Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орбан разговаря с Путин в Москва

Виктор Орбан и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан разговаря в Москва с руския президент Владимир Путин. 

Според Будапеща посещението е "мисия за мир", докато според Брюксел Орбан не представлява Европейския съюз по никакъв начин, въпреки че Унгария е ротационен председател на общността. 

Гледните точки на Москва и Киев все още са далеч една от друга и са необходими още много стъпки за прекратяване на войната, но днес направихме първата крачка към възстановяване на диалога, заяви Виктор Орбан след разговорите си в Кремъл. 

"Трябва да ви кажа, че стремително намалява броят на държавите, които могат да говорят и с двете страни в конфликта. Унгария скоро ще остане последната държава в Европа, която може да води диалог и с Русия и с Украйна", посочи Орбан. 

Путин благодари на Орбан за опита му да възобнови диалога между Русия и Европа, но според него Киев все още няма желание да прекрати конфликта. 

Украйна разкритикува посещението на унгарския министър-председател и изтъкна, че пътуването не е обсъждано с Киев.  За нашата страна принципът "никакви споразумения за Украйна без Украйна" остава неприкосновен и ние призоваваме всички държави да го спазват стриктно", заяви украинското външно министерство.

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер уточни, че пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг.

"Става дума за успокояване, а не за мир и според нас, то подкопава единството на ЕС и решимостта, които трябва да показваме, за да приключи войната".

НАТО заяви, че е бил уведомен за визитата на Орбан в Русия, но унгарският премиер не представлява алианса.

В същото време Украйна съобщи, че е получила трета система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" от Германия. Тя ще подсили защитата на населението и инфраструктурата на страната, заяви германският посланик в Украйна Мартин Йегер. Миналия месец украинският президент Володимир Зеленски каза, че страната му се нуждае от най-малко седем модерни системи за противовъздушна отбраната тип "Пейтриът". 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Гюров

На 16 юли УС на БНБ решава дали Андрей Гюров да остане подуправител

Управителният съвет на БНБ ще заседава идния вторник - 16 юли, заради решението на Комисията за противодействие на корупцията, че Андрей Гюров не може да бъде подуправител на централната банка. Управителният съвет ще трябва да реши дали да освободи Гюров от поста, става ясно от интервю на управителя на банката Димитър Радев за БТА. Според..

публикувано на 08.07.24 в 19:14
Голям екран показва унгарския министър-председател Виктор Орбан, докато се среща с китайския президент Си Цзинпин (не е в кадър), в Пекин, Китай, 8 юли 2024 г.

Орбан: От 5 столици зависи края на войната - Киев, Москва, Пекин, Брюксел и Вашингтон

Серията посещения в миротворческата мисия на унгарския премиер Виктор Орбан ще продължи, съобщи той в ексклузивно интервю за германската телевизия "Велт".  Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин Орбан разговаря с Путин в Москва Орбан е в Пекин за преговори със Си Цзинпин Преди да се отправи на..

публикувано на 08.07.24 в 19:08
Божидар Божанов

Божидар Божанов: Вратата за подкрепа за правителство с втория мандат е категорично затворена

Вратата за подкрепа за правителство с втория мандат е категорично затворена. Създаването на правителство с третия мандат също е малко вероятно предвид предварителните заявки на партиите. Това коментира зам.-председателят на ПГ на ПП ДБ Божидар Божанов преди заседанието на Националния съвет на "Да, България" - една от партиите в коалицията...

публикувано на 08.07.24 в 18:58
Джордан Бардела говори на брифинг в Париж, 8 юли 2024 г. .

Председателят на френския "Национален сбор" Жордан Бардела ще оглави групата "Патриоти за Европа" в ЕП

Председателят на френския "Национален сбор" Жордан Бардела ще оглави групата "Патриоти за Европа" в Европейския парламент, стана ясно след брифинг на нейни представители. Нова политическа група ще има в Европейския парламент - "Патриоти за Европа" По техни данни тя става третата група в Европарламента с 84-ма представители, след като испанските..

публикувано на 08.07.24 в 18:41
Журналисти в Националното събрание на Франция очакват идването на новоизбраните членове на парламента, Париж, 8 юли 2024 г.

Френското Национално събрание отвори врати за новоизбраните депутати

Френското Национално събрание вече отвори врати за новоизбраните депутати. Разпределението на политическите сили ще бъде съвсем различно след неочаквания резултат от балотажа. Левицата се очертава победител във Франция, но без парламентарно мнозинство Водачите на лявата коалиция, която победи, но далеч без пълно мнозинство, обещават през..

публикувано на 08.07.24 в 18:23
Кметът на Киев Виталий Кличко

Кличко за атаката над болница в Киев: Един от най-зловещите руски ракетни баражи от началото на войната

Над 30 души загинаха днес при масирани руски ракетни удари по цивилни в пет украински града. Крилата ракета разруши детска болница в столицата Киев.  "Това беше един от най-зловещите руски ракетни баражи от началото на войната", заяви кметът Виталий Кличко.  С минута мълчание в памет на жертвите започна пресконференцията на украинския..

публикувано на 08.07.24 в 18:10

Израелски танкове и пехота щурмуват позиции на "Хамас" в Газа

Израелски танкове и пехота щурмуват днес позиции на "Хамас" в главния град на Ивицата Газа след масирани бомбардировки през нощта, докато в катарската столица Доха продължават усилията за постигане споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, отвлечени от "Хамас" преди 9 месеца. Танковата офанзива в град Газа е..

публикувано на 08.07.24 в 17:52