Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Асенов: Сега би следвало всички да имат достъп до пари и да си напишат проектите

ПВУ - глътка въздух за творците

Мира Сталева: Културата влезе в ПВУ благодарение на неформална група

| Интервю
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет
Снимка: БТА

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет.

Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства".

По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието, че са нямали пари да покажат колко са талантливи".

"Сега би следвало всички да имат достъп до пари. Затова е важно условията да са така направени и подкрепата за операторите и артистите да е така голяма, че даже на тези, които никога не са писали проект, да им бъде помогнато да си напишат проект."

Асен Асенов Снимка: Личен архив

Много отдавна не сме имали министър на културата на това ниво, посочи той след изслушването на служебния министър на културата Найден Тодоров за Националния фонд "Култура" и средствата, с които фондът оперира. По думите на Асенов, служебният министър на културата е задал стандарт.

Културата влезе в ПВУ благодарение на неформална група, която беше много упорита, изтъкна Мира Сталева, изпълнителен директор на София филм фест.

Според нея културата никога не е била поставена на картата с визия.

"Липсата на стратегия на културно ниво винаги е водила до това дори утвърдени събития да оцеляват. Това важи за всички големи фестивали в България."

Когато говорим за култура, никога не става въпрос само за парите Х, става въпрос за качество, подчерта Сталева в предаването "Преди всички".

"Не трябва да е просто раздаване на пари, дотации. Всичко трябва да е добре обмислено – къде искаме да сме утре."

В документите на ЕК за култура България е определяна като периферия, отбеляза от своя страна Асенов.

"България е крайно време да започне да изнася съвременен културен продукт. Какво е съвременното лице на България и кой в Европа и света го познава? И ако не го познава, каква е причината."

Мира Сталева  Снимка: БГНЕС

Ако администрацията поддържа диалога с експертите в културната общност, ще се придвижим много бързо напред, коментира Мира Сталева.

Експерти трябва да присъстват в групите, които работят по стратегии, настоя тя.

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роза Николова

Роза Николова и "Смъртта на времето": Когато търсим изход в лабиринтите на времето

" Светлината е уязвима, мракът я заобикаля, но все пак тя е по-силна ...така е и с душите на хората. А какво е понятието "копнеж" за мен - това е някакво място, за което аз не знам къде е и какво е, то е копнеж по завръщане, ти знаеш, че някога си бил, но си забравил пътя до там , припознаваш го на разни места, връща се в сънищата ти, сподели за..

публикувано на 20.08.24 в 11:02
Робърт Левин

Проф. Робърт Левин: Високото ниво на младите музиканти вдъхва оптимизъм за бъдещето на нашето изкуство

Ако сте почитатели на клавирната музика, не може да не сте чували името на американеца Робърт Левин. През октомври той ще отпразнува своята 77-годишнина с продължаваща кариера, изпълнена с постижения и ценно наследство, което ще остави след себе си. Защото проф. Левин е отдал живота си на музиката, открил е за себе си и сега предава на..

публикувано на 19.08.24 в 18:16

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 11-то издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - В навечерието на втория международен конкурс за млади тенори “Гласът на Камен“ разговаряме с директора на Старозагорската опера и член на журито Огнян Драганов - Гостува ни тенорът Марин Йончев в..

обновено на 19.08.24 в 15:30
Богдан Ковачев

Спомен за балетния режисьор Богдан Ковачев

На 18 август се навършват 100 години от рождението на една забележителна личност на българското балетно изкуство - Богдан Ковачев - балетист, хореограф, режисьор.  Той създаде ярка авторска хореография - балети, танцови сцени в опери, оперети, мюзикъли, концертни миниатюри на сцените на Софийската и Пловдивската опера, на Държавния музикален..

публикувано на 18.08.24 в 11:30

Нежният лирик Георги Богданов

На Георги Богданов не му стигна времето да се наживее и да изпълни времето с творчество. Третата му книга е " Огживяна река", от общо три, повест и филм по нея, есета, недовършени творби, издадени посмъртно... А какъв деликатен и чувствителен лирик е той в " Отживяна река". Съпругата му, флейтистката  Майа Сергиева Богданова напомни за..

публикувано на 18.08.24 в 06:28

Фестивалът "Поезия в Поморие" събира за 10-и път съвременни български поети

От 16-и до 18-и август 2024 г. ще се проведе тридневният фестивал  "Поезия в Поморие". То  ще събере за 10-и пореден път съвременни български поети  на вълнуващи литературни срещи край поморийския бряг. Мястото е площадката на Професионалната гимназия по икономика и туризъм "Алеко Константинов" в града. Фестивалът вече е традиция ,..

публикувано на 16.08.24 в 17:21
Елена Алексиева

Елена Алексиева: Ние сме объркано и "накълцано" общество, което живее в социалните мрежи...

"Харесвам мисълта на един мой приятел, във времето, когато чатовете бяха хитът, и нямаше все още социални мрежи, той казваше - "Интернет е като една обществена тоалетна, в която всеки може да влезе и да си напише каквото си поиска. .. Социалните мрежи от една страна са анонимни , те са квази, това са полувинчати истини, никой не знае кой стои зад..

публикувано на 16.08.24 в 15:43