Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Йоав Галант
Снимка: АП/БТА

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив.

При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени.

Отговорност поеха от бунтовническа групировка хути, която контролира голяма част от Йемен и твърди, че действа в солидарност с палестинците в Ивицата Газа.

В предходните месеци хутите твърдяха, че са атакували Ашждот, Хайфа и други израелски пристанища, но снощната така изглежда е първият пробив в израелската противовъздушна отбрана, отбелязва агенция Франс прес.

Военните признаха за това чрез говорителя им Даниел Хагари. Използваният за атака дрон е бил иранско производство и модифициран, за да може да измине разстоянието от 1800 км  от Йемен до Тел Авив.

Поради човешка грешка въздушната тревога не е била вдигната навреме.

По повод снощната атака министърът на отбраната Йоав Галант заяви в социалните мрежи, че Израел ще се разплати с всички, които се опитват да му навредят.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паркът в Солсбъри, в който Доун Стърджис е открита в безсъзнание след досег с

Публично разследване на нападението с "Новичок" в Солсбъри

В Обединеното кралство ще започне публично разследване на нападението с нервнопаралитичното вещество "Новичок" в Солсбъри, за да се установи дали целите на атаката са били надеждно защитени от МИ-5 и полицията, след като стана ясно, че една от тях е била жертва на хакерска атака от руското разузнаване, съобщи вестник "Таймс". Бивш върховен..

публикувано на 14.10.24 в 08:02
Лидерът на ПАСОК Никос Андрулакис гласува на избори в Гърция.

Никос Андрулакис остава лидер на ПАСОК

Настоящият лидер на ПАСОК Никос Андрулакис отново победи на вътрешнопартийни избори кметът на Атина Харис Дукас. С 60% от гласовете Андрулакис продължава да ръководи партията на социалистите и обеща да спечели следващите парламентарни избори. Гласуваха и гърците в чужбина, които са симпатизанти на социалистите.  70 хиляди гърци станаха членове..

публикувано на 14.10.24 в 07:54

Първи тест по природни науки на електронни устройства за 61 хиляди деветокласници

За първи път цял випуск от 61 000 деветокласници ще се яви на теста по природни науки на електронни устройства. Изпитът ще се проведе днес и утре от 08.00 часа, като училищата имат възможност да изберат да го проведат в единия или в двата дни. От Министерството на образованието и науката уверяват, че вече е създадена цялата необходима..

публикувано на 14.10.24 в 07:49
Вилия Блинкевичуте

Социалдемократите печелят изборите в Литва

Опозиционната литовска Социалдемократическа партия ще се опита да състави коалиционно правителство с още две формации след вчерашните парламентарни избори в страната, заяви лидерката на лявата партия Вилия Блинкевичуте, цитирана от Ройтерс. Литва гласува на парламентарни избори Първите резултати от произведения вчера първи тур показват..

публикувано на 14.10.24 в 07:48

Париж призова Техеран да помогне за деескалация на напрежението в Близкия изток

Франция поиска от Иран да използва влиянието си в Близкия изток, за да съдейства за деескалация на конфликтите в региона. В телефонен разговор с иранския си колега Масуд Пезешкиан, президентът Еманюел Макрон е посочил, че Техеран носи отговорност за ситуацията предвид факта, че "дестабилизиращите актьори" в тези конфликти се ползват с..

публикувано на 14.10.24 в 07:23
Света Петка Българска

Православната църква почита св. Петка Българска, празнуваме Петковден

Днес православната църква чества паметта на св. Параскева Епиватска. Аскетичният ѝ живот и посмъртните ѝ чудеса са описани от св. патриарх Евтимий Търновски.   Народът ни я нарича Петка Българска. На нея са посветени много храмове в цялата страна. Имен ден, днес на Петковден, имат близо 24 хил. българи. Денят е празничен за Габрово,..

публикувано на 14.10.24 в 06:56

Премиерът Главчев ще участва в Срещата на върха в рамките на "Берлинския процес" в Германия

Премиерът Димитър Главчев ще участва днес в Срещата на върха в рамките на "Берлинския процес" в германската столица, съобщават от пресцентър на Министерски съвет. Това е десетата поред среща във формат ръководители на държавите от Западните Балкани и на страните партньорите от инициативата, както и представители на международни финансови..

публикувано на 14.10.24 в 06:51