Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно: Изборът на Ешреф Ешрефов за кмет на Омуртаг е недействителен

Снимка: БТА

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд - Търговище, с което е обявен за недействителен изборът на Ешреф Ешрефов, издигнат от МК "Съюз на Демократичните сили /НДПС/" за кмет на Община Омуртаг, съобщиха от съда.

Решението е окончателно.

Върховните магистрати изцяло споделят становището на първоинстанционния съд и установените несъответствия и нарушения при отчитане резултата от оспорените местни избори и приема, че не е необходимо да се възпроизвеждат отново и в касационното решение.

Според ВАС административния съд в Търговище правилно е преценил, че протоколите на СИК и ОИК не отразяват вярно действителните резултати от избора.

През февруари месец Ешрефов бе привлечен като обвиняем за това, че в периода от началото на 2019 г. до момента е участвал в организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината с цел извършване съгласувано в страната на престъпления по чл. 282 (Престъпления по служба) и др. от Наказателния кодекс, за които е предвидено наказание "лишаване от свобода" повече от три години.

Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тунизиец и двама сирийци в ареста за трафик на непълнолетни мигранти

Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност тунизийски гражданин и двама сирийци, помагали на непълнолетни мигранти да пребивават и преминават нелегално в страната ни. Престъпленията са извършени в периода от  16 до 18 август в София.  С постановление на прокурор тримата са задържани за срок до 72 часа От съда ще бъде..

публикувано на 28.08.24 в 10:07
Изглед към сградата на британския парламент

Лондон заделя 10,5 милиона паунда за подготовка за новите гранични проверки с ЕС

Британското правителството ще предостави финансиране на стойност 10,5 милиона паунда за подготовка за новите гранични проверки с ЕС, които влизат в сила от тази есен.  Пристанището на Дувър, Eurotunnel във Фолкстън и Eurostar на лондонската гара Сейнт Панкрас ще получат финансова помощ за намаляване на опашките за пътниците. От есента пътниците..

публикувано на 28.08.24 в 10:06
Георги Готев

Георги Готев за номинацията за еврокомисар: Не ни трябва втора Румяна Желева

В България има подготвени хора за еврокомисар, но излизат странни имена от политическите сили. Това заяви пред БНР журналистът Георги Готев от Euractiv Bulgaria. По думите му, налице са имена, които биха могли с аплодисменти да минат през изслушванията в ЕП, "но за тях никой не говори" . Главчев иска до четвъртък номинациите за..

публикувано на 28.08.24 в 09:29
Доналд Тръмп

Тръмп е "постигнал споразумение" да участва в предизборния дебат на 10 септември с Камала Харис

Бившият президент и настоящ кандидат на републиканците за Белия дом - Доналд Тръмп обяви, че е „постигнал споразумение“ да участва в предизборния дебат на 10 септември с вицепрезидента Камала Харис Бившият президент Доналд Тръмп потвърди във вторник, че планираният президентски дебат с Камала Харис по близката до демократите телевизия ABC News..

публикувано на 28.08.24 в 09:18

Представители на 18 общини и една областна управа на двудневно обучение за работа с BG-ALERT

Представители на 18 общини и една областна управа започват двудневно обучение за работа със системата BG-ALERT. Това е второто обучение за август, след като миналата седмица се обучаваха представители на около 50 общини. Системата BG-Alert е задействана в района на Струмяни, където се развива огромен пожар " Учебна работна среда,..

публикувано на 28.08.24 в 09:00
Юлиян Попов

Юлиян Попов: Европейските средства не могат да решат водния проблем

Управлението на водите не може да има една формула , която да решава всички проблеми. Няма един отговор. Това заяви пред БНР бившият служебен министър на околната среда и водите Юлиян Попов, според когото "имаме сбъркан модел ". Основен проблем в България е недофинансирането на водния сектор , смята той. По думите му, у нас се..

публикувано на 28.08.24 в 08:59
Христо Проданов

Христо Проданов: Станишев - еврокомисар е номинация, възможна за Зафиров и Гуцанов

До 29 август партиите да представят своите предложения за еврокомисар – призова в писмо служебният премиер Димитър Главчев. От БСП не изключиха номинация на бившия премиер, председател на ПЕС и партиен лидер Сергей Станишев. "Може би според Гуцанов и Зафиров само е възможна . Няма решение на никой от органите на БСП. Това, което..

публикувано на 28.08.24 в 08:33