Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ възстановява профилактичната дезинфекция на граничните пунктове с Турция

Снимка: Ани Петрова

Заради влошаване на епизоотичната обстановка от днес Агенцията по храните (БАБХ) възстановява профилактичната дезинфекция на граничните пунктове с Турция. 

Дезинфекцията на превозните средства, влизащи в страната от Турция, беше спряна в началото на миналата година след поредица от скандали и след преценка, че няма риск от влизане на заразни болести у нас.

Сега решението за подновяване на дезинфекцията е базирано на анализ на Центъра за оценка на риска по хранителната верига, според който има пряка опасност от пренос на шап, шарка по овцете и козите, чума по дребните преживни животни, "син език", бруцелоза и африканска чума по свинете.

Според данните над 90 процента от епидемичните огнища са в населени места в непосредствена близост до границата на страната ни с Турция.

Дейността ще се извършва от служители на Агенцията по храните.

Профилактичната дезинфекция е мярка за биосигурност от изключителна важност за България.

Режимът е двустранен: от една страна за недопускане на заболявания отвън, а от друга - за да не се допуска разпространението им на наша територия и тази на съседните страни.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима нападатели застреляха бизнесмен в Истанбул и избягаха в България

Неидентифицирани нападатели убиха човек в Истанбул и избягаха в България, предаде БГНЕС. Полицията в Истанбул е започнала мащабно разследване на престъплението, извършено на 19 август. Жертвата е бизнесменът Абдулкадир Анас - арабин от Израел. Други двама мъже са ранени при стрелбата...

публикувано на 20.08.24 в 10:27

5,3 по Рихтер разтърси Пакистан

Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер разтърси части от Пакистан, както и хималайския район Кашмир, предаде Асошиейтед прес. Към момента няма данни за пострадали или нанесени щети. Агенцията утонява, че епицентърът на труса е бил в преобладаващо мюсюлманския район Кашмир, който се поделя между Пакистан и Индия, въпреки че и..

публикувано на 20.08.24 в 10:10

Нов пожар гори в планината Славянка

Нов пожар е възникнал в планината Славянка. Запалването е под връх Алиботуш - на 5-6 километра източно от големия пожар, който се разрази на гръцка и на българска територия и миналата седмица беше потушен.  Към момента горят сухи треви и храсти, като огънят е обхванал около 200 декара площ - далеч от горските насаждения. Пет..

публикувано на 20.08.24 в 10:06
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Напълно възможно е да влезем в процедура по свръхдефицит от страна на ЕК

Политическият хаос директно няма да се отрази на икономиката в краткосрочен план, но това, което се случва, е, че не могат да се правят дългосрочни планове и стратегическо планиране , което е ключово в ситуацията, в която се намира не само българската икономика, но и тази в Европа и в целия Западен свят.  Това коментира пред БНР икономистът от..

публикувано на 20.08.24 в 09:56

Военнослужещи унищожиха невзривени боеприпаси, открити в град Раковски

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривени боеприпаси, открити в град Раковски. Това съобщиха от Министерството на отбраната. Екип за обезвреждане на невзривени боеприпаси от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка, от състава на 55-ти инженерен полк, под ръководството на капитан Петър Петров, е унищожил две ръчни гранати с..

публикувано на 20.08.24 в 09:51
Кочериново

Протестиращи заради безводието в Кюстендилско може да затворят пътя до Рилския манастир

Жители на Кочериново и общината излизат на протест днес на обяд заради безводието, което в някои от селата продължава от месеци. В общинския център са без вода от петък.  Нов протест готвят и в дупнишкото с. Самораново, където са на режим от 23 ч. до 6 ч. сутрин. Протестът в Кочериново е насрочен след 11:30 часа на пътя за..

публикувано на 20.08.24 в 09:29

Байдън изнесе реч пред конгреса на Демократическата партия

Президентът на САЩ Джо Байдън изнесе реч пред конгреса на своята Демократическа партия, която се очаква да номинира официално Камала Харис като кандидат за Белия Дом. В речта си, определена от телевизия NBC като "политическа лебедова песен" Джо Байдън представи основните акценти от своето управление и призова своите съпартийци да помогнат..

публикувано на 20.08.24 в 09:05