Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фердинанд - погребаният цар" по БНТ на 12-и юли

| Интервю
2
Снимка: БТА

След близо 106 години българският цар Фердинанд се завърна в България! Тленните му останки бяха погребани в криптата на любимия му дворец "Врана".

Писмата на царя, предадени от внука му Симеон Сакскобургготски на Държавния архив, говорят за голямата му носталгия към България през годините след абдикацията му. 

През 1942 година Старият цар пише от Кобург до генерал Петър Марков: "Аз живея в едно непоносимо за мен изгнание", а до Екатерина Каравелова: "Винаги ще обичам България, но сега далеч от нея, аз милея за нея“

И днес споровете около личността на царя продължават. Той полага основите на модерна България, но и е сочен като основния виновник за двете национални катастрофи. 

"Фердинанд - погребаният цар" е вторият филм след "Фердинанд - непогребаният цар", създаден през 2011 г., и сега той задава въпроса - дали не трябва по християнски най-после да простим, ако не на владетеля, поне на човека Фердинанд.

Автор на филма, който ще бъде излъчен по БНТ в рубриката "В кадър" на 12-и юли, е Елиана Димитрова, режисьор - Миглена Атанасова, оператор Анна Андреева, монтаж Анета Дешова, графичен дизайн - Диляна Трайкова. Изпълнителен продуцент е Весела Смилец.

Интервю на Георги Марков с Елиана Димитрова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ерик Мамер

ЕК: Едва ли ще има компромис за сроковете за номинации на еврокомисари

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер заяви, че едва ли ще бъде направен компромис с крайния срок за представяне на кандидатурите за еврокомисар на новата Комисия спрямо странитечленки. Срокът изтича в края на седмицата.  На въпрос дали е възможен такъв компромис за България предвид факта, че новото правителство е встъпило в длъжност..

публикувано на 27.08.24 в 15:52
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: Екатерина Захариева няма да е еврокомисар, има друг в ръкава на Борисов

Бойко Борисов номинира Екатерина Захариева за еврокомисар, но няма да е тя, има друг в ръкава. Това заяви в интервю пред БНР Атанас Атанасов, съпредседател на ПП-ДБ. Той отказа да каже кой е човекът "в ръкава на Борисов", за да не спекулира.  Атанасов бе категоричен, че ПП-ДБ няма да играят в уреден мач по отношение на номинациите и..

публикувано на 27.08.24 в 15:48
Снимката е илюстративна

Деактивираха хиляди обяви на недекларирани имоти в Гърция

Данъчните власти в Гърция проверяват дали приходите от имоти под наем се декларират и дали се плащат данъци.  Проверките досега показаха голямо укриване на приходи, информират от финансовото министерство. Съгласно закона всеки собственик на недвижим имот трябва да го регистрира в сайта за публични приходи и в обявата да посочи..

публикувано на 27.08.24 в 15:42
Виница, Украйна

Николета Атанасова: Във Виница смятат, че ако продължат ударите, няма да се възстановят до зимата

Местните хора в украинската Виница се притесняват, че ако продължават тези атаки на руснаците, като тези в последните два дни, едва ли Украйна ще се възстанови до зимата и ще може да защити населението си. Това сподели от Украйна журналистът от програма "Христо Ботев" Николета Атанасова в интервю пред БНР. "Притесненията са за възрастните..

публикувано на 27.08.24 в 15:23

Милко Танкушев: Ентусиазмът не може да бъде сломен

Ентусиазмът не може да бъде сломен . Това каза пред БНР Милко Танкушев - треньор на националния отбор по спортна гимнастика, след като вандали атакуваха с камъни залата на ЦСКА.  Изпотрошиха гимнастическата зала на ЦСКА " Трябва много възпитателна работа, много грижи сред подрастващите - да знаят, че това не бива да се прави ", отбеляза той...

публикувано на 27.08.24 в 15:18
Ахмед Доган

Доган вече не е в борда на директорите на ТЕЦ-Варна

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган вече не присъства в борда на директорите на ТЕЦ-Варна. Това става ясно от Търговския регистър.  Данаил Папазов отстранява Доган като член на борда, след като собствеността беше прехвърлена. Заявлението за вписване на промяната в Търговския регистър е внесено с дата 20 август, но де факто това се е случило на 26..

публикувано на 27.08.24 в 14:40
Иван Бакалов

Иван Бакалов: Реална спирачка за контролирания вот е по-висока избирателна активност

" Положението е плачевно. Затова хората трябва да знаят, че единствената реална спирачка  е по-висока избирателна активност ". Това заяви пред БНР журналистът от Е-вестник Иван Бакалов в коментар за купения и контролиран вот. Той цитира данни от анализ на сътрудник на медията, направен със софтуер, който показва всички изборни резултати по секции...

публикувано на 27.08.24 в 14:36