Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Снимка: БГНЕС

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение.

Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24 напуснаха или бяха изключени и се вляха в редиците на независимите депутати. Така от втора - движението се срина до четвърта по големина политическа сила в НС. И ако в началото на седмицата председателят на ПГ Делян Пеевски пращаше покани за участие в кабинет, в края беше поставен въпросът за неговото изключване от партията и дори създаване на нова.

Турбуленциите в ДПС превърнаха ПП-ДБ във втора политическа сила, на която по право се полага вторият мандат. Коалицията обаче все още няма решение дали ще се опита да състави кабинет.

Десетки пожари избухнаха на няколко места в страната. Справка на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" показва, че вчера са регистрирани 81 пожара за 17 часа или средно по 5 пожара на час. Бедствено положение беше обявено в общините Хисаря и Калояново, частично  - в Свиленград, Тополовград и Ивайловград. Критична остава обстановката в Хасковско. Горяха необитаеми къщи в Сакар, Шестима души от село Равна гора са евакуирани. В село Срен хора останаха без домовете си.  8000 декара горяха край ямболските села Мелница и Гранитово. 

Пожар затвори магистралата, която свързва Солун с граничния пункт "Кулата – Промахон".

Пожарът имаше и близо до границата със Северна Македония.

Синоптиците предупреждават, че жегите продължават и през следващите дни и опасността от пожари се повишава. Идните дни се очакват температури над 40 градуса.

Подробности за най-важните новини от отминаващата седмица чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Георгиев, БОЕЦ

БОЕЦ на протест пред МВР, искат оставката на Калин Стоянов

Гражданското движение БОЕЦ организира протест пред МВР с искане за оставката на служебния вътрешен министър Калин Стоянов. От сдружението посочват, че за да има честни избори, те не трябва да се правят от Стоянов и Делян Пеевски. Лидерът на движението Георги Георгиев обяви във Facebook, че ще представят конкретни доказателства и сигнали..

публикувано на 21.08.24 в 07:37

Министрите заседават след неуспешния опит за ново служебно правителство

Служебното правителство ще заседава за първи път след като президентът Румен Радев отказа да подпише указ за ново служебно правителство заради казуса около Калин Стоянов. В предварителния дневен ред има осем точки. Доклади и проекти на решения са в дневния ред на служебното правителство с премиер Димитър Главчев, което се събира за първи път,..

публикувано на 21.08.24 в 07:33
Вирусът на западнонилската треска обикновено се пренася от комари.

Болестите, предавани от комари, причиняват над 700 хиляди смъртни случая годишно

Болестите, предавани от комари, водят до над 17 процента от всички инфекциозни заболявания в глобален мащаб. Световната здравна организация привлича внимание към данните във връзка със Световния ден на комарите, който отбелязахме на 20 август. Заболяванията, които предават комарите, причиняват над 700 хиляди смъртни случая годишно. Самите болести..

публикувано на 21.08.24 в 01:44
Човек със скутер наблюдава как пожар поглъща бизнес с дърва за огрев в Пентели, североизточно от Атина, Гърция, 12 август 2024 г.

Гърция ще компенсира пострадалите от пожара домакинства край Атина

Гърция съобщи, че ще предложи спешни компенсации на обща стойност милиони евро на стотици домакинства и фирми, засегнати от пожара, който причини смъртта на една жена и изпепели 10 000 хектара близо до Атина, съобщава Ройтерс. Пожарът започна на 11 август близо до град Варнавас, на 35 км от столицата, и в рамките на един ден достигна..

публикувано на 20.08.24 в 20:32
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски призна, че ситуацията край Покровск и Торецк е "трудна"

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че ситуацията на източната фронтова линия в Украйна, близо до стратегическия логистичен център Покровск, както и близо до Торецк е "трудна", предаде "Ройтерс". Генералният щаб на Украйна написа на свой ред във "Фейсбук", че от началото на деня са били регистрирани 14 бойни сблъсъка при..

публикувано на 20.08.24 в 19:42

Прокуратурата привлече 7 обвиняеми за организирана престъпна група за трафик на мигранти

Пловдивската окръжна прокуратура привлече като обвиняеми седем мъже за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти. При специализирана операция на ГД БОП и ДАНС, “Гранична полиция”, "Жандармерията" и Главна дирекция “Национална полиция" са арестувани   двама граждани на Йордания - единият от тях със статут на постоянно..

публикувано на 20.08.24 в 19:42
Президентът на Русия Владимир Путин в Беслан - 20 август 2024

Путин посети Беслан 20 години след трагедията

Руският президент Владимир Путин посети днес Беслан в руския Северен Кавказ, за да отдаде почит на жертвите на кървавата заложническа криза в училище в града преди 20 години, съобщиха от Кремъл, цитирани от БТА. На първи септември 2004-та повече от 1000 души бяха взети за заложници от чеченски сепаратисти в училище №1 в Беслан и държани в продължение на..

публикувано на 20.08.24 в 19:37