Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Даниил: Господ иска от нас да му подражаваме в живота

Митрополит Даниил Видински
Снимка: Facebook / Vidinska.mitropoliya

Митрополит Даниил, който бе един от тримата кандидати за български патриарх, оглавява Видинската епархия вече шест години.

"Съзнавам колко много ще се очаква и ще се изисква от мен занапред и затова още в този първи мой ден тук искам да засвидетелствам пред вас, че съм готов да сторя всичко, за да продължа и да разширя според силите си и възможностите си делото на всички мои велики предшественици на Видинския митрополитски престол" - това казва при въдворяването си на епархийската си катедра 10 февруари 2018 година митрополит Даниил.

Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. 

Роден е в Смолян през 1972 г. със светското име Атанас Николов. 

Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г.

От тогава в епархията са обновени десетки храмове, създадено е неделно православно училище, а от тази есен във Видин ще отвори врати и ново начално училище.

"Първата служба е нещо, което взема сърцето. Един водач се познава по това как влиза, как служи и какво говори

Винаги общува с хората в църквата. 

Преди век и половина от Видин тръгва тогавашният Видински митрополит Антим, който е избран за първи български екзарх, защо не и сега още един видински митрополит да оглави Българската православна църква, казват за митрополит Даниил миряните от от Видинската епархия.

"Вярата възпитава всеки човек на добродетелите, защото Господ иска от нас да му подражаваме в живота, а той ни е показал, че е въплътената любов, това ни го е показал на дело, казва Видинският митрополит Даниил.

"Възпитаван съм от дете в послушание, когато човек прояви послушанието докрай, въпреки обстоятелствата, тогава идва такава радост, един такъв мир, това ми е направило впечатление още от дете. 

После, когато навлязох в съзнателния християнски живот осъзнах, че това е част от духовната борба, смята още митрополит Даниил. 


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Активизираха се вулкани в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32