Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Язовирите са с 54% запълняемост

Заради частни ВЕЦ-ове ли земеделските производители останаха без вода за напояване?

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Редуцирани са ни количествата вода за напояване от МОСВ почти наполовина и нямам обяснение на това, след като язовирите са по-пълни от 2020 г. – на 54% са. Това каза в интервю пред БНР директорът на "Напоителни системи" Снежина Динева.

Недоволството на земеделските производители заради липса на вода расте и очакват днес проблемът с напояването да бъде решен на среща с министъра на МОСВ с представител на "Напоителни системи" и зам.-министъра на земеделието.

"Вода няма от седмица, от вчера спря водата. Това граничи с престъпление. От 30 години се занимавам със земеделие и никога водата не е спирала. През 2020 г. нивата на язовирите бяха по-критични", каза Радослав Христов, земеделски производител от Стара Загора.

И призова: 

"Министърът на МОСВ да си подаде оставката и да бъде линчуван. Ако бяхме европейска държава, този човек щяха да го обесят на някой площад."

Кризата с водата за напояване има в Шуменско, Пловдивско, а от вчера и в Старозагорско.

"Съгласно разпоредбите за Закона на водите всеки месец до 26-о число се подават заявки до МОСВ за ползване на вода. Така е подадена заявката за юни. Заявените водни маси от 26 язовира са редуцирани за общо 7 от тях. Има неодобрени заявки – от исканите 2,8 млн. куб. м вода те са разрешили 1,5 млн. кубика", обясни директорът на Напоителни системи.

И допълни, че МОСВ до 10 февруари всяка година утвърждава годишен график и в него "количествата, които са редуцирани, са в пъти по-големи от тези, които ни отпускат".

Според Снежина Динева язовирите са с подобни нива като през 2017 и 2020 г.:

"Сега разполагаме с 52% запълняемост на язовирите и сега са редуцирани наполовината. За язовир "Тича" ни казват, че не могат да ни дадат, защото били ниски нивата и ни насочват към язовир "Шумен", а той е с много по-ниски нива от "Тича". Не мога да си го обясня, в момента "Тича" е с 18 млн. кубика повече".

На срещата с министъра на МОСВ днес спешно трябва да се реши проблемът с водата за напояване от язовирите "Тича", "Копринка" и "Жребчево", надява се и Снежана Динева.

А земеделският производител Радослав Христов е категоричен, че проблемът с водата за напояване е заради частни ВЕЦ-ове на язовирите.

Динева обясни, че според Закона за водите водата приоритетно първо се използва за питейно-битови нужди, за напояване и след това за енергетика и ВЕЦ-овете трябва да се съобразяват с графика за напояване.

Радослав Христов каза, че е оптимист за решаване на ситуацията: "Разумът трябва да надделее. За ВЕЦ-овете няма съмнение".

"Имахме миналата седмица такъв проблем с ВЕЦ "Алеко" на язовир "Батак" и подадохме писмо МОСВ. Бързо реагираха и има насочена проверка от Басейнова дирекция", сподели Снежина Динева и призова земеделските производители да подават сигнали.

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11
АЕЦ

ЕК с положително становище за изграждането на 3-ти и 4-ти блок на румънската АЕЦ "Черна вода"

Проектът за изграждане на трети и четвърти блок на румънската АЕЦ "Черна вода" получи положително становище от Европейската комисия по отношение на техническите аспекти и ядрената безопасност, съобщи БТА, като се позова на новинарския сайт Зиаре. Единствената атомна централа на Румъния произвежда около една пета от електроенергията в страната с два..

публикувано на 02.07.24 в 19:39

Румен Радев: Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през октомври

Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през октомври, заяви президентът Румен Радев след среща в Атина с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Забавена е работата и по други стратегически проекти, подписани още от началото на 2023 година по време на служебното правителство на Гълъб Донев. Той припомни, че през февруари 2023..

публикувано на 02.07.24 в 19:37

Владимир Малинов настоя в Атина за спешни мерки за въвеждане в експлоатация на терминала до Александруполис

След многократните отлагания на старта на проекта за терминала за втечнен газ до Александруполис, министърът на енергетиката Владимир Малинов настоя в Атина за решителни и спешни мерки за въвеждане му в експлоатация. Това стана на среща с ръководството на проектната компания "Газтрейд" и с представители на част от останалите акционери в проекта...

публикувано на 02.07.24 в 19:16
Сали Табаков е воден от служители на Охраната на съдебната власт към залата на съда -  2 юли 2024 г.

Съдът пусна от ареста Сали Табаков. Ще издържи ли обвинението срещу него?

Арестуваният преди седмица областен лидер на ДПС - Варна и общински съветник Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение, реши Софийският апелативен съд. Заедно с тъста си Захир Османов и главния секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова тримата са обвинени за сключване на неизгодна сделка, ощетила..

публикувано на 02.07.24 в 18:40