Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

Автор:
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър
Снимка: БТА

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА.

Украинският президент стана първият лидер от 1997 г. насам, изказвал се на живо на заседание на правителството на Великобритания.

Британското правителство избягва изрично да подкрепи подобни ход и казва само, че зависи от Киев как той се разпорежда с ресурсите си, стига да спазва международните закони.

След визитата на Зеленски, от канцеларията на Стармър казаха, че няма промяна в позицията им относно оръжията.

Киър Стармър посрещна Володимир Зеленски със топла прегръдка и ръкостискане пред резиденцията на премиера на "Даунинг стрийт" 10, след което двамата проведоха двустранни разговори и след това взеха участие в историческото заседание на кабинета по-късно тази сутрин.

Британският премиер заяви, че посещението е много специален момент и демонстрира уважението, с което се ползва Зеленски в тази страна и по света. Той обеща, че подкрепата на Великобритания за Украйна ще остане непоколебима.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паркът в Солсбъри, в който Доун Стърджис е открита в безсъзнание след досег с

Публично разследване на нападението с "Новичок" в Солсбъри

В Обединеното кралство ще започне публично разследване на нападението с нервнопаралитичното вещество "Новичок" в Солсбъри, за да се установи дали целите на атаката са били надеждно защитени от МИ-5 и полицията, след като стана ясно, че една от тях е била жертва на хакерска атака от руското разузнаване, съобщи вестник "Таймс". Бивш върховен..

публикувано на 14.10.24 в 08:02
Лидерът на ПАСОК Никос Андрулакис гласува на избори в Гърция.

Никос Андрулакис остава лидер на ПАСОК

Настоящият лидер на ПАСОК Никос Андрулакис отново победи на вътрешнопартийни избори кметът на Атина Харис Дукас. С 60% от гласовете Андрулакис продължава да ръководи партията на социалистите и обеща да спечели следващите парламентарни избори. Гласуваха и гърците в чужбина, които са симпатизанти на социалистите.  70 хиляди гърци станаха членове..

публикувано на 14.10.24 в 07:54

Първи тест по природни науки на електронни устройства за 61 хиляди деветокласници

За първи път цял випуск от 61 000 деветокласници ще се яви на теста по природни науки на електронни устройства. Изпитът ще се проведе днес и утре от 08.00 часа, като училищата имат възможност да изберат да го проведат в единия или в двата дни. От Министерството на образованието и науката уверяват, че вече е създадена цялата необходима..

публикувано на 14.10.24 в 07:49
Вилия Блинкевичуте

Социалдемократите печелят изборите в Литва

Опозиционната литовска Социалдемократическа партия ще се опита да състави коалиционно правителство с още две формации след вчерашните парламентарни избори в страната, заяви лидерката на лявата партия Вилия Блинкевичуте, цитирана от Ройтерс. Литва гласува на парламентарни избори Първите резултати от произведения вчера първи тур показват..

публикувано на 14.10.24 в 07:48

Париж призова Техеран да помогне за деескалация на напрежението в Близкия изток

Франция поиска от Иран да използва влиянието си в Близкия изток, за да съдейства за деескалация на конфликтите в региона. В телефонен разговор с иранския си колега Масуд Пезешкиан, президентът Еманюел Макрон е посочил, че Техеран носи отговорност за ситуацията предвид факта, че "дестабилизиращите актьори" в тези конфликти се ползват с..

публикувано на 14.10.24 в 07:23
Света Петка Българска

Православната църква почита св. Петка Българска, празнуваме Петковден

Днес православната църква чества паметта на св. Параскева Епиватска. Аскетичният ѝ живот и посмъртните ѝ чудеса са описани от св. патриарх Евтимий Търновски.   Народът ни я нарича Петка Българска. На нея са посветени много храмове в цялата страна. Имен ден, днес на Петковден, имат близо 24 хил. българи. Денят е празничен за Габрово,..

публикувано на 14.10.24 в 06:56

Премиерът Главчев ще участва в Срещата на върха в рамките на "Берлинския процес" в Германия

Премиерът Димитър Главчев ще участва днес в Срещата на върха в рамките на "Берлинския процес" в германската столица, съобщават от пресцентър на Министерски съвет. Това е десетата поред среща във формат ръководители на държавите от Западните Балкани и на страните партньорите от инициативата, както и представители на международни финансови..

публикувано на 14.10.24 в 06:51