Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Големите европейски теми не достигат до хората"

Марко Бадя: Европа продължава да се движи на две скорости, независимо дали ни харесва

"Старият континент е на кръстопът"

| Интервю
Марко Бадя
Снимка: Личен архив

Журналистът Марко Бадя направи за БНР анализ на отминалите европейски избори и на начина, по който се възприемат резултатите от тях в Румъния. С него разговаря колегата от Румънската реакция на Радио България Владимир Митев. 

Бадя коментира също значението за Европейския съюз на изборите за президент в Съединените щати, както и проблемите пред общността.

Как оценявате отминалия вот в Румъния ?

След изборите Румъния е в много по-добро положение от другите европейски страни, защото при нас не се забелязва този възход на крайната десница, който има във Франция, Германия, Австрия, Италия, Испания. Що се отнася до представителите ни в новия Европейски парламент, то за съжаление в него отново ще влязат хора, които в предишния си мандат не допринесоха с нищо за страната ни, а и за Европа. Все пак има и добри румънски евродепутати. Трябва да отбележим и успеха на независимия кандидат Нику Щефануца, изпращането на депутати от партията SOS Румъния и на Демократичния съюз на унгарците, чиито представител Юлиу Винклер е най-възрастният румънски евродепутат от 33-членната делегация на страната в следващия мандат. Каква ще е работата им занапред предстои да разберем.

Как си обяснявате отсъствието на европейските въпроси от темите, по които дебатираха в кампаниите си кандидатите за евродепутати?

Трябва да сме прагматични в преценката си по този въпрос и да виждаме реалността, изпълнена с кризи. Европа живее в сложни времена. Освен войната в Украйна, все още ни се налага да се справяме и с кризата на разходите за живот, която се наблюдава и в Румъния, и  в България. Заедно с това на дневен ред са и проблемите с проектите по Плана за възстановяване и с отклоняването на европейски средства в определени държави. Като цяло Европа е на кръстопът и много хора са загрижени за това какво се случва с общността, част от която са и те. Добре е да се говори за проблемите на миграцията и изменението на климата, за бъдещето на ядрените централи и соларните паркове, но е хубаво да се помисли и за проблемите, които среща един фермер в Гюргево, който се вълнува от това как да продаде произведеното от него.

Тези въпроси обаче липсват в обществения дневен ред в Югоизточна Европа, защо ?

Големите европейски теми не достигат до хората по предназначение и причината за това е все по-слабия политически елит на европейско равнище. Европа продължава да се движи на две скорости, независимо дали ни харесва, или не. България и Румъния често, дори и при възможност да участват в европейските дискусии, не знаят какво да кажат, защото и в двете страни лидерите не представят български или румънски решения на европейските проблеми.

Как изглежда ЕС в глобален контекст ?

За Европа все още не се мисли глобално, а в коридорите на европейските канцеларии  продължава да се задава въпросът дали е субект или обект на международното право? Защо? Защото или сте ангажиран играч и водите много по-променена конфронтация с Китай и Съединените щати, или сте просто терен, на който Пекин и Вашингтон водят битките си. И новоизбраният Европейски парламент има за задача да е фактор в изграждането на отговора за ролята на Съюза на международната сцена. Но, мисля, че отговорът ще зависи и от изборите в Съединените щати, които ще са тест за демокрацията като правилен избор. Ако демокрацията в Америка приключи с идването на Доналд Тръмп в Белия дом и се увеличи откъсването от съюзите, в които САЩ участва с европейските си партньори, тогава Европа ще се окаже в изключително сложна ситуация.

Как да си обясним по-големият интерес на младите румънци към европейските теми, отколкото сред техните връстници в България?

Това е балон. Много по-малък е процентът на младите хора, участвали в тези избори, а това още веднъж показва, че те са политически неангажирани. Те могат да са силата, която издига победителите, но за да се случи това, усилие трябва да направят политиците. Все още няма група с конкретни послания към младите, които са сериозна категория гласоподаватели за всеки с намерение да прави истинска политика. Проблемът на някои млади хора е, че все още не са се сблъскали с реалността. Те все още разчитат на подкрепата на родителите си и не осъзнават ролята си в гражданското общество. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истанбулските летища се задръстиха от ливански граждани

Близо 20 самолета на чужди авиокомпании са били принудени да кацнат в Истанбул и други турски градове, след като снощи Иран е затворил въздушното си пространство заради ударите срещу Израел, съобщи турският информационен сайт Хабер Глобал, цитиран от БТА. Междувременно в Истанбул и вчера са пристигнали много ливанци със самолети на авиокомпаниите..

публикувано на 02.10.24 в 15:54
Български огнеборци се включиха в потушаването на пожара в Гърция.

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт. Пожарни екипи от България също се насочват към мястото на бедствието. Спирането на вятъра помогна на пожарникарите частично да овладеят огъня. Остават още стотици малки огнища, които са по продължение на целия фронт от около 40 километра. На място  работят днес 570 пожарникари. Шест..

публикувано на 02.10.24 в 15:50

Около 720 секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина

Изтече сокът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина. Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България, като точният брой ще бъде ясен след решение на ЦИК. Над 150 се очаква да бъдат секциите, в които ще се гласува с машини. Това докладва заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на..

публикувано на 02.10.24 в 15:29

Масова смяна на членове на СИК във Велико Търново

Започваха масовите смени на членове на секционните избирателни комисии в област Велико Търново. По искане на една от политическите партии Районната избирателна комисия вече е заменила всичките ѝ представители в 6 от 10-е общини в региона. Политическата партия е поискала смяна на 72-а свои представители в изборните секции. От Районната..

публикувано на 02.10.24 в 15:17

Данните от черната кутия на разбилия се край Граф Игнатиево самолет са предоставени на Военната прокуратура

Данните от черната кутия на учебния самолет, който се разби край Граф Игнатиево и загинаха двама пилоти, са снети успешно в Чехия и са предоставени на разследващия екип от Военната прокуратура у нас.  Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Предстои информацията да бъде анализирана и разчетена. "Комисия работи в Министерството..

публикувано на 02.10.24 в 15:13
Мирослав Зафиров

Мирослав Зафиров: Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация

Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация. За това призова в ефира на БНР Мирослав Зафиров, дипломат, политически съветник на Мисията на ООН в Израел.  "Има международни документи, върху които можем да стъпим и да водим разговори, но те не се прилагат де факто. Разрушен е международният ред". Този процес..

публикувано на 02.10.24 в 15:00

Състоянието на жената, скочила от 3-тия етаж при пожар в София, остава тежко

Жената, която заради пожар скочи от третия етаж на къща в центъра на София, е настанена в клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" в тежко състояние.  Това съобщиха за БНР от лечебното заведение. Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София Тя е с обширни изгаряния и през следващите дни, когато състоянието й бъде стабилизирано,..

публикувано на 02.10.24 в 14:41