Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Въпросът не е дали, а кога Украйна ще стане член на НАТО

Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпросът не е дали Украйна ще стане членка на НАТО, а кога ще се случи това. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на срещата на върха на лидерите на държавите от НАТО във Вашингтон. Докато украинците продължават своите жизненоважни реформи, ще продължим да ги подкрепяме по необратимия път към членството, подчерта Столтенберг.
 
"Споразумяхме се също за финансов ангажимент, така че да помогнем на Украйна да създаде части, които са способни да победят днес руската агресия, а утре да я възпрат. Договорихме се, че 40 милиарда евро е минималната база за следващата година, както и за осигуряването на устойчиво финансиране, за да надделее Украйна", посочи генералният секретар на НАТО.

В декларация от форума държавите членки изразяват дълбока загриженост от все по-близките отношения между Русия и Китай и обвиняват Пекин, че играе ключова роля в това да помага на Москва във войната с Украйна.
 
"Както съюзниците от НАТО се споразумяха днес в декларацията срещата на върха, Китай се превърна в решаващ фактор, който подкрепя войната на Русия срещу Украйна. Подкрепата на Китай увеличава заплахата, която представлява Русия за евроатлантическата сигурност", обясни Столтеберг.

Според държавите членки на Алианса Китай не може да подпомага най-голямата война в Европа през последните години, без това да се отрази негативно върху неговите интереси и репутация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дмитрий Песков

Москва следи срещата на върха на НАТО с "най-голямо внимание"

Москва обяви, че следи откриващата се днес среща на върха на НАТО във Вашингтон с "най-голямо внимание", тъй като  "организацията смята Русия за свой враг", предаде Франс прес, Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков припомни: "Алиансът многократно..

публикувано на 09.07.24 в 14:05
Димитър Главчев

Димитър Главчев: В позицията на България на срещата на НАТО няма нищо изненадващо

Лидерите на 32-те страни-членки на НАТО се събират във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света.  Командна структура на НАТО в Германия ще поеме обучението и екипирането на украинските..

публикувано на 09.07.24 в 19:10

Украйна поиска от НАТО правото да използва западни оръжия за атаки по територията на Русия

Украинският президент Володимир Зеленски, който също участва в срещата на НАТО, благодари на западните страни за помощта за противовъздушната отбрана на Украйна. Според него обявеното от държавите изпращане на Киев на системи Пейтриът ще..

публикувано на 10.07.24 в 07:31

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20
Стефан Янев

Стефан Янев: Нонсенс е да отидеш да се похвалиш, че си лоялен член на НАТО

"Най-важният въпрос: това, за което съществува Алиансът, е начинът на укрепване на отбранителните способности на страните членки." Това мнение изрази в интервю за БНР Стефан Янев, бивш министър на отбраната, бивш служебен премиер и бивш военен..

публикувано на 10.07.24 в 12:47

Лидерите на НАТО: Пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим

Лидерите на НАТО се договориха, че пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим, но все още не са готови да отправят покана към Киев.  Изтребители Ф-16, дарени от Дания и Нидерландия, вече са на път към Украйна и ще полетят над страната това лято,..

публикувано на 10.07.24 в 18:35
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Хиновски

Иван Хиновски: С терминала "Александруполис" България получава още един крак на независимост

Мариците ще фалират до 2026 г., защото нямат право на държавна субсидия и никой няма да купува ток по 500 лв. от въглища. А ПАВЕЦ Чаира ще заработи най-рано след 2 години в пълния си капацитет, но от "Тошиба" трябва да изградят изцяло единият..

публикувано на 01.10.24 в 14:01

Главчев: Правителството има готовност да представи проект за Бюджет 2025

Премиерът Димитър Главчев заяви, че служебното правителство има готовност да представи проект за държавен бюджет за следващата година. Това обаче няма да стане преди парламентарните избори на 27 октомври:  "Има готовност да представим бюджет в..

публикувано на 01.10.24 в 14:01

Румънски пенсионери са заловени на летището в Мюнхен с бижута за 650 000 евро

Двама румънски пенсионери бяха заловени на летището в Мюнхен с луксозни бижута на стойност 650 000 евро, включително часовник за 150 000 евро и огърлица за 488 000 евро, пише вестник "Адевърул". Румънската медия отбелязва, че те ще платят скъпо, тъй..

публикувано на 01.10.24 в 13:58
Любомир Каримански

Любомир Каримански става член на УС на БНБ от квотата на президента

Държавният глава Румен Радев назначи финансиста Любомир Каримански за член на Управителния съвет на БНБ от квотата на президента. Това става ясно от днешния брой на "Държавен вестник". Каримански заменя Людмила Елкова, чийто мандат изтича...

публикувано на 01.10.24 в 13:58
Борис Бонев по време на проверка в депото в столичния квартал

Мият трамваите в София с... ракия

Столичните трамваи се мият с ракия, а седалките се почистват с домашна прахосмукачка, въпреки че по договор трябва да се перат, установи проверката. "Всички договори ще бъдат ревизирани и ще се върви към вътрешно звено за почистване с адекватен..

публикувано на 01.10.24 в 13:55
Президентът Румен Радев на откриването на завод за бронирана техника в Бургас

Президентът Радев присъства на откриване на завод за бронирана техника в Бургас

Президентът Румен Радев призова за по-тясно сътрудничество между министерството на отбраната и българската отбранителна индустрия. Той е в Бургас за откриването на първия в страната завод за бронирана техника. Радев подчерта, че съвременните..

публикувано на 01.10.24 в 13:52
Сергей Рябков

Сергей Рябков: Русия се готви за продължителна конфронтация със САЩ

Русия трябва да се подготви за продължителна конфронтация със САЩ и е изпращала неколкократни предупреждения до Вашингтон за кризата в отношенията, заяви заместник външният министър Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс. Продължаващата 2 години и..

публикувано на 01.10.24 в 13:49