Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Васил Дончев: Никой потомък на тези 3300 загинали български мъже няма да се съгласи с неглижиране, преместване или превръщането му в модернистичен мемориал със захаросан вид

"Това е поругаване паметта": Родолюбиви организации срещу решението за Войнишкия паметник

Борис Станимиров: Този човек е един софийски Пеевски, който си прави каквото си иска в града, погазвайки закони, решения на Върховния съд и на СОС

| Репортаж
Мемориалът на загиналите войници от I и VI пехотен полк
Снимка: Уикипедия

Ще се проведе нов конкурс за изграждане на Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк, след като кметът Васил Терзиев прекрати процедурата. 

Председателят на журито, одобрило победил - д-р Валентина Иванова, отхвърли посочените от кмета аргументи, че журито е без професионални качества. Тя не приема и другата критика – за липса на интерес от страна на фирмите. Обясни я с неяснотите около отмяната на предишните конкурси. 

От фирмата, спечелила конкурса, обмислят правни действия, за да защитят интересите си. Тази сутрин в Общината е проведена работна среща между представителите на Съюза на архитектите, Съюза на българските художници и Камарата на архитектите. При главния архитект Здравко Здравков са обсъдени възможностите за продължаване на конкурса за Мемориала. Трите организации са за нов конкурс. 

Спирането е заради "критика по отношение стилистичните, архитектурни и конструктивни качества", "липса на достатъчно професионални качества в членовете на журито", "малкия брой участници“. Освен това съвременната обществена функция е в "ярък дисонанс с експонирането на мемориала във вида, в който е бил изграден", а липсата на адекватно вписване в съществуващата градска среда нарушава светостта му. "Възстановяването му по подобие на оригинала ще създаде първо визуална преграда и най-вече пространствен анахронизъм", пише още в мотивите за спирането на конкурса. Затова кметът Терзиев предлага да се проведен нов, подчинен изцяло на съвременния контекст на пространството, подходящо подбрано за експонирането му. А това трябва да стане след широко обществено обсъждане за вписването на паметника в пространството на НДК.

"Това решение може да се квалифицира единствено като гавра с паметта на българските герои и усилията на много хора, които три десетилетия се занимават с темата", казва архитект Васил Дончев, ръководител на екипа на спечелилата концепция.


авра с последните живи офицери от Царска България, които очакват възстановяването на този паметник.


Участвал съм във всички предишни конкурси, които бяха провалени по различен начин. Сегашният успя да достигне до своя финален етап и да получи архитектурен проект, включително конкурс за изработване на задание. Повече конкурси не гарантират успешен изход. 


Всички организации, които от 30 години участват в инициативата по възстановяване на този паметник, изказаха категорично одобрение. Убеден съм, че никоя от тях и никой потомък на тези 3300 загинали български мъже няма да се съгласи с решение за неглижиране на този паметник, за преместването му на друго място, за превръщането му в модернистичен мемориал със захаросан вид". 


Архитект Васил Дончев не е съгласен с констатациите от документа за спирането на процедурата. Всичко е направено по процедурата на Общината, казва той.

"От възложителя – в лицето на Столична община, е назначено професионално жури. Целият този проблем е на чисто политическо и идеологическо ниво от представителите на управлявалата 45 години България политическа клика и наследниците им, които управляват и до днес, включително Столична община.


Стремим се към възстановяване на българската памет". 


Доказателство за подкрепата на проекта архитект Васил Дончев вижда и в положителните отзиви, след като спечелил конкурса. Обажданията на хората, публикациите в мрежата и съобщенията към него архитект Дончев вижда като "единение в мненията".

"В момента провеждаме юридически консултации за процедура по обжалване.


При това управление на общината и при доводите, които то излага, аз съм убеден, че евентуален бъдещ конкурс би бил направен по начин, който няма да доведе до по-добър успех". 


Кметът на София Васил Терзиев обясни в социалните мрежи, че прадядо му, Илия Иванов, е бил участник в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Припомня, че е бил е пленяван, раняван, изгубил е съпруга и дете… Такава, каквато е била семейната история на хиляди други български семейства. И затова заинтересованите от връщането на паметника до НДК не трябвало да се съмняват, че паметта на загиналите войници в Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война нямало да бъде почетена. Но според Терзиев, трябвало да има "осъзната дискусия за историята ни като общество", а разговорът трябва да е аполитичен. 

Борис Станимиров обаче смята, че разговорът е именно политически. Той е председател на Съюза на възпитаниците на Военните на Н.В. училища. В отговор на настоятелните ни позвънявания, през социалните мрежи Станимиров пусна дълъг списък от хора, от които според него трябва да търсим отговори. В списъка са Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов, които са предложили и наложили Терзиев за кмет. Общинските съветници на София от ГЕРБ-СДС, БСП, "Синя София", ВМРО, президента, министъра на отбраната. 

Станимиров казва, че Васил Терзиев няма "историческата култура, моралния интегритет и личностния капацитет да разбере, че възстановяването на паметника на Първи и Шести полк не е въпрос на градоустройствени решения", а на "възстановяване на поругана памет". "Този човек е един софийски Пеевски, който си прави каквото си иска в града, погазвайки закони, решения на Върховния съд, собствените си публични обещания, а вече и решения на СОС“, пише Борис Станимиров.
Доктор Валентина Иванова, също от Съюза на възпитаниците на Военните на Н.В. училища, но и председател на журито, класирало проекта казва, че решението за състава му е единствено на кмета на София.

"Това е първата успешна процедура от 35 години насам. Спирането ѝ е неприятна изненада. Не разбирам мотивите на кмета. Защо той решава еднолично, че ще спре една много дълга процедура в края на пътя ѝ?!"

Именно спирането на конкурсите на различни етапи през години е демотивирало от участие в обявените нови и нови, казва доктор Валентина Иванова.

"Хората са отчаяни, дори и проектантите. Не вярват, че тяхното усилие ще бъде оценено и реализирано.


Но аз се надявам, че този конкурс ще бъде доведен до края, защото има всички законови предпоставки за това.


Екипът, който е спечелил, е в правото си да обжалва. Надявам се, че кметът ще преосмисли решението си". 


Петър Велчев от Съюза на военноинвалидите, който също е в журито на конкурса, няма обяснение за спирането на етап, който от 35 години не е достиган. 

"Но въпросът е изключително политически. Естетически е добре, финансово също е добре.

Преместването му е абсолютно несъстоятелно. Той е съобразен с околната среда.

Кощунство е да се започва пореден конкурс. Изключително съм разочарован от това, което прави Васил Терзиев". 

Заради спирането на конкурса патриотични организации се заканиха да протестират този четвъртък пред Столичната община. Съветниците на ГЕРБ-СДС пък оцениха действията на кмета Терзиев като обидни и отново поискаха оставката му. Общинските съветници от "Синя София" настояха кметът Васил Терзиев да отмени решението си за прекратяване процедурата. Но запознати обясниха пред БНР, че това може да стане само по пътя на обжалването на процедурата. В случая това се прави през КЗК. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният съвет на "Да, България" обсъжда идеята на ДСБ за "технически кабинет"

В съобщение на Фейсбук страницата на "Да, България" се посочва, че днес на заседание на Националния съвет на партията ще бъде обсъдено предложението на ДСБ от вчера за "технически кабинет" с третия мандат. "Опит за третия мандат с "технически кабинет" би имал смисъл, ако в този парламент има максимално широко мнозинство за демонтиране на..

публикувано на 08.07.24 в 08:14

ПТП с две жертви затвори временно пътя София - Варна край с. Кесарево

Катастрофа между два автомобила временно затвори за движение главния път София-Варна -  при разклона за село Кесарево, община Стражица. По първоначална информация единият от автомобилите е управляван от неправоспособен шофьор. На място са загинали двама души от другия автомобил. Екипи на полицията отклоняват автомобилите през..

публикувано на 08.07.24 в 08:07

Температурни рекорди в Кипър

В Кипър температурните рекорди от юни продължават и през юли. В сила днес е най-продължителното предупреждение за екстремни жеги, издавано в страната – за 20 часа непрекъснато. Чести горещи вълни се очакват на острова през целия месец, според метеоролозите. Жълт код за високи температури действа от 21.00 ч. снощи до 17.00 ч. днес, обяви..

публикувано на 08.07.24 в 08:02
На бул.

Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор

Протест е организиран тази вечер от 19 часа в София -  на пешеходната пътека при кръстовището на  булевард "Сливница" и улица "Русе", по инициатива на Фондация "Ани и Явор" и Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата". Предвидено е мирно шествие до кръстовището на булевард "Сливница" и булевард "Константин Величков" и..

публикувано на 08.07.24 в 07:46

Михаил Иванов: Френският парламент ще е разделен на 3 основни блока. Никой няма мнозинство

Самите французи още не са убедени какво точно се случи. Макрон постигна всичко друго, но не и яснота. Парламентът ще бъде разделен на три основни блока , нито един от които няма да има мнозинство. Така очерта политическата картина във Франция журналистът Михаил Иванов, студент по Международни отношения и журналистика в Париж. Жан-Люк..

публикувано на 08.07.24 в 07:44

"Възраждане" - Перник на протест срещу назначението на новия зам. областен управител

Пернишката структура на "Възраждане" организира протест срещу назначението на младежкия лидер на ДПС в Перник Симеон Гебов за зам. областен управител. Зам. областният управител на Перник Владимир Русев е освободен от поста Протестът е насрочен за 16.30 часа пред сградата на областната администрация в Перник, каза общинският лидер на..

публикувано на 08.07.24 в 07:36
Виктор Орбан със Си Цзинпин в Пекин.

Орбан е в Пекин за преговори със Си Цзинпин

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан пристигна днес в Пекин за разговори с китайския президент Си Цзинпин, съобщи ръководителят на пресслужбата на Орбан за държавната информационна агенция МТИ. "Мисията на министър-председателя Виктор Орбан за постигане на мир продължава", заяви Берталан Хаваш. Това е поредно изненадващо..

публикувано на 08.07.24 в 07:29