Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермери се отказват от субсидии след скандала с пасищата, застрашен е биосертификатът им

Снимка: FB на Дивата Ферма

Най-голямата биоговедовъдна ферма в Европа - “Дивата ферма” е изправена пред най-голямото си предизвикателство - да оцелее. Това каза собственикът на стопанството Николай Василиев в социалните мрежи. Причината - тази година Националните паркове въведоха нови правила за отдаване под наем на високопланинските пасища за едър рогат добитък, с които силно ограничиха допустимите терени. 

Благовеста Василиева и Николай Василиев коментираха пред БНР, че те са част от животновъдската гилдия, а не изключение от правилото. Фермата им има 2000 животни, но за паша високо в планината разрешителни тази година имат само 293.

"Останалите какво да ги правим? Това е нашата дилема! Нямаме достатъчно пасища в Източни Родопи, които и в момента вече са изгорели. Почти месец е близо 40 градуса температура и няма какво да пасат тези животни от началото на юни, а да не говорим до края на ноември”, каза Василиева пред БНР.

Николай Василиев е убеден, че забраната за употреба на пасищата не разрешава проблеми, тъй като капацитетът е значително по-голям.

“Всеки, когато създава ферма, си намира пасища. Преди 15 години намерихме тези, тогава бяха свободни, пасища в Рила. И нямаше никакъв проблем да караме животните от Източни Родопи към Рила. Това е естествена миграция. В Източни Родопи имаме пасища, но стигат да изхраним животните до края на юни. След това, дори и да остане трева, тя е суха и хранителността ѝ е колкото на картон.

Не виждам защо не може?! Тревата, която е в националните паркове, която я пасем, си е същата, дори повече става, когато животните са там, а пасищата са много по-поддържани и много богати на трева. Не разбирам защо има такъв конфликт. Когато преди 30 години е правен Планът за управление на парка, натовареността на пасищата е много по-голяма. Всеки може да прочете в Плана за управление на Рила. Там пише 4 декара на крава и 1 декар на овца. Като изчислим пасищата, които са в Националния парк, по 4 декара, стават 35 000 крави”.

Животновъдите не оспориха данните, изнасяни от природозащитници, че от 661 крави, пасящи в парк Рила през 2007 година, броят им е стигнал до 8338 през 2022 година, но са категорични, че преди 50 -100 години в планината са пасли “стотици хиляди говеда и още повече овце”.

Фермерите коментираха и други аргументи на природозащитниците - че кравите отъпкват и преизпасват тревни местообитания и редки растения, замърсяват извори и планински езера, навлизат в резервати, пречат на дивите кози да заемат оптималните си местообитания, създават конфликт с едрите хищници. 

"Кравата не може да преизпасе определена територия. Защото националните паркове не са остров. Ако бяха остров можеше да започне да има някакъв проблем. Тъй като не е остров, тези животни веднага ще напуснат тази територия, когато няма паша. На никой не е ясен терминът “преизпасване”. Аз съм зооинженер и на мен не ми е ясен", коментира Василиев и уточни, че той и съпругата му качват животните си в Рила от 7 години преди да има евросубсидии по мярка “пасторализъм” и дори са отказвали пасища, за които е предвидена такава мярка, за да отидат на по-добри терени. 

Относно твърденията, че животновъди залагат отрови за мечки и вълци, за да запазят животните си, той коментира, че: “тези конфликти почти не стават в националните паркове, а в територията около селата и оборите на тези животновъди:  

“В Националните паркове никога не сме чували такова нещо. Но хищникът се мести там, където са кравите. Ако оставим кравите да не са в националните паркове, този вълк няма да стои в националните паркове. Той ще дойде, където са кравите”. 

Василиев предложи да дари средствата, които получава по мярка “пасторализъм”, за да се използват средствата в България, а не да се връщат в Европа: 

“Когато не я усвоим, ние ще я върнем в Европа. Затова предлагаме да дарим нашата лична субсидия на обществото, за обществени инициативи и да покажем, че не качваме животните си в националните паркове заради мярката. Около 300 000 лева е за тези животни, които имаме”.

"Подпомагането по европейските програми много помогна на нашата ферма да се развие. Създадохме точно затова и този цех за преработка на месото. Ако се движехме само и единствено от субсидиите, нямаше да правим преработвателен цех и да искаме да храним децата на България с чиста, биологична храна. Това ни коства изключително много и е трудоемко, но искаме животните да бъдат отглеждани по екологичен начин, да бъдат пасищно отглеждани. Затова ги транспортираме на 250 км., а не ги храним с концентрирани фуражи. Най-страшното е, че “Дивата ферма” ще загуби биологичния си сертификат, ако не се качим на Рила”, допълни Василиева.

"Искаме да ни бъдат отпуснати пасища от резерв, който има в Национален парк “Рила”. Той е може би около 30% от пасищата, които в момента не са раздадени, защото са оставени стръмни, захрастени или за местообитания на дивите кози. Това нещо - за местообитанията на дивите кози - миналата година ние го съдихме, че не може да оставят пасища за тази цел, защото не се знаят къде са точните местообитания на дивите кози. Съдът постанови, че такива пасища не трябва да се оставят”, предложи решение Василиев.

Фермерите са категорични, че МЗХ е трябвало да оспори екологичната оценка за района и сега единственият начин да се реши проблемът на тях и колегите им - близо 8000 животни, които остават без паша - е да се ползват терени от резерва.

“Това не е спечелена война! Тази година, ако се разреши, ще бъде само една битка, която е спечелена от животновъдите. Трябва да се седне на масата заедно с учени, с еколози, с ботаници, съвместно с селскостопанска академия, с Аграрния университет...”, каза Василиева.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нико Тупарев

Нико Тупарев излиза на свобода без каквато и да е мярка за неотклонение

След по-малко от 24 часа в ареста телевизионният продуцент Нико Тупарев излиза на свобода без каквато и да е мярка за неотклонение. Софийският градски съд не откри нито едно доказателство Тупарев да е присвоил 1,4 млн. лева от фирмата, в която е бил съдружник. Това, което стана ясно още в съдебната зала, че Нико Тупарев и неговият съдружник..

публикувано на 28.06.24 в 17:19
Илхам Алиев, президент на Азербайджан

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев разпусна парламента и насрочи избори на 1-ви септември

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев разпусна Народното събрание на страната и насрочи с указ предсрочни парламентарни избори за 1-ви септември, съобщава агенция Ройтерс, отбелязвайки, че това беше широко очакван ход, който изглежда малко вероятно да промени радикално състава на парламента. Алиев, който е на власт от 2003 г., спечели..

публикувано на 28.06.24 в 16:55
снимката е илюстративна

Стартира нова програма за саниране за 12 сливенски общини

Всички сгради в Сливен с енергийни обследвания и технически паспорти могат да кандидатстват по нова процедура за саниране, обявиха от община Сливен. Програмата е свързана със засегнатите от трансформацията в Маришкия басейн, а средствата за саниране на многофамилните жилища се очакват от Плана за справедлив преход. Общо 12 общини са предвидени за..

публикувано на 28.06.24 в 16:27

Антон Иванов: Оценката на КЕВР е адекватна, инвеститорите да се запознаят с условията на пазара

Миналата седмица на конференция Гърция казаха, че систематично ограничават техните ВЕИ-производители, когато имат дебаланси в прогнозите и потребленията. Прекъсват ги и отказват такива заявки за предоставяне на енергия на пазара. Инвестициите във ВЕИ централи са рискови. Препоръчвам на инвеститорите да се запознаят по-задълбочено с условията..

публикувано на 28.06.24 в 16:21

Откриват традиционния Празник на черешата в Кюстендил

С голяма сладоледена изненада с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп, които ще бъдат раздадени на площад "Велбъжд" в Кюстендил, започва Празникът на черешата, който ще продължи три дни. Организатори са Общината и Институтът по земеделие в града, който готви изложба с авангардни сортове череши.  Ще участват..

публикувано на 28.06.24 в 16:18

Бутат Бетонния мост в пловдивския район Южен още тази вечер

Бутат Бетонния мост в пловдивския район Южен още тази вечер – след 17.00 часа. Проектът предвижда премахване на съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите. След това ще бъде изградена нова конструкция, с около метър и половина по-висока. Повдигането се налага, за да могат скоростните влакове да преминават безпроблемно по трасето...

публикувано на 28.06.24 в 16:10
Американски военен дрон

Русия е готова да отговори на нарастващия брой полети на американски дронове над Черно море

Русия е готова да отговори на нарастващия брой полети на американски дронове над Черно море, които увеличават вероятността от инциденти във въздушното пространство, заявиха от министерството на отбраната в Москва, предаде Франс прес. Военният министър Андрей Белоусов е поискал от армията предложения за мерки за отговор на провокациите. В..

публикувано на 28.06.24 в 16:07