Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър отпуска спешно средства за преодоляване на водната криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 6 млн. евро отпуска правителството на Кипър за допълнителни спешни мерки за справяне с водната криза и подкрепа на земеделците заради неблагоприятните климатични условия. В резултат на продължаващата суша язовирите в страната са пълни едва до 37% от обема им. 

От юли до декември тази година ще се засили експлоатацията на сондажи, за да се укрепи водният баланс и да се осигури снабдяване с ценния ресурс на селскостопанските производители, съобщи земеделският министър Мария Панайоту. Одобреният пакет мерки включва и предоставянето на субсидии за инвестиции в интелигентни напоителни системи, чрез които да се намали разходването на вода. Безвъзмездна помощ ще бъде дадена на фермери и групи производители за инсталирането на малки частни пречиствателни съоръжения за морска вода, която да се използва за напояване. 

С водоснабдителните дружества ще се предприемат действия за намаляване на загубите на вода по мрежата.

Кипър преживява 10-ата си най-лоша година на валежи от 1900 г. насам, откогато се правят измервания, подчерта министър Мария Панайоту.

Фермерски организации обявиха, че излизат на протест в понеделник заради критичния недостиг на вода и решението на министерството да намали с една трета отпусканите им количества за напояване тази година.

По публикацията работи: Мария Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър бележи най-висок ръст в сферата на иновациите в ЕС

Кипър е постигнал най-висок ръст в Европейския съюз по резултати в областта на иновациите според Европейския индекс за иновации за 2024 г., съобщиха от правителството в Никозия. Средиземноморската страна заема 10-о място в класацията на 27-те..

публикувано на 11.07.24 в 04:48

Проект на Еразъм събра в Разлог деца от Кипър, Гърция и България

По проект на програма „Еразъм плюс“, в партньорство с Местната агенция за икономическо развитие – Разлог, се осъществи едноседмичен престой на деца със специални потребности от Кипър и Гърция, които гостуваха на своите приятели в Разлог. Едноседмичният..

публикувано на 12.07.24 в 12:45
Никозия - буферната зона в централната част на града.

Кипър отбелязва 50 г. от военния преврат срещу правителството на Макариос III

Кипър отбелязва днес 50 години от едно от най-трагичните събития в историята си – военния преврат срещу правителството на архиепископ Макариос III. Сирени със сигнал за тревога ще звучат днес в 8:20 ч. – часът на неговото начало на 15 юли 1974 г...

публикувано на 15.07.24 в 08:35

Повишена сеизмична активност в района на Кипър

Повишена сеизмична активност се наблюдава в района на Кипър, съобщиха от Отдела за геоложки проучвания. Само през последната една седмица са станали 30 земетресения, три от които бяха усетени на острова и предизвикаха тревога сред жителите му...

публикувано на 16.07.24 в 10:16

Дигитална платформа осигурява на младите в Кипър възможност за непрекъснат диалог с правителството

От днес в Кипър действа нова дигитална платформа, чрез която за първи път младите хора ще имат възможност за директна връзка и непрекъснат диалог с правителството, съобщи президентът Никос Христодулидис. Целта е да се чуе по-силно техният глас за..

публикувано на 17.07.24 в 08:18
Плаж в Кипър

И българите, работещи в Кипър, могат да кандидатстват за субсидирана почивка

В Кипър започва изпълнението на правителствена програма за субсидиран летен отпуск на работещите. Тя е на стойност 900 000 евро и в нея могат да се включат и българите, заети във фирми на острова. В продължение на 2,5 месеца, до 27 септември, 15..

публикувано на 17.07.24 в 08:47

Българите, работещи в Кипър, могат да почиват на планина с държавна субсидия

В Кипър започва държавна програма за субсидиран летен отпуск на работещите. Тя е на стойност 900 000 евро и в нея могат да се включат и българите, заети във фирми на острова. До 27 септември 15 хотела в планинските курорти приемат почиващи по програмата...

публикувано на 17.07.24 в 09:50

Кипър ще получи 30 млн. евро от ЕК за наблюдение на морските си граници

Кипър ще получи 30 млн. евро допълнително финансиране от Европейската комисия за засилване на наблюдението на морските си граници, съобщиха днес от вътрешното министерство. Подкрепата е част от усилията за борба с незаконната миграция по море...

публикувано на 18.07.24 в 16:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК заседава на закрито заседание без председателката

Централната избирателна комисия се събра извънредно, за да обсъди създалата се ситуация с двете крила на ДПС и напрежението преди началото на регистрацията на политическите формации за предстоящите предсрочни избори на 27-и октомври. Заседанието на..

публикувано на 02.09.24 в 11:42
Символ на борбата срещу спин

Кабинет за консултиране и изследване за ХИВ/СПИН отвори в Кюстендил

Кабинет за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН отвори в Кюстендил. Той е на подходящо място в сградата на РЗИ, чиито специалисти ще консултират желаещите да се изследват и осигуряват необходимата дискретност. Дейността на..

публикувано на 02.09.24 в 11:05

Полицията на остров Санторини арестува четирима българи за измама

Полицията на гръцкия остров Санторини арестува четирима българи, които измамили възръстна албанка с 98 хиляди евро. Жена се обадила на потърпевшата, като се представила за висш полицай и ѝ съобщила за измислена катастрофа на сина ѝ със смъртен случей...

публикувано на 02.09.24 в 10:56
Кирил Петков

Кирил Петков уверява, че демократичната общност е единна

Съпредседателят на ПП ДБ Кирил Петков излезе с уверение, че има eдинство в демократичната общност. "Когато всички медии, близки до Пеевски, прокламират разцепление в нашите редици, тогава ще ги разочароваме, написа той във "Фейсбук". Съобщението идва..

публикувано на 02.09.24 в 10:52
Проф. Александър Кьосев

Проф. Александър Кьосев: Най-страшното е отсъствието на гражданската енергия и привикването с абсурда

" Не виждам краткосрочно решение . Нито един гениален лидер не може да изведе ситуацията от блатото, в което тя се намира. Единственото, което остава, е да заложим на културни и образователни програми , които изискват политическа воля, енергия, пари и..

публикувано на 02.09.24 в 10:50
Представители на двете ДПс-та пред сградата на ЦИК

ЦИК се събира на извънредно заседание заради двете ДПС-та

Централната избирателна комисия (ЦИК) свиква извънредно заседание, на което да бъде взето решение как да процедира със създалата се ситуация с двете крила на ДПС. Заседанието ще започне в 10:30 часа и преди да завърши, няма да има прием на..

публикувано на 02.09.24 в 09:56
Асен Александров

Асен Александров: За да наложиш санкция на ученик, трябва да извървиш 23 стъпки

Санкциите в Закона за предучилищното и училищното образование са разписани както в Административно-процесуалния кодекс и за да наложиш една санкция, трябва да извървиш 23 стъпки. Това каза пред БНР Асен Александров, председател на Сдружението на..

публикувано на 02.09.24 в 09:51