Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарникари и екипи на горските стопанства са на два пожара в Кюстендилско

Снимката е илюстративна.
Снимка: БТА

Пожарникари и екипи на горските стопанства от региона през целия ден гасиха пожари в района на селата Ваксево, Фролош и Червена ябълка, Кюстендилско, на границата със Северна Македония. Засегнати са гори, големи територии площ, като и през нощта двата пожара ще се наблюдават. 

В района на Червена ябълка пожарът е върху бивши земеделски земи, горят сухи треви и храсти, но пламъците навлезли и в широколистна гора. Мястото е непосредствено под границата със Северна Македония, но няма опасност огънят да я премине. 

Говорителят на Областната дирекция на полицията Катя Табачка:

"От две страни е локализиран, от запад и от север пожарът в Червена ябълка. Пожарът се е развил върху площ от около 600 декара. На място са екипи от пожарната с 4 коли и на Горското стопанство. 11 наши служители и 16 на Горското стопанство. Има водоноска от Общината. Сухите треви са били земеделски земи, които са необработваеми".

По-спокойно е в района на селата Ваксево и Фролош, който гори четвърти ден. Там пожарът се доугасява, като ще се следи и през нощта за тлеещи огнища.

Само за времето от 1 до 19 юли пожарите на територията на ЮЗДП са 22. Те са засегнали територия от 1201 дка - 348 дка с върхово опожаряване. От тях 686 дка са иглолистни гори, 293 широколистни, 145 смесени и 77 голи площи с треви и храсти, казаха от ръководството на предприятието. 

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пафос - „Американски университет в Бейрут - Медитеранео“

Тържествено откриване на нов университетски комплекс в Кипър

В Кипър се открива нов център за международен академичен, изследователски и културен обмен.  Днес президентът на страната Никос Христодулидис ще пререже лентата на новия модерен кампус на „Американския университет в Бейрут - Медитеранео“ /AUB Mediterraneo/, разположен в град Пафос. Новият комплекс е „важен крайъгълен камък“ за дейността в Кипър на..

публикувано на 04.09.24 в 02:49

Мощна буря над Рим, мълния удари Арката на Константин

Mощен  вятър, с изключителни пориви до 90 км/ч и пороен дъжд изненадаха Вечния град.  Върху историческия център са паднали над 80 мм дъжд на квадратен метър, колкото пада средно за цял есенен месец. Наводниха се и редица квартали и някои спирки на метрото,  улици станаха реки, изкоренени са дървета, мълния удари Арката на Константин. От Археологическият..

публикувано на 04.09.24 в 02:06

Елтън Джон се възстановява след тежка очна инфекция

Елтън Джон е с “ограничено зрение" след "тежка очна инфекция". Това става ясно от публикация на самия 77-годишен певец в Instagram.  Музикалната легенда разкри в Instagram, че през лятото е имал тежка очна инфекция, която за съжаление го е оставила само с ограничено зрение на едното око.  „Лекувам се, но това е изключително бавен процес и ще отнеме..

публикувано на 04.09.24 в 01:53

Силен трус разлюля Кипър

Земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер е регистрирано в Кипър, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е на около 10 км дълбочина, на 18 км. югозападно от град Пафос. Към момента няма данни за нанесени щети.

публикувано на 04.09.24 в 01:10

Кипър и Гърция отчитат отлични резултати за фериботната връзка между двете страни

Днес завършва третият сезон на фериботната връзка Кипър - Гърция. В последния за това лято курс обслужващият я кораб ще пристигне тази сутрин в кипърския град Лимасол. Правителството в Никозия отчете като „огромен успех“ действието на морската линия, в резултат на което продължи договора за експлоатацията ѝ с още 3 години. Морската..

публикувано на 04.09.24 в 00:44

"Да, България" остава в коалицията ПП-ДБ

Националният съвет на "Да, България!" реши да даде мандат на Изпълнителния съвет за сключване на предизборно споразумение за съвместно участие в изборите за 51-во Народно събрание на "Да, България!" в коалиция с "Продължаваме Промяната" и "Демократи за силна България", се посочва в прессъобщение до медиите след края на днешното заседание на..

публикувано на 03.09.24 в 22:16

Полша обяви нови военни договори на стойност 520 милиона долара

Полша обяви нови военни договори на стойност 520 милиона долара. Полският военен министър Владислав Кошиняк-Камиш заяви, че утре ще попиша огромен договор с  испанска група за система за наблюдение на летища. Министърът не предостави повече подробности. Той добави, че днес Полша е сключила три други договора, свързани с военната логистика и..

публикувано на 03.09.24 в 20:48