Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев: За денонощие службите са реагирали на 250 сигнала за пожари, ликвидирани са 204

Снимка: БТА

Само за последното денонощие пожарните служби са реагирали на 250 сигнала за пожари, като са ликвидирани 204 от тях, няма жертви и опасност за населените места. Това подчерта служебният министър-председател Димитър Главчев по време на изслушването в парламента за ситуацията с пожарите. Главчев увери, че екипите на "Пожарна безопасност", "Гражданска защита"  и военните работят ефективно. В помощ на екипите са изпратени два хеликоптера - от Чехия и Румъния,  има готовност да се включи и хеликоптер от Северна Македония. 

"Влязох в комуникация и с премиера на Република Северна Македония. В резултат на тази комуникация сега поддържат връзка и шефовете на двете служби, тъй като има и един пожар - сигурно знаете, в района на Петричко и Струмица, а там са необходими съвместни действия. Там има помощ и от страна на Турция, с техника. Към момента, положението е спокойно и нещата са под контрол. Разпоредих и МВР да открие още един телефон - 02/901 12 68, който независимо от единния номер - 112, също може да бъде използван. Този телефон ще служи специално, когато има сигнали за пожар".

Премиерът Димитър Главчев призова притежателите на тежка техника да се включат в потушаването на пожарите, които бушуват в различни части на страната. В апела си премиерът посочи едрите земеделци и собственците на строителни фирми: 

"Защото е хубаво, когато се обръщат различни бизнеси за помощ от държавата и те да са съпричастни, когато пък има нужда държавата от помощ и останалите граждани" - каза в началото на правителственото заседание премиерът Главчев. Според него въпреки тежката ситуация с пожарите, ситуацията е под контрол.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов каза, че тази година има много повече произшествия и информира за актуалната ситуация:

"Към момента, произшествието, което е на територията на Отец Паисиево, не е овладяно. Основните ни сили и средства са насочени именно там. Към днешния ден, единият от двата хеликоптера на Министерството на отбраната ще бъде пренасочен именно там. На територията на област Кюстендил имаме получен сигнал за възникнал пожар в иглолистна гора в землището на село Коприва, община Кюстендил. Пожарът е локализиран с площ на 650 декара смесена гора. И към момента има дежурства там от служители на "Пожарна безопасност". На територията на област Хасково беше може би един от най-тежките пожари - в землището на село Студена. Там имаме установен извършител на деянието. На територията на област Стара Загора беше също едно от най-тежките произшествия. Във вчерашния ден пожарът е напълно локализиран и към момента все още има екипи на пожарната, както и на горските стопанства, които наблюдават евентуално дали няма да се възобнови".
До 6 ч. тази сутрин служителите на пожарната са реагирали на 350 сигнала за произшествия като са ликвидирали 269 пожара.
След като бъдат установени всички щети по земеделската продукция и селскостопанските животни, в това число и пчелни семейства, Министернството на земеделието и храните има готовност да активира и прилагането на помощта "де минимис" за компенсиране на пострадалите от пожарите земеделски стопани. Това каза служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов: 
"Стопаните в засегнатите от бедственото положение райони не следва да имат притеснения за получаване на подпомагането си за заявените от тях площи за кампания 2024 година. След като има издадена заповед за обявено бедствено положение в засегнатите райони от областния управител, достатъчно условие, за да получат подпомагане по директни плащания, е да подадат декларация за наличие на форсмажор".
Министър Тахов съобщи, че само за последната седмица в нашата страна са регистрирани над 50 пожара, засегнали горски територии. Опожарени са над 40 000 декара, като над 5000 декара са върхови.
 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Дойнов

Пламен Дойнов: Заради инцидента в НБУ всяка част от сградата ще бъде проверена

Заради инцидента в Нов български университет, при който при ремонтни дейности пострада работник, всяка част от сградата на висшето училище ще бъде проверена.  Това съобщи пред "Хоризонт" ректорът на университета Пламен Дойнов, като уточни, че преди една година сградата на висшето училище е минала технически преглед и е напълно сигурна.  Аулата, където..

публикувано на 27.08.24 в 16:10
Ерик Мамер

ЕК: Едва ли ще има компромис за сроковете за номинации на еврокомисари

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер заяви, че едва ли ще бъде направен компромис с крайния срок за представяне на кандидатурите за еврокомисар на новата Комисия спрямо странитечленки. Срокът изтича в края на седмицата.  На въпрос дали е възможен такъв компромис за България предвид факта, че новото правителство е встъпило в длъжност..

публикувано на 27.08.24 в 15:52
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: Екатерина Захариева няма да е еврокомисар, има друг в ръкава на Борисов

Бойко Борисов номинира Екатерина Захариева за еврокомисар, но няма да е тя, има друг в ръкава. Това заяви в интервю пред БНР Атанас Атанасов, съпредседател на ПП-ДБ. Той отказа да каже кой е човекът "в ръкава на Борисов", за да не спекулира.  Атанасов бе категоричен, че ПП-ДБ няма да играят в уреден мач по отношение на номинациите и..

публикувано на 27.08.24 в 15:48
Снимката е илюстративна

Деактивираха хиляди обяви на недекларирани имоти в Гърция

Данъчните власти в Гърция проверяват дали приходите от имоти под наем се декларират и дали се плащат данъци.  Проверките досега показаха голямо укриване на приходи, информират от финансовото министерство. Съгласно закона всеки собственик на недвижим имот трябва да го регистрира в сайта за публични приходи и в обявата да посочи..

публикувано на 27.08.24 в 15:42
Виница, Украйна

Николета Атанасова: Във Виница смятат, че ако продължат ударите, няма да се възстановят до зимата

Местните хора в украинската Виница се притесняват, че ако продължават тези атаки на руснаците, като тези в последните два дни, едва ли Украйна ще се възстанови до зимата и ще може да защити населението си. Това сподели от Украйна журналистът от програма "Христо Ботев" Николета Атанасова в интервю пред БНР. "Притесненията са за възрастните..

публикувано на 27.08.24 в 15:23

Милко Танкушев: Ентусиазмът не може да бъде сломен

Ентусиазмът не може да бъде сломен . Това каза пред БНР Милко Танкушев - треньор на националния отбор по спортна гимнастика, след като вандали атакуваха с камъни залата на ЦСКА.  Изпотрошиха гимнастическата зала на ЦСКА " Трябва много възпитателна работа, много грижи сред подрастващите - да знаят, че това не бива да се прави ", отбеляза той...

публикувано на 27.08.24 в 15:18
Ахмед Доган

Доган вече не е в борда на директорите на ТЕЦ-Варна

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган вече не присъства в борда на директорите на ТЕЦ-Варна. Това става ясно от Търговския регистър.  Данаил Папазов отстранява Доган като член на борда, след като собствеността беше прехвърлена. Заявлението за вписване на промяната в Търговския регистър е внесено с дата 20 август, но де факто това се е случило на 26..

публикувано на 27.08.24 в 14:40