Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц потвърди за разкрит план за убийство на директора на "Райнметал"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди информациите на CNN за разкрит план за убийството на директора на най-голямата германска оръжейна компания "Райнметал".

Според американското разузнаване русия е планирала цяла серия от атентат и срещу директори на големи европейски оръжейни фирми.

Според вчерашното предаване на CNN американското разузнаване е разкрило планове на руското правителство да убие по-рано тази година Армин Папергер, главен изпълнителен директор на "Райнметал".

Си Ен Ен, която се позовава на "петима американски и западни служители, запознати със случая", съобщи, че властите в Германия са били уведомени за заговора, след което са увеличили мерките за сигурност на Папергер.

Според американската телевизия официален представител на германското правителство е потвърдил, че Берлин е получил предупреждението.

Германският канцлер Олаф Шолц реагира на новината от Вашингтон:

Няма да кажа нищо по конкретните детайли, но искам да заявя, че ние много добре знаем, че сме поставени под заплаха по най-различни начини от страна на Русия.

Смята се, че става дума за мащабен план на Кремъл за физическото отстраняване на ръководни кадри на множество европейски оръжейни фирми, които въоръжават Украйна.

"Райнметал" е с най-голям дял в оръжейната помощ за Киев.

Планът за убийството на нейния шеф Папергер е бил най-напреднал като разработка.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стачка отмени полети от България до Белгия

Един пристигащ вечерен и един заминаващ също вечерен полет за София от летище Завентем в Брюксел са отменени. На Шарлероа е анулиран един пристигащ полет от Варна. От Завентем няма да излети нито един самолет, не се допускат и част от пристигащите полети. Стотици полети на "Райън еър" пък са анулирани на Шарлероа.  И двете летища са..

публикувано на 01.10.24 в 13:10
Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Ивайло Иванов: Полагаме усилия да транспонираме директивата за минималната заплата

"Полагаме усилия, за да транспонираме директивата за адекватните минимални работни заплати така, както е разписана. Процесът не е лесен". Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов при откриването на двудневна международна конференция. Той увери, че министерството работи заедно със синдикатите и работодателите, за да се..

публикувано на 01.10.24 в 12:55
Петя Георгиева, ИПИ

Петя Георгиева: Моите очаквания са, че ще се върви към увеличаване на пенсионната възраст

Хората все повече се интересуват какво им се полага като профилактични прегледи и изследвания, а те са съобразени с възрастта на човек и насочени към откриване на социалнозначими заболявания. Това разказа пред "Хоризонт" д-р Николай Колев, общопрактикуващ лекар в Хасково и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Той се..

публикувано на 01.10.24 в 12:50

Започва новата академична учебна година на Софийския университет

Новата академична учебна година на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ беше официално открита в Аулата в Ректората. Учебната 2024-2025 година на Софийския университет беше официално открита от министъра на образованието и науката Галин Цоков. "Нека Софийският университет да продължава да бъде истината и свободата, които да ни..

публикувано на 01.10.24 в 12:30

Рекорден интерес към тазгодишния Софийски маратон

Рекордните над 6000 участници ще се включат в 41-вото издание на Софийския маратон, който ще се проведе на 13 октомври. Началото ще бъде поставено от площад "Александър Батенберг" пред Националната художествена галерия. Маршрутът на състезанието преминава през центъра на София, близо до повечето исторически забележителности и емблематични сгради на..

публикувано на 01.10.24 в 12:15

Стачка на пристанищни работници застрашава икономиката на САЩ

Масирана стачка на пристанищни работници на Източното крайбрежие в Съединените щати и крайбрежието на Мексиканския залив спря потока на около половината кораби, използвани за океански транспорт в страната, предадоха световните агенции. Стачката, която е с искане за по-високи възнаграждения, заплашва състоянието на американската икономика...

публикувано на 01.10.24 в 12:09
Дим се издига след израелския обстрел на селата в района на Набатия, Ливан, 23 септември 2024 г.

Лондон осигури чартър за британците, желаещи да напуснат Ливан

Правителството на Обединеното кралство осигури чартърен полет от Ливан за британци, които искат да напуснат страната на фона на ескалиращото насилие. Самолетът трябва да излети от международното летище на Бейрут "Рафик Харири" утре, като приоритет ще бъдат по-уязвимите британски граждани и децата под 18 години, заявиха от Министерството на..

публикувано на 01.10.24 в 11:59