Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Джей Ди Ванс ще събере много от гласовете на по-младото поколение"

Проф. Любомир Топалов: Още преди опита за убийство Тръмп беше смазал Байдън

Демократите допринесоха за поляризацията в САЩ с очернянето на Тръмп, смята преподавателят

| Интервю
проф. Любомир Топалов
Снимка: Юлияна Корнажева

"Още преди опита за убийство Тръмп вече беше смазал Байдън. Към началото на юни вече го беше задминал доста сериозно."

Това каза пред БНР проф. Любомир Топалов, преподавател в Университета в Бостън. Той допълни, че Доналд Тръмп вече е имал превес над своя съперник преди дебата между двамата, в който за представянето си Байдън получи сериозни критики и призиви за оттегляне от надпреварата.

"Не може да виждаме повторение на Съветския съюз от късния период на Брежнев в една от най-стабилните демокрации", изказа мнение преподавателят, който 10 години е живял и работил в Япония.

Изборът на Джей Ди Ванс е много интересен, посочи той относно номинацията на кандидата за вицепрезидент на републиканците.

"Той избра млад милениъл, 39-годишен, консерватор, който обаче ще събере много от гласовете на по-младото поколение. Изборът на този вицепрезидент е знаков и от друга гледна точка – Тръмп не е в първа младост. Вероятно се мисли при някакъв случай да може да замени седящия президент като "отгледан" наследник."

Според Топалов все още не сме видели истинските обрати в кампанията преди изборите през ноември.

Снимка: АП/БТА

"Тази снимка, която той успя да направи по невероятен начин – той направи предизборния си плакат. Сигурно ще остане за поколенията тази негова снимка", изтъкна той.

Поляризирането в Америка идва с разделението – другият е не просто различен, а враг. Демократите също допринесоха за това поляризиране с очернянето на Тръмп, коментира проф. Любомир Топалов, като обърна внимание върху лекото заиграване "с тежки символи и думи".

Политизирането на съдебната институция в Америка през последните 10-15 години е достигнало невиждано до момента ниво, отчита Топалов, който го определи като "страховито".

"Всеки, който не подкрепя Тръмп, страда от това, че Байдън се е окопал и не ще да пусне позицията", заяви преподавателят в предаването "Преди всички".

Проф. Топалов описа различни "фантастични сценарии" – Байдън да се разболее или да бъде отстранен на конвенцията на демократите след месец. Има обаче и страхове при евентуално отстраняване на Байдън дали няма да се стигне до голямо разцепление сред демократите, изтъкна той.

Сегашната вицепрезидентка е много слаба, не е показала никаква лидерска роля, всички ѝ се подиграват. Ако Байдън вземе вицепрезидент като Мишел Обама, това би вдигнало подкрепата за него и би било интересен ход, посочи Любомир Топалов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Недостиг на работници и специалисти в Гърция

С 54% са се увеличили незаетите работни места в рамките на една година, посочва проучване на гръцката статистическа агенция Елстат. Не достигат както работници без квалификация, така и специалисти в няколко сектора. Най-осезателно се чувства липсата на работна ръка в туризма, в сектор отбрана, както и социални служители. От липса на..

публикувано на 12.10.24 в 13:17

Промени в организацията на движение заради лекоатлетическия маратон на София

Промени в организацията на движение в столицата са въведени за днес и утре заради провеждането на лекоатлетическия маратон на София.  Бяганията ще започнат днес от 18.00 часа, когато е стартът на най-късата дистанция от 5 километра. Утре от 9.30 ч. ще се проведат едновременно надпреварите в останалите три дистанции.  Трасето тази година е със..

публикувано на 12.10.24 в 13:15

Смяна на ръководството на две партии в Гърция остави управляващите без опозиция

Смяна на ръководството на две опозиционни партии в Гърция остави управляващите консерватори от "Нова Демокрация" без опозиция. Във всички проучвания премиерът Кириакос Мицотакис е с най-високо доверие сред гърците. Управляващите консерватори останаха без опозиция, коментират критично политически анализатори. Основната опозиционна сила..

публикувано на 12.10.24 в 13:14

Спират движението на тирове през прохода "Петрохан" от 16 октомври

Движението на тирове през прохода "Петрохан" ще бъде спряно от 16 октомври.  През лятото маршрутът бе един от възможните обходни, заради изграждането на високоскоростния път от Ботевград за Видин. Временната организация на движението през прохода "Петрохан" бе въведена на 21 юни. Срещу това решение на "Пътната агенция" няколко пъти жителите на Бързия и..

публикувано на 12.10.24 в 12:56
Крал Чарлз Трети, 9 септември 2022 г.

Чарлз Трети заяви, че няма да се намеси, ако Австралия реши да отмени монархията

Британският крал Чарлз Трети заяви, че няма да се намеси, ако Австралия реши да отмени монархията и да го смени като държавен глава Чарлз Трети се стяга да посети Океания следващата седмица. Той ще бъде придружен от кралица Камила. Освен Австралия осемдневната му обиколка включва и остров Самоа за срещата на правителствените ръководители на..

публикувано на 12.10.24 в 12:33

"Хизбула" е изстреляла ракети по израелска военна база близо до град Хайфа

"Хизбула" обяви, че е изстреляла ракети по израелска военна база близо до град Хайфа. Израел засилва операциите в Ивицата Газа.  Световните лидери осъдиха атаките срещу мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан от израелските сили след втори инцидент в рамките на 48 часа. Ливанската шиитска групировка съобщи, че е подложила на обстрел със "залп от ракети"..

публикувано на 12.10.24 в 12:27

Украйна порази руски петролен склад в окупираната Луганска област

Силите на Киев твърдят, че са поразили руски петролен склад в окупираната Луганска област. Генералният щаб на украинската армия уточнява, че със съхраняваното там гориво е била снабдявана руската армия, а след нанесния удар в склада е избухнал пожар. По информация на украинския военен канал в Телеграм "DeepState", руските сили продължават да..

публикувано на 12.10.24 в 12:12