Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Силистра искат отлагане с още година новата такса "битови отпадъци"

| Репортаж
Снимка: Незабравка Кирова

Отлаганите вече десетина години промени в Закона за местните данъци и такси ще влязат в сила от 1 януари 2025 година. Прилагането им е свързано с преминаването към нов механизъм за формиране на такса „битови отпадъци“, който ще подчинен на едно правило – "замърсителят плаща".

Тези промени обаче ще изправят от една страна общините пред сериозен финансов риск, а от друга тежестта върху гражданите и фирмите, ще е с пъти по-голяма от досега.

Днес такса "битови отпадъци" се начислява върху данъчната оценка на имота, каза Красен Костадинов, началник на отдел "Местни данъци и такси" в Силистренска община. 

С промените таксата ще се формира върху брой ползватели в един имот. Като в първата година ще се използват служебно данните от отдел ГРАО, а след това ще има предеклариране. Тези промили обаче ще са недостатъчни да се покрият разходите в новата план-сметка.

Според Стефан Железов, общински съветник, се очаква да се преразпредели тежестта на таксите между физически и юридически лица.

Голям проблем се очаква от позицията на Общината, защото никой още у нас не е готов за прилагането на тези промени, въпреки вариантите, които Законът дава за изчисляване – на индивидуално количество чрез торби с определена вместимост, количество за имота и брой ползватели на услугата, коментира кметът Александър Сабанов.

Искането е за отлагане, поне с година, а ако ситуацията остане във висящо положение, също ще е проблем, каза още силистренският кмет.

В рамките на август предстои комисия, с участието на общински съветници в Силистра, да изработи класификатор за таксата "битови отпадъци" за юридическите лица. Защото при влизане в сила на промените третият компонент с почистване на общи площи, за жилищните имоти ще се начислява на разгърната площ, но всяко предприятие има различен тип дейности и ще трябва да бъдат разделени училища, канцеларии, фирми за обществено хранене и производство.

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Витанов

Националният съвет на БСП заседава по подредбата на листите за изборите

Националният съвет на БСП се събра на заседание във връзка с подредбата на листите за предстоящите парламентарни избори. Бившият евродепутат от БСП Петър Витанов заяви, че не иска да се асоциира с част от временното ръководство на партията: "Според мен това, което трябва да направи, аз понеже не съм част от ръководството, трябва да намери хора достойни и..

публикувано на 20.09.24 в 16:03

"Калимера Враца": Гърция идва с нейните традиции, култура и кухня

С безплатна кинопрожекция на гръцка комедия тази вечер в центъра на Враца започва "Калимера Враца". Това е голямото събитие, посветено на гръцките традиции, култура, кухня и забавления. Идеята идва през лятото с "Бонджорно Враца" - инициатива, посветена на Италия, която предизвика туристически и потребителски бум в града.  "Показахме как с почти..

публикувано на 20.09.24 в 15:59
Делян Пеевски

Пеевски: Всички политици и институции да се обединят за защита на националната чест и достойнство

Председателят на ДПС и на парламентарната група на партията Делян Пеевски призова всички политици и институции да се обединят, за да защитят националната чест и достойнство. Повод за призива му са "продължаващите обидни изказвания за България и българите от страна на политически лидери от РСМ". Пеевски настоява за незабавни и адекватни..

публикувано на 20.09.24 в 15:54

ГДБОП и ДАНС разбиха престъпна мрежа за трафик на мигранти

Осем души са задържани при операция на ГДБОП и ДАНС срещу мрежа за трафик на мигранти. Престъпната група е превозвала бежанци от Турция през Сърбия към Западна и Южна Европа. Мащабната операция е проведена на 19 септември от служители на ГДБОП и ДАНС, подкрепени от Европол. Разследването, в което са участвали гръцки и румънски колеги, е..

публикувано на 20.09.24 в 15:50

Константин Качулев за вендинг машините за лекарства: Става въпрос за корпоративен проект

Предложението за вендинг машините за лекарства, които да осигурят денонощен достъп до медикаменти без рецепта, предизвиква недоволството на фармацевтичния бранш. В същото време жителите от пограничните райони, като тези в Източните Родопи, редовно пътуват до Гърция и Турция, за да си купят лекарства. Причината е в това, че цените са по-ниски, а..

публикувано на 20.09.24 в 15:50

Богомил Николов: Ежедневно ни сигнализират за отказ от страна на магазини за разплащане чрез ПОС терминал

Ежедневие са сигналите за отказ от страна на магазини за разплащане чрез ПОС терминал, заяви пред БНР изпълнителният директор на "Активни потребители" Богомил Николов.  "Много хора не могат да разберат поведението на търговците в такива ситуации. Няма нормативно задължение търговците да използват една или друга форма на плащане. Те са свободни да..

публикувано на 20.09.24 в 15:43
Борис Бонев

ПП-ДБ-Спаси София: Трамвайният транспорт ще бъде основен приоритет за София

Трамвайният транспорт ще бъде основен приоритет за София, заявиха от групата на "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" в Столичния общински съвет, които направиха отчет за свършеното за транспорта в столицата. Общинските съветници заявиха още, че ще направят необходимото, за да може в средата на мандата да започне..

публикувано на 20.09.24 в 15:36