Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите

Пламен Димитров
Снимка: КНСБ

КНСБ настоява служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно действаща мярка за помощ на бизнеса със средства от фонд "Безработица", подобна на познатата по време на Covid пандемията "60 на 40" за запазване на работните места. За целта е необходима промяна в Кодекса на труда.

Промишленото производство спада с 6,3 на сто на годишна база. При добивната промишленост спадът е 15,6 процента, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров:

"Хем няма хора, хем пазарът дефицитен, хем бизнесът казва 200 000 работници търсим и няма, да, в някои това е драматично – туризъм, ресторантьорство, но там е и заради заплатите, смятам аз този дефицит. В същото време машиностроителния сектор и предприятията, които работят за износ, заради рецесията в Германия, която продължава вече доста време, и не само там, всъщност спада износът за тези държави, защото намаляват поръчките. И оттам през първото полугодие започнаха съкращения, при това на места масови, в машиностроителни предприятия".

Заради това синдикалистите отново настояват да се реализира предложението за законови промени, което преди време направиха с Асоциацията на индустриалния капитал в България:

"Ние настояваме независимо от политическата какофония, в която се намира държавата, служебният кабинет и служебният министър на труда да придвижи част по-скоро към парламента – промяна в Кодекса на труда, и въвеждане на постоянно правило "60 на 40" фирмите да бъдат подкрепяни от фонд "Безработица", ако и когато имат спадове на промишленото производство или по-скоро на продажбите, които са над 20, а за някои сектори и над 25%".

За да не влияят върху заетостта тези сериозни спадове, обясни Димитров. Той припомни мярката 60 на 40 по време на Covid пандемията, когато с 1,5 млрд. лева бяха спасени 120 000 работни места.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последен ден за назначаване районните избирателни комисии от ЦИК

Днес е крайният срок, в който ЦИК трябва да назначи районните избирателни комисии, съгласно хронограмата на Комисията за организацията на предсрочния парламентарен вот на 27 октомври, пише БТА. До днес и кметовете на общините образуват със заповед избирателните секции на територията на съответната община и утвърждават тяхната номерация, обхват..

публикувано на 06.09.24 в 09:50
Атанас Запрянов

Запрянов ще участва в срещата на Контактната група за предоставяне на помощ за Украйна

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще участва в срещата на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ за Украйна, която ще се проведе в германската авиобаза "Рамщайн".  В срещата, известна като форматът "Рамщайн", ще се включи и президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

публикувано на 06.09.24 в 09:42

Над 5 километра опашка от коли на "Кулата"

Над 5 км. е  колоната от чакащи леки автомобили на ГКПП "Кулата".  Натовареният трафик е още от рано сутринта, потвърдиха от Гранична полиция.  Предимно българи са тръгнали към Гърция, използвайки няколкото почивни дни и все още горещия септември за море.   Без никакви проблеми е преминаването на другия граничен с Гърция пункт- "Илинден - Ексохи".

публикувано на 06.09.24 в 09:39

Резерватът "Боженци" отбелязва 60-годишнината от създаването си

Архитектурно-историческият резерват "Боженци" край Габрово  отбелязва 60-ата годишнина от създаването си. Празничната програма ще започне в 12 часа. На мегдана в Боженци с празничен концерт гостите ще зарадват двата емблематични за Габрово фолклорни ансамбъла – "Габровче" и "Сивек". Вечерта актьорите от Драматичния театър, сред..

публикувано на 06.09.24 в 09:10
проф. Андрей Пантев

Проф. Андрей Пантев: Съединението ни връща ключа от собствения ни дом

Съединението е било обявено по начин най-благороден. Това събитие се осъществява кротко, макар че е велико . Това каза в интервю за БНР историкът проф. Андрей Пантев. По думите му, нашите предци са осъществили " тиха, благородна и народоспасяваща акция , която завинаги е останала в нас". "Предприемаме едно начинание дръзко . Ние се..

публикувано на 06.09.24 в 08:59

В Кипър новата учебна година започва с промени в образованието

В Кипър новата учебна година започва с промени в образованието, подобрени учебни програми и проекти за училищна инфраструктура за над 140 милиона евро.  Днес в класните стаи се връщат учениците от средните училища, а в понеделник ще бие първият звънец за децата от началните и предучилищните звена. Една от най-значимите промени е..

публикувано на 06.09.24 в 08:50
Илияна Йотова

Илияна Йотова на двудневна визита в Барселона за Деня на Съединението

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде днес и утре на официално посещение в Барселона. Заедно с българската общност тя ще отбележи Деня на Съединението.  Йотова ще открие събития, посветени на 200-годишнината на "Буквар с различни поучения" на д-р Петър Берон. Предстоят  кръгла маса и изложба "Непознатият "Рибен буквар". Домакин е..

публикувано на 06.09.24 в 08:45