Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Пламен Абровски: Румънците ни крадат дъжда и то почти без пари

Експерти: Държавата да отдели 12 млн. лева срещу градушки, вместо да плаща по 30 млн. лева обезщетения

Димитър Иванов: Трябва да се работи с НИМХ, за да се направи адекватна програма за нашите условия

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Имаме нужда нашите политици да бъдат визионери и да гледат не за следващата година, а да осъзнаят, че живеем в променящ се свят и да имат визия какво ще се случи след 10 години. Оказа се, че сме богата държава, плащаме по 30 млн. лв. обезщетения за щетите на земеделските производители от градушки, а не отделяме 10 – 12 млн. лв. на година за противоградна защита.

Това каза адвокатът по земеделско право Пламен Абровски в интервю пред БНР. 

Заедно с Димитър Иванов, специалист по противоградна защита, коментираха в предаването "Преди всички" проблема с контрола на валежи и градушки у нас, нанасящи поражения на земеделците. 

"Искрено се надявам на 4-годишно управление, защото държавата има нужда от стабилно управление. Трябва да се определят няколко национални приоритета, субсидиите ще ги има и догодина, и догодина ще се засява, въпросът е как ще искаме да изглежда ситуацията следващата година", каза Абровски.

И обясни, че съществуващата система на противоградна защита у нас не е морално остаряла, била е създадена към 80-те години в Северозападна и Югоизточна България, където е имало изглед за градушки. 

"В момента имаме условия за градушки в територии, в които са падали, но рядко", посочи той. 

"С изграждането на нови 24 площадки към съществуващите ще се разшири обхватът. Говорих със строителите от 2018 г. и те казаха, че една струва 50 000 лв. и държавата няма проблем да извади тези пари", каза адв. Абровски.

Той предупреди, че е "назрял моментът да преосмислим противоградовата си концепция като държава":

"Хубаво е да започнем да работим с облаците, преди да станат градоносни на два етапа. Първият е в сезона на градушките - контролирано изваляване, а вторият е в есенно-зимния сезон. Трета година се правят експерименти с ранно изваляване". 

Димитър Иванов, който е специалист и работи заедно с колеги от Румъния, където успешно се справят с предотвратяване на градушки, обясни, че е част от група, която провежда противоградова защита по самолетен способ в Югоизточна България. 

"Въздейства се изкуствено и се обхващат засушаванията, като се опитваме да помогнем да се увеличат валежите от облаци, от които не вали или съвсем малко. Както каза адв. Абровски, работата по тези облаци е през есента и зимата, когато може да се постигне валеж. За да се приложи, е необходимо експериментален период, отнема няколко сезона, работи се и в лабораторни условия, но всеки район е климатично различен", обясни Димитър Иванов.

Според него не става дума за пари, а за промените на климата, "засушаванията стават по-чести и с това ще се борим и трябва да има човешка намеса, за да се намалят последиците, това касае водни запаси, земеделие, туризъм, общини". 

"Работя в България с колеги от Румъния. Надяваме се, че институциите, които се занимават с водни запаси и земеделие, ще дадат възможност да се организира експериментален период, както и през зимата. Имаме контакт с МЗ, имат положително отношение, трябва да се работи с метеоролозите в НИМХ, за да се направи адекватна програма за нашите условия", коментира Димитър Иванов.

В съседна Румъния успяват да извалят облаците, а у нас още не.

"Румънците ни крадат дъжда и то почти без пари", заяви адв. Абровски. 

Абсурдна е ситуацията - имаме учените, имаме парите и гледаме как се прави в Румъния. Тези 10 – 12 млн. лв. на година са смешни за борба с градушките на фона на изплатените обезщетения", категоричен е Пламен Абровски. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31