Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Той очаква, че ще има нов предсрочен вот

Георги Кадиев: В интерес на Борисов е да изтощава всички и да ходи на избори

"Докато средният ни доход не достигне 80% от средноевропейския, не трябва да влизаме в еврозоната"

| Интервю
Георги Кадиев
Снимка: Борислава Борисова

В интерес на Борисов е да изтощава всички и да ходи на избори. Това заяви пред БНР Георги Кадиев, бивш зам.-финансов министър, част от "Левицата". 

"Просто си търси виновен. Борисов разбира, че не може да се залепи за Пеевски. Не иска да бъде зависим от ДПС и смятам, че ще отидем на избори".

Няма как всички да се обединят срещу ГЕРБ и ДПС, както предлагат от "Възраждане", посочи още Кадиев. 

Не е нормално обединение в ляво да правят хората, които бяха до Корнелия Нинова и изпълняваха нейната политика, посочи още той в предаването "Преди всички". 

"Първо БСП трябва да си оправи вътрешния проблем". 

Бившият заместник - министър на финансите коментира новината, че България не  е готова да влезе в еврозоната.
Два доклада на ЕК и ЕЦБ констатираха това. Става дума за проблеми, свързани с инфлацията.
"Разговорът не е около това дали искаме да влезем на първи януари или на първи юли, а доколко сме готови и доколко има смисъл. Освен, че не сме готови, не е хубаво да влезем по-рано, отколкото трябва". 
Кадиев коментира думите на управителя на БНБ, който смята, че приемането на България в еврозоната през 2025 г. е възможно, "ако имаме проевропейско правителство с широка подкрепа и широк хоризонт на действие".
"Подготвя си почвата да обясни защо не е станало през 2025 година. 
Аз ще кажа, че просто не сме готови и няма смисъл възторжено да бием тъпана колко е хубаво да влезем в средата на годината. Не се влиза в средата. Няма такъв случай досега.
Докато средният доход на населението не достигне 80% от средноевропейския, ние не трябва да влизаме в еврозоната. Заедно с нея върви инфлация и трябва да има някакъв резерв. 

Движим се в правилната посока. В момента сме на 64%. 

Илюзия е, че влизайки, нещо страшно хубаво ще се случи. Ръстът на икономиката е най-важното нещо. Трябва да бъде прекроена и данъчната система".

Дори тези два доклада да бяха положителни, не беше задължително да ни приемат, защото решението се взима от Съвета на министрите, обясни още той. 

"Ние сме в Сивия списък за пране на пари. Това е достатъчно основание да ни откажат. Нямаме и редовно правителство. Защо твърдим, че сме готови за еврозоната?"

Ако трябваше да залагам – по-скоро бих очаквал да влезем през 2027 г., но това не означава, че трябва да проспиваме шанса за 2026-та, каза Кадиев.

Той обясни, че Хърватска е приела закон, според който 9 основни храни са с регулирани цени за първите 6 месеца след приемане на еврото, както и закон, с който се слага таван на цените на горивата. Това са мерки за пресичане на спекулата. Кадиев смята, че подобни може да приеме и нашият парламент. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35