Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ириней Константинов: Имаме нужда от духовен водач като свети Иван Рилски

| Интервю
Ириней Константинов
Снимка: БГНЕС

Винаги сме имали нужда от духовен компас и сме имали такива, връщайки се в историята назад. Те са ни били отправната точка, към която сме вървели.

Това каза актьорът Ириней Константинов в интервю пред БНР. 

Той се превъплъщава в образа на Небесния закрилник на България – свети Иван Рилски, в спектакъла на Софийската опера и балет "Рилският пустинник". 

Музикалната поема ще бъде представена на откритата сцена на пл. "Св. Александър Невски" на 26, 27 и 28 юли. 

"Нужно е и сега да се яви един такъв духовен водач. А дали това ще се случи, нямам представа. Дали ще тръгнем след него, ще се обърнем ли към него, дали ще го приемем? Но да ни води по този свят път, както свети Иван Рилски и всички светци", сподели актьорът.


Постановката "Рилският пустинник" е по музика на отец Кирил Попов и текст на Тихомир Павлов. 

"Огромно предизвикателство е да изиграя тази роля, защото не всеки ден ти се случва да играеш светеца на България. Не е важно в каква форма е спектакълът, важното е да има актьори на сцената и публика, да се получи взаимодействието. Има някаква лудост, предизвикателство и нещо много свято в тази работа", коментира Ириней Константинов.

Според него в "Рилският пустинник" най-ценното са посланията на музиката и текста.

"Този спектакъл трябва да се гледа от младите и тези послания да достигнат до тях, и да се коментират с тях след това. Посланията трябва да стигнат до всяко едно сърце, което е религиозно и вярващо, за което значат нещо тези имена", категоричен е актьорът.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тихомир Димитров в контролната зала на мисиите „Аполо“ в космическия център Джонсън, Хюстън, Тексас, САЩ.

Тихомир Димитров: Астронавтите на частния "Поларис дон" ще преминат през радиоционния щит "Ван Алън"

Уникалното на мисията Поларис дон е, че ще изпрати хора в орбита около Земята и че най-близката точка до Земята, в тази елипса, по която ще се върти космическия кораб, е около 200 - 300 км, а-най далечната около 1400 км, което е уникалното, коментира Тихомир Димитров в интервю пред БНР. "Хора не са се отдалечавали на толкова голямо..

публикувано на 28.08.24 в 18:53

ПП-ДБ и "Възраждане" обявиха номинациите си за еврокомисар

Въпреки че не одобряват и са гласували против Урсула фон дер Лайен като председател на Европейската комисия заради политиката за подпомагане на Украйна и продължаване на санкциите срещу Русия, от „Възраждане“ издигат свой кандидат за български еврокомисар. Това е икономистът Виктор Папазов, който по думите на зам.-председателя на партията Цончо Ганев е..

публикувано на 28.08.24 в 18:52

Министерството на външните работи отговори на Скопие: Договореното няма да се предоговаря

Днешното изказване на министър-председателя на Република Северна Македония за съжаление отново открито поставя под въпрос европейската перспектива на страната му. Това се казва в позиция на Министерството на външните работи на България. Северна Македония няма да преговаря с българско служебно правителство „На управляващите в Скопие би..

публикувано на 28.08.24 в 18:47

НСИ представи анализ за продължителността на живота в България

Близо 6 години повече живеят етническите българи в сравнение с ромите, а продължителността на живота и при трите най-многобройни етноса е по-голяма при жените - това са част от изводите от експериментално статистическо изследване на тема "Болестите на кръвообращението и големите разлики в очакваната продължителност на живота по пол и етнос в България“. То..

публикувано на 28.08.24 в 18:42

Масова евакуация на мирни жители от районите в Донбас

Масова евакуация на мирни жители е в ход от районите в Донбас, които са все още под контрола на украинските власти. В резултат от настъплението на руските войски от последните седмици, под заплаха от окупация са редица селища в Донецка област. 2 700 души са били евакуирани в рамките на вчерашния ден от селищата близко до фронта, съобщи областният..

публикувано на 28.08.24 в 18:25
Виктор Папазов

Кандидатурата на "Възраждане" за еврокомисар е Виктор Папазов

Възраждане“ номинира Виктор Папазов за еврокомисар от България. Главчев е започнал разговори с номинирани от парламентарните сили кандидати за еврокомисар „Издигаме човек, който ще защитава единствено само националните интереси, ако бъде избран. Виктор Папазов е доказан професионалист и човек с икономически опит“, каза Цончо Ганев, но..

публикувано на 28.08.24 в 18:16

От септември НЗОК ще уведомява с СМС и по Вайбър пациентите със скъпи лекарства

В началото на септември Здравната каса ще уведомява с СМС и по Вайбър пациентите със скъпи лекарства за хронични или редки болести и за отпускането на помощни средства и медицински изделия. Пациентите ще получават в известие за движението на лекарствените им протоколи за скъпоструващите лекарства и помощните средства. Мярката засяга около 700..

публикувано на 28.08.24 в 18:14