Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иво Янев: Патриарх Даниил показва, че има желание за дипломатично и обединително начало

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Патриарх Даниил е изключителен монах, духовен човек, вярващ и като молитвеник на БПЦ ще ни изненада, в добрия смисъл на тази дума, и ще покаже добри грижи за БПЦ и за Софийската епархия.

Това сподели в интервю пред БНР доц. д-р Иво Янев, зам.-декан на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". 

И призна, че също бил изненадан от резултатите на първи тур и е очаквал Григорий да бъде избран за глава на Българската църква.

"Да добавя важен момент, който често забравяме. Патриархът е и Софийски митрополит, а Софийска епархия е една от най-големите като площ и население – София. Важно е патриарх Даниил да поведе просветителска дейност, да подкрепи религиозното образование в България, дай Боже, да стане задължително избираем предмет. Докато беше Видински митрополит, Даниил имаше интересни проекти – създаде център за наркозависими в Гигинския манастир и второто Православно училище след Ловчанското, което от есента започва да функционира на територията на Видин. Като митрополит той има такава дейност и сигурно ще продължи в Софийска епархия още по-дейно и енергично, а тя е и по-богата епархия", коментира доц. Янев.

Според него началото на всяко едно служение е ознаменувано с радост и позитивизъм, с мислене за добро бъдеще, както всяка дейност на човека започва с желание за добро бъдеще.

"Затова и началото на новия български патриарх е много показателно. Той на първо място показва, че като глава на БПЦ да постави добри православни основи на служението. Патриархът има задължението да проповядва и наставлява кое е правилното служение. В тези две свои послания патриарх Даниил показва, че има желание за едно дипломатично обединително начало на своето служение. Да постави разграничителна линия от всичко, което ще се каже в последните дни за него като митрополит и неговите геополитически мнения и изказвания. На първо място да помним, че той е престоятел на БПЦ. Свои становища, представяни като митрополит, не може да си ги позволи сега като патриарх", обясни зам.-деканът на Богословския факултет на Софийския университет.

Според него досегашното служение на Даниил "показваше едно проруско влияние": 

"Но въпреки това в словото на Вартоломей припомни, че Вселенската патриаршия е майка на БПЦ, беше с добронамереност. Самата благодарност на Даниил показа братско отношение към Вселенския патриарх и Вселенската патриаршия."

Доц. Янев препоръча Светият синод да води дипломатична политика и в двете големи страни в православието – Руската църква и Вселенската патриаршия, и да не се отива в крайности. 

И смята, че дълги години ще се лекува разделението в църквите заради войната в Украйна.

А за разделението в Българската църква каза:

"Според мен има две основни групи в Светия синод. Едната представлява Даниил, другата възглавява Пловдивския митрополит Николай. Мисля, че на първо време и двете страни ще работят заедно до момент, когато се стигне до политически въпроси". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Комисар Васил Паргов

Петима са задържани за купуване на гласове и търговия с вот в Кюстендилския регион

Петима са задържани за 24 часа при специализираната полицейска операция за гарантиране политическите права на гражданите и противодействие на нарушенията на изборното законодателство на територията на Кюстендилския регион, обявиха днес от Областната дирекция на полицията. Работата със задържаните продължава, от прокуратурата казаха за БНР, че..

публикувано на 02.10.24 в 17:08
Войници от армията на Босна и Херцеговина

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност заради имейл, изпратен от IP адрес от България

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност на военни и обекти и обекти от военната промишленост заради получени заплахи вчера от IP адрес в България, съобщава босненското издание „Дневни аваз“, като се позова на босненските полицейски служби. Въпреки че IP адресът е от България, това не означава, че заплахата е..

публикувано на 02.10.24 в 16:59
Иранският президент Масуд Пезешкиан.

Иранският президент: Ако Израел не спре с престъпленията си, ще получи суров отговор

Иранският президент Масуд Пезешкиан каза, че "ако Израел не спре с престъпленията си",  то еврейската държава ще получи суров отговор, предаде Ройтерс. Той говори ден след ракетната атака на Иран срещу Израел и последвалото изявление на  и зраелският премиер Бенямин Нетаняху, че ще отвърне на удара.  Експлозии в Израел, Иран потвърди, че е..

публикувано на 02.10.24 в 16:53
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48
Танкове на израелската армия близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.

Сражения между израелски военни и бойци на "Хизбула" на ливанска територия

Израелската армия съобщи, че 22-годишен израелски военнослужещ  е бил убит в сражение на ливанска територия,  предадоха Асошиейтед прес и АФП.  Това е първото такова съобщение , откакто преди два дни Израел започна сухопътна операция в Ливан. Часове по-рано от ливанското шиитско движение "Хизбула", заради което Израел започна наземна военна..

публикувано на 02.10.24 в 16:39

Истанбулските летища се задръстиха от ливански граждани

Близо 20 самолета на чужди авиокомпании са били принудени да кацнат в Истанбул и други турски градове, след като снощи Иран е затворил въздушното си пространство заради ударите срещу Израел, съобщи турският информационен сайт Хабер Глобал, цитиран от БТА. Междувременно в Истанбул и вчера са пристигнали много ливанци със самолети на авиокомпаниите..

публикувано на 02.10.24 в 15:54
Български огнеборци се включиха в потушаването на пожара в Гърция.

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт. Пожарни екипи от България също се насочват към мястото на бедствието. Спирането на вятъра помогна на пожарникарите частично да овладеят огъня. Остават още стотици малки огнища, които са по продължение на целия фронт от около 40 километра. На място  работят днес 570 пожарникари. Шест..

публикувано на 02.10.24 в 15:50