Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биопроизводители и животновъди се обединяват в подкрепа на Иван Янъков от Харманли

Харманли, 18 юли 2024 г.
Снимка: БТА

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, Министерството на финансите разработва методика за помощта. Земеделски стопани и обикновени хора ще получат компенсация за унищожени площи и изгубени животни.

Министерството на отбраната ще дооборудва още хеликоптери за гасене на пожари, а в перспектива е възможно да се закупи и още специализирана летателна техника. Това стана ясно в петък след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Биопроизводители и животновъди от цялата страна се обединяват, за да помогнат на мъжа, чиято ферма изгоря край Харманли. В четвъртък при големия пожар, избухнал на метри от бензиностанция край града, изгоряха вили, индустриална сграда, както и стопанството на Иван Янъков с 200 овце. В понеделник Асоциацията на биопроизводителите ще обяви набирателна банкова сметка в полза на фермера, каза за "Хоризонт" Албена Симеонова

"Ще открием банкова сметка в полза на Иван, за да може да възстанови стадото си. Наши колеги са готови да дарят животни за разплод, както и средства, които да помогнат да се възстанови нормалният живот във фермата на Иван".


По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последен ден за назначаване районните избирателни комисии от ЦИК

Днес е крайният срок, в който ЦИК трябва да назначи районните избирателни комисии, съгласно хронограмата на Комисията за организацията на предсрочния парламентарен вот на 27 октомври, пише БТА. До днес и кметовете на общините образуват със заповед избирателните секции на територията на съответната община и утвърждават тяхната номерация, обхват..

публикувано на 06.09.24 в 09:50
Атанас Запрянов

Запрянов ще участва в срещата на Контактната група за предоставяне на помощ за Украйна

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще участва в срещата на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ за Украйна, която ще се проведе в германската авиобаза "Рамщайн".  В срещата, известна като форматът "Рамщайн", ще се включи и президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

публикувано на 06.09.24 в 09:42

Над 5 километра опашка от коли на "Кулата"

Над 5 км. е  колоната от чакащи леки автомобили на ГКПП "Кулата".  Натовареният трафик е още от рано сутринта, потвърдиха от Гранична полиция.  Предимно българи са тръгнали към Гърция, използвайки няколкото почивни дни и все още горещия септември за море.   Без никакви проблеми е преминаването на другия граничен с Гърция пункт- "Илинден - Ексохи".

публикувано на 06.09.24 в 09:39

Резерватът "Боженци" отбелязва 60-годишнината от създаването си

Архитектурно-историческият резерват "Боженци" край Габрово  отбелязва 60-ата годишнина от създаването си. Празничната програма ще започне в 12 часа. На мегдана в Боженци с празничен концерт гостите ще зарадват двата емблематични за Габрово фолклорни ансамбъла – "Габровче" и "Сивек". Вечерта актьорите от Драматичния театър, сред..

публикувано на 06.09.24 в 09:10
проф. Андрей Пантев

Проф. Андрей Пантев: Съединението ни връща ключа от собствения ни дом

Съединението е било обявено по начин най-благороден. Това събитие се осъществява кротко, макар че е велико . Това каза в интервю за БНР историкът проф. Андрей Пантев. По думите му, нашите предци са осъществили " тиха, благородна и народоспасяваща акция , която завинаги е останала в нас". "Предприемаме едно начинание дръзко . Ние се..

публикувано на 06.09.24 в 08:59

В Кипър новата учебна година започва с промени в образованието

В Кипър новата учебна година започва с промени в образованието, подобрени учебни програми и проекти за училищна инфраструктура за над 140 милиона евро.  Днес в класните стаи се връщат учениците от средните училища, а в понеделник ще бие първият звънец за децата от началните и предучилищните звена. Една от най-значимите промени е..

публикувано на 06.09.24 в 08:50
Илияна Йотова

Илияна Йотова на двудневна визита в Барселона за Деня на Съединението

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде днес и утре на официално посещение в Барселона. Заедно с българската общност тя ще отбележи Деня на Съединението.  Йотова ще открие събития, посветени на 200-годишнината на "Буквар с различни поучения" на д-р Петър Берон. Предстоят  кръгла маса и изложба "Непознатият "Рибен буквар". Домакин е..

публикувано на 06.09.24 в 08:45