Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найджъл Фарадж не иска да има "нищо общо" със съпартийците си, които са били обвинени за расисти.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Найджъл Фарадж заяви, че не иска да има "нищо общо" с кандидатите от неговата партия "Реформирай Обединеното кралство", които са били обвинени за расисти. Докато отговаряше на въпроси на публиката по Би Би Си, по-малко от седмица преди общите избори на 4 юли, популистът заяви още, че Великобритания трябва да напусне Европейската конвенция по правата на човека, за да реши проблемите с нелегалната миграция. Според Найджъл Фарадж, Доналд Тръмп е миротворец.

Найджъл Фарадж призна, че отправените расистки обиди към премиера Риши Сунак са го разгневили и изтъкна, че не иска да има нищо общо с такива хора от неговата партия. 

Лидерът на "реформаторите" отговори на широк кръг от въпроси. По отношение на прекосяванията на Ламанша той каза, че никой мигрант, дошъл с малка лодка, не трябва да получава статут на бежанец. "Трябва да напуснем Европейския съд по правата на човека, да си върнем суверенитета, да декларираме, че всеки, който дойде по този път, няма да получи статут на бежанец и ако това не проработи, ще започнем да ги връщаме на Франция", изтъкна Фарадж. 

В коментар за кандидатпрезидентския дебат в САЩ Фарадж каза, че двамата с Тръмп са невероятно различни, но го подкрепя поради една основна причина - светът е в много по-голяма опасност откогато и да било и има нужда от такъв политик. "Страхувам се от това, което се случва в Близкия изток, от това, което се случва в Украйна, от това, което потенциално може да се случи в Тайван. Виждам Иран, Русия и Китай заедно. Много се страхувам за това какво ще се случи и мисля, че мирът идва чрез сила, а не чрез слабост. Мисля, че Байдън е невероятно слаб американски президент - това стана ясно от дебата, а аз искам някой силен, но някой който е миротворец", посочи Фарадж. 

По въпроса за недостиг на лекарства Найджъл Фарадж отговори, че това не е в резултат на Брекзит, защото те могат да бъдат купени отвсякъде, така че проблемът е в националното здравеопазване.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
АЕЦ

ЕК с положително становище за изграждането на 3-ти и 4-ти блок на румънската АЕЦ "Черна вода"

Проектът за изграждане на трети и четвърти блок на румънската АЕЦ "Черна вода" получи положително становище от Европейската комисия по отношение на техническите аспекти и ядрената безопасност, съобщи БТА, като се позова на новинарския сайт Зиаре. Единствената атомна централа на Румъния произвежда около една пета от електроенергията в страната с два..

публикувано на 02.07.24 в 19:39

Румен Радев: Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през октомври

Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през октомври, заяви президентът Румен Радев след среща в Атина с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Забавена е работата и по други стратегически проекти, подписани още от началото на 2023 година по време на служебното правителство на Гълъб Донев. Той припомни, че през февруари 2023..

публикувано на 02.07.24 в 19:37

Владимир Малинов настоя в Атина за спешни мерки за въвеждане в експлоатация на терминала до Александруполис

След многократните отлагания на старта на проекта за терминала за втечнен газ до Александруполис, министърът на енергетиката Владимир Малинов настоя в Атина за решителни и спешни мерки за въвеждане му в експлоатация. Това стана на среща с ръководството на проектната компания "Газтрейд" и с представители на част от останалите акционери в проекта...

публикувано на 02.07.24 в 19:16
Сали Табаков е воден от служители на Охраната на съдебната власт към залата на съда -  2 юли 2024 г.

Съдът пусна от ареста Сали Табаков. Ще издържи ли обвинението срещу него?

Арестуваният преди седмица областен лидер на ДПС - Варна и общински съветник Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение, реши Софийският апелативен съд. Заедно с тъста си Захир Османов и главния секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова тримата са обвинени за сключване на неизгодна сделка, ощетила..

публикувано на 02.07.24 в 18:40
Петер Сиярто

Петер Сиярто е обсъдил украинската криза по телефона със Сергей Лавров

Ден след като пое ротационното председателство на Европейския съвет, унгарският премиер Виктор Орбан посети Киев и предложи на украинския президент Володимир Зеленски да приеме идеята за временно примирие с нахлулите в страната му руски войски.  В Киев Орбан призова Зеленски да обмисли възможността за кратко примирие "Помолих президента да помисли..

публикувано на 02.07.24 в 18:26
Канцлерът на Германия Олаф Шолц (вляво) и министър-председателят на Полша Доналд Туск - Варшава, 2 юли 2024

Германия и Полша искат да засилят сътрудничеството си в областта на отбраната

Полша и Германия ще си сътрудничат в областта на отбраната, а Германия ще поеме по-голяма отговорност за защитата на външната граница на ЕС. Това стана ясно след среща между полският премиер Доналд Туск и германския канцлер Олаф Шолц във Варшава. На съвместната им пресконференция след разговорите полският премиер Доналд Туск заяви също така, че..

публикувано на 02.07.24 в 18:10
Център за деца с увреждания в Дебелец

146 деца ползват безплатно услуги и терапии в Центъра за комплексно обслужване в гр. Дебелец

Все повече се увеличава броят на децата с увреждания и различни дефицити в развитието . Колкото по-навреме бъде открито от семейството и от личния лекар, както и от социалните служби, че трябва да бъде оказана специализирана подкрепа, толкова по-бързи и добри резултати може да бъдат постигнати с детето , коментира педиатърът д-р Анелия..

публикувано на 02.07.24 в 17:52