Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСА с 16 олимпийци на Игрите в Париж

Национална спортна академия „Васил Левски“ ще има 16 олимпийци на предстоящите летни игри в Париж. Откриването е на 26 юли, а България изпраща 46 състезатели в 16 спорта. Така една трета от елитните спортисти, от които очакваме добро представяне и медали на олимпиадата, са възпитаници на НСА. Някои от тях са дипломирани специалисти, други са в магистърските програми, най-много са настоящите студенти и първокурсниците от есента.
Сред вече завършилите Спортната академия са Юлияна Янева, която ще участва в олимпийския турнир по борба, както и Станимира Петрова и Светлана Станева (бокс). Възпитаници на НСА са петобоецът Тодор Михалев и щангистът Иван Димов.

Наскоро положи държавен изпит плувкинята Габриела Георгиева. В НСА следва Йосиф Миладинов. Петър Мицин започва да следва от есента, както и борецът Семен Новиков.
Боряна Калейн, която ще стартира в индивидуалния многобой на художествената гимнастика, е в магистърска програма. Рейчъл Стоянов от ансамбъла на грациите вече е втори курс, както и щангистът Карлос Насар. Борецът Кирил Милов е третокурсник, Стефани Стоева (бадминтон) и Йоана Илиева (фехтовка) са в IV курс.

На олимпийския корт ще играе Виктория Томова, която е състезателка на „Тенис клуб – НСА“.
Така символичният отбор на Национална спортна академия „Васил Левски“ на олимпийските игри наброява общо 16 спортисти в 8 спорта.
Повечето от 40-те треньори, които ще водят нашите спортисти в Париж, са специалисти, обучени в НСА. В българската делегация за игрите е включена и проф. Татяна Янчева - като психолог на националния отбор по художествена гимнастика.
Снимки: БФ Художествена гимнастика, БФ Бокс, БФ Тенис, БТА

По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ювентус - Комо

Ювентус с убедителна победа на старта в Серия "А"

Ювентус спечели домакинство си на Комо с 3:0 в мач от първия кръг на италианското футболно първенство. Състава от Торино отбеляза първия гол в 23-тата минута след точен удар на младока Самуел Мбангула. Юношата на Ювентус завърши самостоятелен пробив с неспасяем диагонален шут. Тимъти Уеа удвои преднината на своя тим в 45-ата минута, след като се..

публикувано на 20.08.24 в 07:42
Лестър - Тотнъм

Лестър и Тотнъм завършиха наравно във Висшата лига

Лестър и Тотнъм завършиха 1:1 в мач от първия кръг на английската Висша лига по футбол, който се изигра на "Кинг Пауър Стейдиъм".  Гостите започнаха с натиск от самото начало на двубоя. Четвърт час след началото новото попълнение на "шпорите" Доминик Соланке отправи мощен удар с глава, но Мадс Хермансен внимаваше и успя да спаси. В 30-та минута..

публикувано на 20.08.24 в 07:39
Гергана Топалова

Гергана Топалова отпадна в квалификациите за Откритото първенство на САЩ

Гергана Топалова отпадна на старта на квалификациите при дебюта си на Откритото първенство на САЩ по тенис. В среща от първия кръг на пресявките 212-ата в света българка отстъпи пред Дестъни Аява (Австралия) с 3:6, 0:6 само за 54 минути игра. Двубоят започна равностойно и Топалова изравни за 3:3 в първия сет срещу заемащата 182-о място в..

публикувано на 20.08.24 в 07:36
Виктория Томова

Виктория Томова с успешен старт в Кливланд

Най-добрата ни тенисистка Виктория Томова се класира за втория кръг на турнира на твърди кортове в Кливланд (САЩ) от сериите УТА 250. Поставената под номер 7 българка се наложи на старта над участващата с "уайлд кард" американка Лорън Дейвис с 6:1, 6:4. Срещата продължи час и 28 минути. Следващата противничка на Томова ще бъде 96-ата в..

публикувано на 20.08.24 в 07:31

Черно море обърна Локомотив в Пловдив

Отборът на Черно море записа трета победа от началото на сезона във футболната Първа лига. Играчите на Илиан Илиев успяха да осъществят пълен обрат и спечелиха визитата си на Локомотив (Пловдив) с 2:1 в последната среща от петия кръг на шампионата. След нулево първо полувреме „железничарите“ поведоха в резултата с гол на Жулиен Лами в 62-ата..

публикувано на 19.08.24 в 23:26

Ботев (Враца) нанесе четвърта поредна загуба на Септември

Ботев (Враца) победи Септември (София) с 2:0 в среща от 5-ия кръг на Първа лига. За състава на Тодор Янчев това е първи успех от началото на кампанията, докато Септември остава без точка и отбелязан гол.  И двете попадения паднаха през първата част, като първо Браян Переа вкара от дузпа в 34-ата минута, а в добавеното време на първата част..

публикувано на 19.08.24 в 22:28

Антъни Генов отпадна в първия кръг в Добрич

Играещият с "уайлд кард" Антъни Генов претърпя поражение в първи кръг на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Добрич с награден фонд 36 900 евро. Надпреварата се провежда на кортовете на ТК "Изида".  Българинът отстъпи на Моез Ешарги от Тунис с 6:3, 4:6, 6:7(3). Първият сет беше изключително динамичен, като Генов изоставаше с..

публикувано на 19.08.24 в 19:54