на протести

Община Павликени е пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието . Половината села са на воден режим . През лятото към тях ще се добавят и още селища. Основната причина е пресъхването на водоизточниците. Частично решение за пет от селата е да бъде пусната вода по каналите на "Напоителни системи" , която да вдигне нивото..

публикувано на 18.06.24 в 06:52