Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои голяма геополитическа промяна, не само в Близкия изток, прогнозира той

Мохамед Халаф: Има нова ситуация в Сирия

Путин успя да постигне съгласието на Асад да се срещне с Ердоган, изтъкна журналистът

| Интервю
Мохамед Халаф
Снимка: Ани Петрова

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви изненадващо в края на миналата седмица, че е отправил към президента на Сирия Башар ал Асад покана за официално посещение. Владимир Путин бил предложил преди това услугите си да посредничи това да се случи. Поканата към Асад е интересен и важен поврат, защото веднага след избухването на гражданската война в Сирия през 2011 година Ердоган обяви, че ще сваля режима в Дамаск.

"Повече от 2 години Путин се опитва да убеди Асад да се срещне с Ердоган. Това обаче се случваше безшумно – тази манджа беше сложена върху тих огън и накрая Путин успя да постигне съгласието на Асад, той доста време се "дърпаше".

Това обясни журналистът Мохамед Халаф в предаването "Събота 150" на БНР.

Според него има много причини турският президент Ердоган да промени позицията си.

"Русия успя да убеди кюрдите, които окупират голяма част в Сирия с благословията на САЩ. В момента има намерения да се направят избори в тази територия, да се утвърди автономният статут на този регион. Това плаши Ердоган, той не може да спре този процес. Путин успя да убеди кюрдите военната им организация да бъде част от сирийската национална армия. Има нова ситуация в Сирия", гласи прочитът на Халаф.

От друга страна, според него в самата Турция нараства напрежението срещу бежанците и несъгласието с политиката на Ердоган.

"Това имаше отражение в териториите, окупирани от Турция. (...) Бяха изгорени портретите на Ердоган и знамето на Турция."

Според него тече своеобразна подготовка за евентуалното връщане на Тръмп в Белия дом.

"Турция иска правителството на Сирия да гарантира сигурността на бежанците, които Ердоган ще върне. Иска всички да ги върне, макар че вече има 1 милион с турско гражданско. Сирийският режим също има условия – бъдещето на отношенията между двете страни ще зависи от това Турция да зачита суверенитета на държавата и да уважава властта там и международното законодателство."

Сирия счита окупацията от страна на Турция на северната част от страната за агресия срещу сирийската власт, подчерта журналистът.

"Може да се каже, че има турска държава в Сирия. Дамаск иска гаранции самата Турция да се занимае с "демонтирането" на това, което е направила."

Халаф обаче изрази песимизъм как това ще стане, защото живеещите на тези територии няма да искат да ги напуснат.

Той прогнозира, че среща между Реджеп Ердоган и Башар Асад ще се състои.

Ще настъпи голяма промяна в геополитическата ситуация в света, не само в Близкия изток, обобщи Мохамед Халаф.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на концесионерите на плажове в Италия с искане за нови регулации

Двучасова стачка обявиха днес концесионерите на плажовете в Италия. Исканията им са за сигурност и нови регулации в сектора. Сдруженията на концесионерите обявиха стачка от 7,30 до 9,30 сутринта местно време.  Така летовниците няма да могат да ползват чадъри, шезлонги и всичко свързано с оборудването на тези плажове.  Протестът е знак към..

публикувано на 09.08.24 в 05:04

Силите на реда във Великобритания остават в готовност за предотвратяване на безредици

Британският премиер Киър Стармър призова полицията и правоприлагащите органи да останат в повишена готовност след приключилата късно снощи поредна среща на комитета за кризисни ситуации „Кобра". Киър Стармър благодари на полицейските началници, служители на правоприлагащите органи и други фигури от цялата система на наказателното правосъдие за реакцията..

публикувано на 09.08.24 в 03:05
Камала Харис

Камала Харис е увеличила преднината си пред Доналд Тръмп, показва проучване

Кандидатката на демократите Камала Харис води с 42% пред републиканеца Доналд Тръмп, който събира 37% подкрепа в надпреварата за президентските избори в САЩ на 5 ноември. Това сочат данни от проучване на „Ипсос“, цитирано от Ройтерс. Допитването установи, че Харис е увеличила преднината си от юли, когато водеше с 37% срещу 34% за Тръмп. Камала Харис и..

публикувано на 09.08.24 в 01:04

Евакуация на жители и туристи заради пожар на остров Крит

Усложнява се ситуацията с пожара на остров Крит. Наложи се акция по евакуация на местни жители и туристи. Вече са евакуирани стотици жители и туристи от шест села, засегнати от голямия пожар до град Ретимно на остров Крит. Огънят не е достигнал още до къщи и хотели, но гъст дим покри района. Прекратиха  през нощта гасенето по въздух. Действа се с 250..

публикувано на 09.08.24 в 00:15
Костадин Костадинов отговаря на въпроси след края на консултациите при президента.

Кои от сегашните министри да влязат в следващия служебен кабинет? Според Костадинов нито един

Нито един министър от служебния кабинет не бива да бъде отново министър, смятат от "Възраждане". С лед консултациите при президента Румен Радев за назначаването на служебен премиер и правителство,  лидерът на партията Костадин Костадинов  отговори на въпроси на журналисти, като запитан  има ли министри в настоящия кабинет, които не бива да..

публикувано на 08.08.24 в 19:59
Българският национал по борба свободен стил Магомед Рамазанов се класира за финала на олимпийския турнир в категория до 86 килограма.

Магомед Рамазанов ще се бори за олимпийската титла

Магомед Рамазанов ще се бори за олимпийската титла в категория до 86 килограма на свободната борба в Париж след драматична победа над американеца Арън Брукс. Роденият в Дагестан състезател направи обрат и спечели с 4:3 точки.  Мачът не започна добре за Рамазанов, който бе наказан с точка за пасивност, а след това съперникът му го избута..

публикувано на 08.08.24 в 19:51
Снимката е илюстративна.

Евакуират туристи на остров Крит заради пожарите

Критична е ситуацията с пожарите в Гърция. Евакуират туристи на остров Крит. Запалиха се пожари и близо до границата с България. До Драма и Ксанти се разпалиха нови пожарни огнища. Горят сухи храсти и дървета, като вятърът разпалва нови огнища и увеличава фронта на стихията. Пожарникари и военни действат за ограничаване на огъня...

публикувано на 08.08.24 в 19:38