Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния и Google с меморандум за сътрудничество в облачните технологии и киберсигурността

Снимка: БГНЕС

Румъния подписа меморандум за разбирателство с американския гигант Гугъл (Google) за сътрудничество в облачните технологии, киберсигурността и други дигитални услуги, съобщи новинарският сайт Зиаре. Това предаде БТА.

Компанията планира да изгради в страната център за данни, в който може да инвестира до 2 милиарда долара, отбелязва изданието.

Премиерът Марчел Чолаку проведе среща вчера в правителствения дворец "Виктория" с представители на Гугъл и участва в подписването на меморандум за сътрудничество между компанията и румънското правителство. От страна на правителството документът беше подписан от министъра на изследванията, иновациите и дигитализацията Богдан Иван. 

Меморандумът за разбирателство идва в контекста на проектите, които Румъния възнамерява да развие в дигиталната инфраструктура, иновациите и изследванията, отбелязва Аджерпрес. 

"Имаме амбициозни проекти за реформа на публичната администрация, които предвиждат използването на модерни технологии като Изкуствен интелект, подобряване на оперативната ефективност, повишаване на дигиталната сигурност и насърчаване на иновациите в публичния сектор (…) На финалната права сме с модернизацията на данъчната система за установяване на злоупотреби и повишаване на събираемостта (…) Също така сме решени да въведем в експлоатация правителствения облак", заяви премиерът Чолаку.

Той подчерта, че експертният опит и приносът на Гугъл са ключови за осигуряването на модерни и сигурни услуги за румънските граждани. 

Чолаку изтъкна също, че Румъния е атрактивен пазар за инвестиции в областта на информационните технологии, както чрез възможността за осъществяване на големи проекти в сферата на центровете за данни и облачните услуги, така и заради висококвалифицираните специалисти и напредналото законодателство. 

Икономическото издание "Профит" отбелязва, позовавайки се на правителствени източници, че американският гигант Гугъл може да инвестира до 2 милиарда долара в център за данни, който се планира да бъде открит в страната.

По време на преговорите правителството е настояло този център да има регионална роля, което означава, че ще си съперничи с този в Полша, където преди четири години Гугъл реши да инвестира до 2 милиарда долара, за да разшири присъствието на компанията в сегмента на услугите на облачните изчисления (cloud computing). 

Гугъл обяви тогава, че иска да създаде "Google Cloud регион", а генералният директор Сундар Пичай разкри и план за инвестиции от 3 милиарда долара в разширяването на центровете за данни в Европа в рамките на две години, напомня "Профит".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борисов: Важно е да бъдат решени проблемите с водоснабдяването в страната

В пряко включване по фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че в момента е важно да бъдат решени проблемите на страната с водоснабдяването. В обсъждането на водните  проблеми пред картата на България участваха и кметовете на Велико Търново и Свищов - Даниел Панов и Генчо Генчев,в чиито общини има селища с режим на водата. 

публикувано на 23.08.24 в 12:00

Възраждане: Законът да се спазва и никаква ЛГБТИ+ пропаганда в училищата

"Възраждане" категорично настоява законът да се спазва и никаква ЛГБТИ+ пропаганда да не бъде допускана в българското училище. Това се казва в официална позиция на партията. Декларацията идва, след като вчера се разрази спор заради публикувани от варненската организация на партията имена на учители от морския град, включили се в подписка срещу..

публикувано на 23.08.24 в 11:51
Тетяна Станева

Тетяна Станева: Фестивалът ОКО е мост между Украйна и България

Международният фестивал на етнографското кино ОКО ще се проведе в Болград, Украйна, от 8 до 15 септември . Това ще е юбилейно пето издание на украино-българския проект. Фестивалът се организира от украинската българка Тетяна Станева. Тя е режисьор и автор на поредицата "Писма от войната" в медията на Бесарабския фронт. " Активно се готвим. Чакаме..

публикувано на 23.08.24 в 11:15

Във Великобритания годишната сметка за енергия на домакинство скача от октомври

Във Великобритания годишната сметка за енергия на едно типично домакинство ще се повиши със 149 паунда през октомври, съгласно определената нова горна граница на цените на енергийния регулатор Ofgem (Офджем). Домакинство, използващо средно количество газ и електричество, ще плаща 1717 паунда на година, което е 10% увеличение в сравнение със..

публикувано на 23.08.24 в 11:03

Обнародван е указът, с който президентът определя Главчев за служебен премиер

В "Държавен вестник" е публикуван указът, с който президентът Румен Радев определя Димитър Главчев за служебен премиер.  В четвъртък Радев връчи мандат за ново служебно правителство. Тогава той обяви, че при успешно съставяне на служебен кабинет, поредните предсрочни избори ще са на 27-и октомври.  Главчев със срок за нов кабинет до..

публикувано на 23.08.24 в 10:53

Журналистическо разследване: Българска и руска мафия в туристическите райони в Северна Гърция

Българска и руска мафия действат в туристическите райони в Северна Гърция, съобщават днес гръцките медии. В Кавала, на Тасос и Халкидики действат руска и българска мафия, съобщават днес гръцките медии като се позовават на журналистическо разследване. Освободиха всички българи, участвали в инцидента в Халкидики Кметът на Касандра,..

публикувано на 23.08.24 в 10:50

14-годишно момче е пострадало при игра с бензин в София

Столичната полиция разследва инцидент с 14-годишно момче, пострадало при игра с бензин.  Случаят е от 21 август, когато група деца в квартал "Челопечене" са направили опит да запалят бутилка с бензин.  Работата по случая продължава. 

публикувано на 23.08.24 в 10:34