Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Орлин Колев: Трябва ангажираност на ПП-ДБ пред президента за забавяне на мандата

| Интервю
Орлин Колев
Снимка: Ирина Недева

ПП-ДБ трябва да дадат солидни основания пред президента Румен Радев за отлагане на връчването на втория мандат за съставяне на правителство.

Това обясни в интервю пред БНР д-р Орлин Колев, преподавател по Конституционно право.

Солидните основания да бъдат за това, че ако президентът не връчи сега мандата, това ще бъде съпроводено с осъществяване на техните намерения. Следва да се ангажират с доказателства за това тяхно искане.

Според д-р Колев идеята е, че втората по големина парламентарна група ще излъчи кандидат за премиер и ако се нуждае от консолидация на мнението в парламента, тогава биха поискали отсрочка, за да могат да се договорят с останалите парламентарни групи. 

Той каза, че до момента не е имало такава практика, "но както е общоизвестно - срок, в който президентът да връчи втори проучвателен мандат за съставяне на правителство по Конституция, няма".

"Това, че няма, не означава, че неоснователно президентът може да забавя връчването на мандата. В конкретния случай, за да имаме такова забавяне, следва президентът да получи достатъчно солидни аргументи, за да го направи. Иначе, бихме говорили за нарушаване на Конституцията, което президентът Радев не би си позволил да направи, по моя скромна преценка", коментира Орлин Колев.

И обясни, че ПГ на ПП-ДБ не трябва да фокусира вниманието върху приемането на законите, защото след тях има и трети опит да се образува правителство. 

"Да изхождаме от това, че мандатите се връчват, за да се направи правителство. Приемането на пакет от закони и промяната на мандата на някои регулатори и избирането на нови членове, сами по себе си, са легитимни основания. Но в рамките на процедурата по образуване на правителство някак стоят вън от това. С оглед че имаме фрагментиран НС и липсата на комуникация при отделните ПГ и независимите депутати, не дават сериозни гаранции за намеренията на ПП-ДБ да бъдат изпълнени", изрази съмнение преподавателят по Конституционно право.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Човек със скутер наблюдава как пожар поглъща бизнес с дърва за огрев в Пентели, североизточно от Атина, Гърция, 12 август 2024 г.

Гърция ще компенсира пострадалите от пожара домакинства край Атина

Гърция съобщи, че ще предложи спешни компенсации на обща стойност милиони евро на стотици домакинства и фирми, засегнати от пожара, който причини смъртта на една жена и изпепели 10 000 хектара близо до Атина, съобщава Ройтерс. Пожарът започна на 11 август близо до град Варнавас, на 35 км от столицата, и в рамките на един ден достигна..

публикувано на 20.08.24 в 20:32
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски призна, че ситуацията край Покровск и Торецк е "трудна"

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че ситуацията на източната фронтова линия в Украйна, близо до стратегическия логистичен център Покровск, както и близо до Торецк е "трудна", предаде "Ройтерс". Генералният щаб на Украйна написа на свой ред във "Фейсбук", че от началото на деня са били регистрирани 14 бойни сблъсъка при..

публикувано на 20.08.24 в 19:42

Прокуратурата привлече 7 обвиняеми за организирана престъпна група за трафик на мигранти

Пловдивската окръжна прокуратура привлече като обвиняеми седем мъже за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти. При специализирана операция на ГД БОП и ДАНС, “Гранична полиция”, "Жандармерията" и Главна дирекция “Национална полиция" са арестувани   двама граждани на Йордания - единият от тях със статут на постоянно..

публикувано на 20.08.24 в 19:42
Президентът на Русия Владимир Путин в Беслан - 20 август 2024

Путин посети Беслан 20 години след трагедията

Руският президент Владимир Путин посети днес Беслан в руския Северен Кавказ, за да отдаде почит на жертвите на кървавата заложническа криза в училище в града преди 20 години, съобщиха от Кремъл, цитирани от БТА. На първи септември 2004-та повече от 1000 души бяха взети за заложници от чеченски сепаратисти в училище №1 в Беслан и държани в продължение на..

публикувано на 20.08.24 в 19:37

Две катастрофи с трима пострадали в Ловешко

В Ловешко днес около 17.30 часа са станали две катастрофи с трима пострадали, като състоянието на двама от тях   е тежко. При едната катастрофа станала на пътя Ловеч – Микре, при разклона за Угърчин, са се сблъскали микробус и товарен автомобил. Тежко са пострадали двама мъже пътували в буса и са транспортирани в ловешката болница...

публикувано на 20.08.24 в 19:33
Антъни Блинкън и Абдел Фатах ал-Сиси

Блинкън разговаря с египетския президент Абдел Фатах Ал-Сиси за продължаващата криза в Близкия изток

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън се срещна днес с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси и външния министър Бадр Абделати, по време на която тримата обсъдиха продължаващата криза в Близкия изток. "Държавният секретар благодари на външния министър за постоянните усилия на Египет за финализиране на споразумение за..

публикувано на 20.08.24 в 19:30
Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку

Румънският премиер Марчел Чолаку обяви,че ще се кандидатира за президент

Румънският премиер Марчел Чолаку обяви,че ще се кандидатира за президент. Изборите за държавен глава са насрочени за 24 ноември,съобщава Радио Румъния. Решението на лидера на Социалдемократическата партия (СДП) е оповестено в аудиосъобщение на Чолаку, изпратено до съпартийците му. От 20 години неговата партия не е успявала да изпрати никого в..

публикувано на 20.08.24 в 18:50