Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава гасенето на пожара край с. Преколница, близо до границата с РСМ

Снимка: Кирил Фалин

Трети ден продължава гасенето на пожара в района на граничното кюстендилско село Преколница, обхванал около 120 декара частна гора. 
Пламъците вчера се пренесоха в труднодостъпно дере. На терена са три екипа на пожарната, десетки горски работници. Районът е напълно обезлюден, няма къщи и имоти, каза кметът на селото Христина Илиева, но е в близост до границата със Северна Македония. 
Началникът на регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Кюстендил комисар Светлин Георгиев каза:
"Към 120 декара. Продължаваме гасенето и днес в дерето. Няма засега опасност да премине към Македония. На 500-600 метра е от границата. Три екипа продължават да гасят и днес, 20 човека".

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отстраниха аварията, оставила Лом близо денонощие без вода

Отстраниха аварията, оставила Лом и села без вода близо 24 часа. До късно снощи екипи са работили на терен. Повреда в напорния водопровод при село Добри дол остави без вода над 20 000 души. След спешна среща на кмета на Лом Цветан Петров и управителя на ВиК Монтана инж. Валери Иванов бяха предприети мерки. До късно снощи екипи отстраняваха..

публикувано на 08.08.24 в 09:27
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Проф. Юксел Юзкан: Сегашната политическа буря е временна и изкуствена. ДПС ще излезе по-силно

"Партията, водена от Ахмед Доган, има дълбоко вкоренена  мисия и специална структура. Сегашната политическа буря е временна и изкуствена. Мисля, че ДПС ще излезе по-силна ". Това заяви пред БНР проф. Юксел Юзкан, лидер на най-голямата изселническа организация в Турция, директор на болница в Бурса. Много влиятелни изселнически организации обявиха..

публикувано на 08.08.24 в 09:25

Ако един ученик заяви, че е с различна сексуална ориентация, изключваме ли го?

Вчера депутатите приеха окончателно промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Вносител е парламентарната група на "Възраждане". 135 депутати подкрепиха в детски градини и училища да е забранено популяризиране и подстрекаване към идеи и възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на полова..

публикувано на 08.08.24 в 08:32

Старт на процедурата за определяне на носителя на стипендията "Акад. Димитър Мишев" за 2024/2025 г.

Община Ловеч открива процедура за определяне на получателя на специалната стипендия "Академик Димитър Мишев" за новата академична учебна 2024/2025 г. Право на кандидатстване имат ученици с постоянен или настоящ адрес в община Ловеч, записани или обучаващи се като студенти редовно обучение и които не са прекъсвали образованието си в български..

публикувано на 08.08.24 в 08:27
Салвадор Иля

Парламентът в Барселона избира нов премиер на Каталуния

Лидерът на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон, който е в изгнание от седем години, възнамерява да се завърне в Испания, като рискува да бъде задържан. Регионалният парламент в Барселона трябва днес да избере новия каталунски премиер. Карлес Пучдемон напусна Испания, за да избегне съдебно преследване след неуспешния опит за отцепване..

публикувано на 08.08.24 в 08:14

Жители на Гара Елин Пелин на среща с кмета на общината и шефа на ОбС – Елин Пелин

Жители на село Гара Елин Пелин ще се срещнат тази вечер с кмета на общината Ивайло Симеонов, председателя на Общинския съвет Богомил Бранков и кмета на село Гара Елин Пелин. Срещата е провокирана от повдигнати въпроси след взрива на пиротехнически складове в близост преди две седмици. Общо 70 къщи са с щети след взривовете в склада за..

публикувано на 08.08.24 в 08:13

Операторът на газовата връзка Гърция-България: Ще продължим да разширяваме капацитета на интерконектора

Независимият газопреносен оператор Ай Си Джи Би (ICGB) ще продължи с плановете си за разширяване на капацитета на междусистемната газова връзка между Гърция и България. Планира се той да бъде разширен до 5 млрд. куб. м при 3 млрд. куб. м в момента. Това ще стане въпреки липсата на пазарен интерес за резервиране на допълнителен капацитет, посочва..

публикувано на 08.08.24 в 08:06