Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебатът Байдън-Тръмп: Малко политики, много нападки!

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

В студиото на телевизия CNN в Атланта, щата Джорджия се проведе първия предизборен дебат между настоящия президент на САЩ Джо Байдън и неговия опонент и бивш държавен глава Доналд Тръмп.

Продължилият 90 минути дебат беше определен от редица коментатори като ожесточен и изпълнен с лични нападки. Президентът Джо Байдън и Доналд Тръмп изложиха вижданията си по голям брой въпроси, зададени от модераторите, сред които състоянието на американската икономика, инфлацията, кризата с мигрантите по южната граница, войните в Украйна и Близкия Изток, НАТО и перспективите пред страната. Не бяха подминати и теми като възрастта на кандидатите, присъдите срещу Доналд Тръмп и сина на Джо Байдън – Хънтър.

Медии като CNN и NBC, считани за близки до демократите, публикуваха коментари на наблюдатели, според които Джо Байдън не е съумял да отговори решително на нападките на своя съперник, който на няколко пъти повтори, че той е най-лошият президент в американската история. 

Президентът се защити, казвайки че е наследил от Тръмп инфлация и неадекватен отговор на пандемията от Covid-19, а също и 10% мита върху целия внос в САЩ.

Байдън заяви, че ако бъде преизбран ще засили политиките за подкрепа на децата, ще продължи с подобряване на грижите за здравето на нацията и ще накара много богатите да започнат да плащат "своя справедлив дял", за да поддържат системата за социалното осигуряване платежоспособна.

Според регламента на дебата Доналд Тръмп имаше последната дума като отново изтъкна постиженията си по време на първия мандат, обвинявайки Байдън, че "цялата страна експлодира заради липсата на уважение към него".

Дебатът обаче бе уникален поне в две насоки: никога досега не са се сблъсквали двама претенденти за Белия дом в такава напреднала възраст и никога досега Си Ен Ен не е била домакин на президентски дебат, отбелязва АП.

90-минутният телевизионен сблъсък се проведе много по-рано от всички съвременни президентски дебати - повече от четири месеца преди изборния ден на 5 ноември. Двамата кандидати се явиха без публика на живо, а микрофоните им се изключваха автоматично, когато не беше техен ред да говорят - две нетипични правила, наложени, за да се избегне хаосът, който провали първия им дебат през 2020 г., когато Тръмп прекъсна Байдън многократно.

Първите въпроси бяха фокусирани върху икономиката, тъй като социологическите проучвания показват, че американците са недоволни от работата на Байдън въпреки ръста на заплатите и ниската безработица. Самият той призна, че инфлацията е довела до значително по-високи цени, отколкото в началото на мандата му, но заяви, че заслужава признание за това, че е поставил "нещата отново на място" след пандемията от коронавирус.

Според него е наследил "хаос", когато е поел президентския пост от Тръмп.

От своя страна Тръмп заяви, че е ръководил "най-великата икономика в историята на нашата страна" преди пандемията и каза, че е предприел действия, за да предотврати влошаването на икономическото положение.

Експрезиденът отправи нападки срещу Байдън за изтеглянето на американските войски от Афганистан, като заяви: "Това беше най-срамният ден в историята на нашата страна".

Дебатът подчерта най-вече, че двамата кандидати за Белия дом имат рязко различаващи се виждания по почти всички основни въпроси и изпитват дълбока враждебност един към друг, отбелязва в заключение АП.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11
АЕЦ

ЕК с положително становище за изграждането на 3-ти и 4-ти блок на румънската АЕЦ "Черна вода"

Проектът за изграждане на трети и четвърти блок на румънската АЕЦ "Черна вода" получи положително становище от Европейската комисия по отношение на техническите аспекти и ядрената безопасност, съобщи БТА, като се позова на новинарския сайт Зиаре. Единствената атомна централа на Румъния произвежда около една пета от електроенергията в страната с два..

публикувано на 02.07.24 в 19:39

Румен Радев: Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през октомври

Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през октомври, заяви президентът Румен Радев след среща в Атина с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Забавена е работата и по други стратегически проекти, подписани още от началото на 2023 година по време на служебното правителство на Гълъб Донев. Той припомни, че през февруари 2023..

публикувано на 02.07.24 в 19:37

Владимир Малинов настоя в Атина за спешни мерки за въвеждане в експлоатация на терминала до Александруполис

След многократните отлагания на старта на проекта за терминала за втечнен газ до Александруполис, министърът на енергетиката Владимир Малинов настоя в Атина за решителни и спешни мерки за въвеждане му в експлоатация. Това стана на среща с ръководството на проектната компания "Газтрейд" и с представители на част от останалите акционери в проекта...

публикувано на 02.07.24 в 19:16
Сали Табаков е воден от служители на Охраната на съдебната власт към залата на съда -  2 юли 2024 г.

Съдът пусна от ареста Сали Табаков. Ще издържи ли обвинението срещу него?

Арестуваният преди седмица областен лидер на ДПС - Варна и общински съветник Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение, реши Софийският апелативен съд. Заедно с тъста си Захир Османов и главния секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова тримата са обвинени за сключване на неизгодна сделка, ощетила..

публикувано на 02.07.24 в 18:40