Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Кузманов: Трудна титла в Астана, пропускам US Open

Димитър Кузманов
Снимка: Личен архив

Националът на България за Купа "Дейвис" Димитър Кузманов ще пропусне Откритото първенство на САЩ по тенис, тъй като няма да успее да събере необходимите точки.

„Ще пропусна сроковете за подаване на заявки за Откритото първенство на САЩ. Те затварят след две седмици, а на мен ми трябват още около стотина точки.  Почти невъзможно е да стане. Фокусът ми е изцяло върху това да съм здрав в оставащите пет месеца до края на годината. Ако тялото ми позволи ще играя в максимален брой турнири, за да мога да се класирам за Откритото първенство на Австралия“, това сподели специално за БНР Димитър Кузманов след като спечели титлата на тенис турнира в Астана от веригата „Чалънджър“.

„Много съм удовлетворен. Преследвах тази втори титла от 2021 година след като спечелих турнира в Барселона. Най-накрая се случи, след като загубих предишните 4 или 5 финала. Много трудна титла, защото през последните няколко месеца имах здравословни проблеми. След това имах физически проблеми с две контузии. Пропуснах "Ролан Гарос" и "Уимбълдън". Загубих доста позиции в ранглистата. Общо взето преминах през един много тежък период. Затова съм изключително щастлив, че успях да издържа физически и психически и да достигна до тази титла. Ако трябва да бъда честен, очакванията ми бяха да направя един, максимум два мача тук, тъй като се връщах след втората контузия и нямах никакви игрови и тренировъчен опит. Искахме да проверим какво е състоянието ми. Една седмица по-късно съм шампион. “, разказа националът ни и допълни:

„Последните три мача от турнира в Астана бяха много трудни. Тялото ми беше изключително изморено, защото изведнъж пое много сериозни физически натоварвания. Не бях готов за тях. Буквално няма място по тялото ми, където да не изпитвам болка. По време на четвъртфиналния мач, в средата на втория сет срещу Толской, получих леко разтежение в областта на корема. Направихме медицински прегледи. Няма нищо притеснително. Полуфиналът беше от голямо психологическо значение за мен. Във финала, в последния гейм, в който трябваше да сервирам, бях изключително нервен, изключително припрян, много емоционален. Този гейм, може би беше най-трудният от всички през тази една седмица“.

Димитър Кузманов коментира и участието на Виктория Томова в олимпийския турнир в Париж.

„Олимпийският турнир е изключително труден. Много емоционален. Играят най-добрите. Тази година конкуренцията ще убийствена в лицето на Алкарас и на Джокович. Те ще искат да спечелят златото. Зверев, като защитаващ титлата си от Токио, също ще се бори. По отношение на Вики – много съм щастлив, че се класира на олимпийските игри за първи път в нейната кариера. Изключително постижение. Пожелавам ѝ да бъде здрава и да се справи с емоциите. Няма да ѝ е лесно. Стискам палци и на останалите наши спортисти. Желая им успех на най-големия спортен форум“

Ще видим ли Димитър Кузманов на олимпийските игри в Лос Анджелис след 4 години и къде ще е следващия турнир, в който ще участва можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушването по делото за финансови нарушения на Манчестър Сити ще започне в понеделник

Изслушването за предполагаемите 115 нарушения на Манчестър Сити на финансовите правила в английския футбол ще започне в понеделник, съобщава телевизия ESPN.  Шампионите на Висшата лига са разследвани от независима комисия, която преглежда клубните документи от сезон 2009/2010 насам.  Част от обвиненията към Сити са насочени към предоставянето на..

публикувано на 12.09.24 в 17:36

Новак Джокович пожела успех на България за Купа "Дейвис"

Президентът на Българска федерация по тенис Стефан Цветков и Орлин Станойчев - член на УС на БФТ и първият българин, достигал до топ 100 на световната ранглиста за мъже, бяха на работно посещение в сръбската столица Белград. По време на посещението Цветков и Станойчев се срещнаха със сръбската тенис легенда и олимпийски шампион Новак Джокович. Стефан..

публикувано на 12.09.24 в 17:26
Добромир Лазаров

Добромир Лазаров: Обществеността в Драгоман припозна волейбола за свой спорт, искаме да изградим силна школа

Старши треньорът на женския волейболен отбор на Драгоман Добромир Лазаров заяви, че в клуба са амбицирани да изградят силна школа в бъдеще и да разширят този спорт извън пределите на София. "Възможността за ново начало и съответно възможността да разширим волейбола извън пределите на София - това ни подтикна да създадем проекта "Волейболен..

публикувано на 12.09.24 в 16:31

Илиана Раева: Държавата все още е длъжник на спорта

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева присъства на церемонията в Гербова зала на "Дондуков" 2 по време на която президентът на България Румен Радев удостои с Почетен знак на държавния глава, плакети и грамоти българските медалисти и финалисти, извоювали медали и постигнали отлични резултати на летните..

публикувано на 12.09.24 в 13:57
ВК Левски София

Волейболният Левски с втори успех срещу Войводина в контролите

Мъжкият волейболен отбор на Левски спечели и втората контрола срещу сръбския Войводина (Нови Сад), играна в зала "Левски София". Момчетата на треньора Николай Желязков се наложиха с 3:1 (23:25, 25:23, 25:16, 25:22), а след това след договорката между двата щаба беше изигран още един гейм до 20 точки. Той отиде на сметката на гостите, които стигнаха до..

публикувано на 12.09.24 в 06:04
Нургюл Салимова

Българските отбори започнаха с победи шахматната олимпиада

Националките на България, европейски шампионки за 2023 година, спечелиха партиите си от сблъсъка със Зимбабве в първия кръг на шахматната олимпиада в Будапеща (Унгария). България е поставена под номер 13 в схемата. И четирите български представителки - Нургюл Салимова, Виктория Радева, Белослава Кръстева и Гергана Пейчева победиха..

публикувано на 11.09.24 в 21:44
Адриан Андреев

Адриан Андреев се класира за втория кръг на „Чалънджър" в Полша

Адриан Андреев се класира за втория кръг на сингъл на турнира по тенис на клей в Шчечин (Полша) от сериите "Чалънджър" с награден фонд 148 625 евро. Андреев се наложи над стартиралия от квалификациите германец Лукас Герх с 3:6, 6:4, 6:3 за два часа и 43 минути игра, като срещата от първия кръг премина през прекъсване от няколко часа заради..

публикувано на 11.09.24 в 21:24